​Expertii au finalizat studiul de fezabilitate privind tranzitul gazoductului South Stream pe teritoriul Romaniei, au anuntat surse din cadrul Gazprom dupa discutiile dintre concernul rus si compania romana Transgaz S.A. Partea rusa a recunoscut ca preconizata conducta poate traversa Romania si ca lucrurile in cazul acestui proiect trebuie continuate.

RBK Daily aminteste ca lungimea magistralei de transport al gazelor naturale pe portiunea sa maritima este de aproximativ 900 km, capacitatea de 63 mld. mc de gaze pe an. In ceea ce priveste costul proiectului, cifrele oscileaza de la 8 la 24 miliarde de euro. Pentru realizarea partii terestre a proiectului, Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Austria, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Romania, Slovenia si Croatia, mentioneaza sursa citata.

In acest context, Deutsche Welle scrie ca proiectul South Stream are toate sansele sa ramana in afara parantezelor. Problema este ca Uniunea Europeana a dat de inteles ca nu este foarte interesata de cresterea pe viitor a importurilor de resurse energetice din Rusia.

La recenta lor intalnire de la Bruxelles, comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, si ministrul rus al energiei, Sergei Shmatko, nu au facut un secret din faptul ca scenariile lor de dezvoltare a colaborarii difera.

In pofida tuturor argumentelor prezentate, de-a lungul timpului, de Shmatko si vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, UE nu intentioneaza sa includa South Stream printre proiectele prioritare sau sa il sustina intr-un fel sau altul.

„Dependenta UE de resursele energetice rusesti este si asa destul de ridicata”, a replicat Oettinger. Potrivit spuselor sale, „30% din totalul importurilor de gaze si 27% din cele de petrol brut revin Rusiei”, a explicat comisarul.