Producatorii de energie in cogenerare de inalta eficienta vor primi ajutoare lunare incepand cu 1 aprilie/Contributia consumatorilor ar putea fi de 20 lei/MWh

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 10 ianuarie 2011, 14:42 Economie | Energie


 documente
(10 Ian 2011) Excel, 9KB
Producatorii de energie electrica si termica in cogenerare de inalta eficienta ar putea primi, incepand cu 1 aprilie, ajutoare lunare, sub forma unei sume de  bani denumita "bonus", potrivit unei informatii transmise la solicitarea HotNews.ro de catre Cristina Cremenescu, Director Piete Energie-Reglementare la  Dalkia Romania. Ajutorul urmareste acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al  acesteia. Capacitatea electrica maxima instalata in centrale de cogenerare care beneficiaza de schema de sprijin este de 4.000 MW. Consumatorii vor plati  pana in 20 lei/MWh (0,02 lei/kWh) pentru energia produsa in cogenerare, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in  domeniul Energiei (ANRE), Iulius Dan Plaveti.

 • "Aceasta este contributia consumatorilor, potrivit estimarilor noastre. In doua saptamani vom cunoaste exact contributia consumatorilor. Speram sa nu  depaseasca aceasta valoare de 20 lei/Mwh", a precizat Plaveti. Potrivit acestuia, consumul mediu intr-o gospodarie este de 100 kWh pe luna.
 • Potrivit unui liste aprobate, recent, de ANRE, vor beneficia de sprijin 41 de capacitati de producere a energiei electrice si termice in cogenerare. Vedeti atasat care sunt beneficiarii.

Ajutoare de 4,1 miliarde de euro in perioada 2011-2023


"Uniunea Europeana, intelegand beneficiile cogenerarii - producerea simultana de energie termica si energie electrica, cu eficienta ridicata si, prin urmare, cu un impact redus asupra mediului - a decis sa o promoveze prin adoptarea directivei CE 8 in anul 2004. Romania a transpus directiva prin Hotararea Guvernului 219/2007, care a stabilit un mecanism de tip bonus. In noiembrie 2009, prin HG 1215 au fost aprobate criteriile si conditiile necesare pentru punerea in aplicare a schemei de sprijin pentru energia electrica produsa prin cogenerare, pe baza cererii utile de energie termica. Din informatiile pe care le detinem in prezent, se pare ca bonus-ul pentru fiecare MWh produs in cogenerare de inalta eficienta va fi acordat incepand cu  data de 1 aprilie 2011", a precizat Cristina Cremenescu. Schema prevede acordarea unui sprijin financiar producatorilor de energie electrica si termica ce  detin sau exploateaza comercial centrale de cogenerare de inalta eficienta si instituie un mecanism de sprijin prin care se urmareste acoperirea diferentei  dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia.

Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma  unei sume de bani denumita "bonus", pentru fiecare unitate de energie electrica (MWh) produsa in cogenerare de inalta eficienta livrata in retelele electrice  ale Sistemul Electroenergetic National si vanduta pe piata concurentiala si prin contracte reglementate. Schema a fost autorizata de Comisia Europeana la  sfarsitul lunii septembrie.

Bugetul schemei este de 17,23 miliarde de lei (4,1 miliarde de euro) pentru perioada 2011-2023, numarul maxim de beneficiari fiind estimat la 500 agenti  economici. Valoarea bonusului variaza de la an la an, in functie de tipurile de combustibili utilizati pentru producerea de energie electrica si termica in  cogenerare: combustibil solid, combustibil gazos asigurat din reteaua de transport si combustibil gazos asigurat din reteaua de distributie. Vedeti atasat  care sunt valorile bonusului de referinta. Acestea au fost aprobate prin Ordinul ANRE 4/2010.

 • "Cogenerarea este incurajata si in alte tari ale Uniunii Europene, fiind considerata una din metodele cele mai eficiente si eficace de realizare a celor 3  obiective pe care UE si le-a propus pentru anul 2020: scaderea emisiilor de CO2 si de alte gaze poluante cu 20%, atingerea nivelului de 20% de energii  regenerabile in mixul global de combustibil, realizarea de economii de energie de 20%", a mai spus Cristina Cremenescu.
 • Prin modernizarea  sistemului se poate reduce factura pentru consumatorul final si consumul de energie, sustin specialistii din piata.
 • Definitie: Cogenerarea este un sistem de producere simultana, in acelasi proces, de energie termica si energie electrica, care utilizeaza mai multe surse de combustibil pentru a genera energie, randamentul fiind mai mare cu 20% fata de productia dintr-o singura sursa. Permite de asemenea scaderea consumului de gaz prin inlocuirea cu alte resurse.

Romania are deja un sistem de cogenerare vechi, care nu mai da randament. Potrivit estimarilor, 96% din retele sunt in aceasta situatie. Pentru multe autoritati locale, centralele vechi sunt o povara mai ales ca sunt cazuri in care subventiile pentru incalzire, din fonduri locale, depasesc 50%. Sistemele centralizate de incalzire deservesc, in prezent, peste 1.600.000 de apartamente, din care 571.000 se afla in Bucuresti. Cele mai multe sunt  construite prin anii '60-'70. Cu toate acestea, statul a considerat ca inca pot fi mentinute in functiune, chiar daca este nevoit sa pompeze sume mari de  bani in ele. Sistemele sunt realizate dupa tehnologii anterioare crizei energetice din 1972, au randamente scazute, pierderi intre 25% si 35% si costuri ridicate de productie.

