Directorul general al Transelectrica (TEL), Adrian Baicusi, si-a dat marti demisia, cu incepere de la 15 noiembrie, a declarat pentru Mediafax Florin Staicu, consilier pe probleme de comunicare al ministrului Economiei.

Staicu a precizat motivele demisiei si nici cine il va inlocui pe Baicusi la conducerea Transelectrica.

Mediafax mentioneaza ca, potrivit unor surse din piata energiei, ministrul Economiei, Ion Ariton, a aprobat demisia lui Baicusi, iar functia acestuia va fi preluata de Stelian Gal, care revine astfel la conducerea Transelectrica, unde s-a aflat pana la numirea lui Baicusi, in ianuarie 2009.

Operatorul national de transport al energiei este controlat de Ministerul Economiei. Actiunile companiei sunt listate la BVB.

Transelectrica si afacerile sale cu Siemens

Sub conducerea lui Baicusi, Transelectrica a incheiat o serie de contracte cu firma Siemens, furnizor de echipamente in telecomunicatii, constructii, transporturi, energie. Numele Siemens este implicat in mai multe afaceri alte statului in sectorul energetic. De altfel, Siemens a "furnizat" chiar si un director general la o companie de stat, Adrian Baicusi, fiind fostul CEO al Siemens. In iunie, Siemens a fost castigatorul unei licitatii organizate de Transelectrica pentru un contract de retehnologizare la statia de transformare 220/110/20 kV Cetate, in valoare de 4,3 milioane de euro. Tot Siemens s-a ocupat si de statia de la CET Sud Bucuresti, unde investitia s-a ridicat la 47 de milioane de euro. De curand au fost finalizate lucrarile la statia electrica de 400/110/20 kV Gura Ialomitei, o investitie de peste 28,5 milioane de euro la care a participat si Siemens. Acestea sunt doar cateva exemple de astfel de contracte, cele mai multe fiind incheiate cu Transelectrica.