Grupul german E.ON Ruhrgas, intentioneaza sa vinda pachetul de actiuni pe care-l detine la Gazprom (3,5% din actiuni, estimate la 4,5 miliarde de dolari). Informatia, anuntata de ziarul rus Kommersant, a fost confirmata de un purtator de cuvint al premierului rus Vladimir Putin, citat de WSJ.

E.ON Ruhrgas este cel mai important actionar strain al Gazprom si cel mai mare client european pentru gaze rusesti.

Actiunile ar putea fi vandute bancii Vnesekonombank (VEB). Termenii tranzactiei vor fi dezbatuti la nivel inalt, intre Vladimir Putin si Angela Merkel.

Informatia vine pe fondul anuntatei schimbari de strategie a E.ON Ruhrgas, care a decis sa se concentreze pe investiile din pietele emergente din Asia si America de Sud, in defavoarea Europei. E.ON nu a facut publice activele europene la care va renunta in urma acestei schimbari radicale de strategie.

E.ON Ruhrgas este un jucator important si pe piata gazelor din Romania, avind in portofoliu 1,3 milioane de clienti.

E.ON Ruhrgas face parte din grupul E.ON AG, cel mai mare furnizor privat de utilitati publice.

In decembrie 1998, E.ON Ruhrgas a cumparat 2,5% din actiunile Gazprom, iar in mai 1999 inca 1,5%, pentru ca in 2003 sa-si sporeasca participatia la 6,43% din actiuni. In 2009, E.ON Ruhrgas a revindut companiei rusesti o parte a pachetului – 2,93% din actiuni, schimbandu-le cu 25% din actiunile societatii Severneftegazprom (detine licenta de exploatare a zacamantului Iujno-Russki).

Surse Gazprom au precizat ca „posibililul cumparator este VEB, care controleaza deja aproape 2% din actiuni”.​