Pentru modernizarea centralelor de cogenerare, pot fi cheltuite pana in 2013, circa 360 de milioane de euro din fonduri europene alocate pentru eficienta energetica si cogenerare. De asemenea, in acest an, Comisia Europeana va adopta o serie de masuri pentru incurajarea firmelor private sa dezvolte proiecte in acest domeniu.

O alta sursa de finantare pentru investitii ar putea proveni din vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon. In acest moment, Romania detine un surplus de 300 de milioane de astfel de certificate, iar din vanzarea acestora se pot obtine circa doua miliarde de euro. Guvernul roman poarta negocieri cu firme din Japonia si Spania pentru valorificarea surplusului de certificate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11381 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  FOCSANi (Luni, 10 ianuarie 2011, 14:55)

  ion [anonim]

  LA ENET FOCSANI saptamina trecuta s-a oprit un grup pentru ca nu vor sa ne primeasca energia produsa in sistem .Societatea produce putin dar fiind in cogenerare inseamna un randament f. bun .
 • +3 (3 voturi)    
  Inainta eficienta = subventii?!? (Luni, 10 ianuarie 2011, 15:54)

  Marian [anonim]

  Cred ca nu mai inteleg limba romana... Daca avem "inalta eficienta", de ce e nevoie de subventii? Nu ar trebui ca energia produsa sa fie competitiva pe piata?

  Inseamna cumva ca procesul traditional de productie este de "foarte inalta eficienta", "extrem de inainta eficienta", "masiv de inalta eficienta" ?

  Alta tzeapa, se mai iau niste bani de la oameni si se dau cui trebuie (tzeapa europeana tot tzeapa e).
  • 0 (0 voturi)    
   ar trebui sa sesizam! (Luni, 10 ianuarie 2011, 16:17)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Marian

   Ar trebui sa scriem la Bruxelles - la CE si la Consiliul European al Concuretei!
 • 0 (0 voturi)    
  inalta eficienta? (Luni, 10 ianuarie 2011, 15:54)

  gogu [anonim]

  poate inalta ineficienta pt. ca daca era atat de eficienta nu avea nevoie de subventii. Corect?
  De fapt e vorba de "cogenerare de inalta eficienta", nu de "energie de inalta eficienta" asa cum apare in titlu. Poate corectati...
 • +1 (1 vot)    
  Zau asha!!! (Luni, 10 ianuarie 2011, 16:16)

  Codruta N [utilizator]

  Deci eu, consumator de energie electrica, va trebui sa dau bani mai multi, pt. ca Statul sa subventioneze mascat caldura pe care sa o vanda ieftin eternilor lui votanti pe baza de "un kil de zahar, un kil de ulei, o galeata si-o umbrela" - HALAL "afacere", mai trebuie sa tin in spinare si indirect tooot felul "de-ntinde mana" care sa voteze in continuare puliticieni cretini (si pe care ii tineam in spinare direct)!!!
  • 0 (0 voturi)    
   zau asa (Vineri, 27 iulie 2012, 11:51)

   dan mihai [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

   Cred ca toti cei ce gandesc au sesizat acest lucru, dar ce-i de facut?
   Blocurile de locuinte au fost debransate de la ,,cet"-uri, serele la fel, si aceasta datorita manegementului defectuos.O forma de asociere a agricultorilor cu centralele pare imposibil de realizat, centralele fiind cu capital de stat, iar functionarii statului..le este bine asa.(vezi sistemul de irigatii).Poate in alte locuri sau in alt timp... ideile vor prinde.Dan
 • +1 (1 vot)    
  cogenerare (Luni, 10 ianuarie 2011, 17:14)

  Lechi [anonim]

  randamentul de producere a energiei electrice , din combustibili fosili ( pacura, carbune, gaz metan)
  este in zona de 35%.( restul de 65 % se arunca in aer
  sau in apa raurilor)
  Daca se utilizeaza si ( o parte) din energia reziduala, pentru incalzire sau procese industriale , se poate ajunge la randamente mari de utilizare a enrgiei primare a combustibilului fosil ( 80-90%)

  Pai , cine sa utilizeze acea componenta ?
  Incalzirea locuintelor prin sisteme centralizate( termoficari) este in declin datorita politicilor dezastruoase a preturilor

  Consumatori industriali care sa utilizeze , macar parte din energia reziduala , nu mai sunt ; serele s-au demolat , pt ca furnizorii de energie au preferat sa polueze raurile( prin incalzire), in loc sa
  furnizeze reziduu pt incalzirea serelor, astfel ca aducem rosii din Turcia . etc
  ( ex : Isalnita , Iernut , etc).
  4,1 miliarde de euro...modernizari...
  Daca nu se stimuleaza consumatorii sa se re-branseze la sistemul centralizat, degeaba moderizeaza, pentru ca ... ce-0 sa faca cu energia
  termica pe care nu o vrea nimeni, din cauza pretului. 4000 de Mw , din cei vre-o max 6000
  in unitati de productie pe combustibili fosili; foarte ambitios , si nefezabil ; vedeti cazul de la Deva , unde s-a modernizat la greu , ca sa realizeze un randament de 37,5% , care in realitate nu s-a realizat;
 • 0 (0 voturi)    
  Cogenerarea (Miercuri, 27 aprilie 2011, 17:37)

  Doru [anonim]

  Definitie: Cogenerarea ... randamentul fiind mai mare cu 20% fata de productia dintr-o singura sursa.

  Pai, daca randamentul e mai mare, nu scade pretul de productie??


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by