- "Ideea ca suntem probabil a doua tara ca saracie din UE si din cauza asta trebuie sa avem preturi mai mici la carburanti este total eronata economic. Obiectivul declarat al Comisiei Europene este ca pretul la carburanti fara taxe sa fie acelasi in UE, a spus Bogdan Chiritoiu, referindu-se la cresterile de preturi din 2010.
Chiritoiu: Preturile fara taxe la carburanti sunt cam aceleasi in UE si atunci lucrurile sunt in limitele acceptabilului
- "Pretul fara taxe este cam acelasi in UE si atunci lucrurile sunt in limitele acceptabilului. Nu inseamna ca firmele astea sunt curate si nu au nici o problema. Ce pot spune insa este ca datele pe care le avem acum nu ne dau indicii de incalcare a legii. Pentru a fi incalcata legea trebuie sa dovedim ca a avut loc o intelegere. Nu este suficient sa spui ca au crescut preturile si cam in acelasi timp. Trebuie sa dovedim ca aceste firme au avut o intelegere, un schimb de date in acest sens intre ele", a explicat Chiritoiu.
Datele afisate marti de Consiliul Concurentei arata ca preturile carburantilor din Romania, atat cu taxe cat si fara taxe sunt cu putin sub media europeana.
In privinta preturilor carburantilor fara taxe, datele autoritatii arata ca la data de 3 ianuarie 2011, pretul la benzina Euro-super 95 era in Romania de 0,58 euro/litru, iar la motorina era de 0,63 euro/litru, in conditiile in care media in UE era de 0,59 euro/litru la benzina si 0,64 euro/litru la motorina. La aceeasi data, cele mai mici preturi atat la benzina cat si motorina erau in Irlanda, respectiv 0,53 euro/litru la benzina si 0,57 euro/litru la motorina.
In privinta preturilor carburantilor cu taxe incluse, la data de 3 ianuarie 2011, in Romania, benzina Euro-super 95 costa 1,17 euro/litru, iar la motorina pretul era de 1,15 euro/litru. La aceeasi data, in conditiile in care media in UE era de 1,42 euro/litru la benzina si 1,28 euro/litru la motorina.
La aceeasi data, cele mai mici preturi la benzina si motorina erau in Bulgaria, unde litrul de benzina costa 1,12 euro, iar cel de motorina costa 1,10 euro.
Oficialul a mai anuntat ca la nivelul UE pana in acest moment au mai fost demarate investigatii in cinci tari, respectiv in Franta, Italia, Cipru, Bulgaria si Portugalia, pe tema posibilelor practici anticoncurentiale pe piata carbutantilor si in nici una din situatii nu a descoperit o intelegere intre firmele anchetate.
- Investigatia din 2005 pe piata carburantilor a inceput efectiv in 2009. O decizie va fi anuntata undeva in prima jumatate a lui 2011
Seful autoritatii de Concurenta a mai precizat ca investigatia demarata in 2005 pe piata carburantilor a inceput efectiv in urma cu doi ani.
- "Avem aceasta investigatie din 2005, care in esenta este demarata in 2009 cand am schimbat echipa si am demarat efectiv inspectia inopinata. In primul trimestru din acest an, echipa va finaliza raportul de investigatie, document ce va trece prin faza de control intern si apoi este trimis la Comisia Europeana. Daca se recomanda amenda si firmele au termen o luna sa-si prezinte punctul de vedere, deci va mai dura. Estimam ca o decizie se va lua undeva la jumatatea acestui an", a mai explicat Bogdan Chiritoiu.
Intrebat de ce a intarziat atat ancheta Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu a precizat ca in aceasta perioada la conducerea insitutiei s-au perindat trei presedinti.
Nu in cele din urma, Chiritoiu a mai precizat ca a primit solicitare de la Guvern si impreuna cu ANAF va colabora pentru a strange informatii privind structura de costuri a firmelor active pe piata carburantilor.
In ultima perioada sute de soferi din intreaga tara au protestat fata de cresterile masive ale pretului la carburanti. Problema este pe masa premierului Emil Boc, insa o posibila actiune guvernamentala ar trebui sa tina cont de faptul ca piata combustibililor auto este libera.
Era si culmea sa gaseasca vreo intelegere...
Toti sunt mana in mana ...suntem, din pacate, jupuiti de toti. Ar trebui sa protestam toti, nu doar soferii, pt ca toata lumea e afectata si o sa fie in continuare de pretul carburantilor.
Niste lipitori, niste termite, niste soareci, niste ulii care mananca, rod, ciugulesc, fara sa faca nimic!
nu cumva se ascunde ceva sau poate multi au dormit in papuci in aceasta perioada?
Sa dovedim si noi romanii ca avem atitudine!
Bine, sa zicem ca vor fi 50% hibride, cum spui tu. Ai auzit de fenomenul care face ca o masina care consuma mai putin pe km sa consume mai mult combustibil pe unitatea de timp tocmai pentru ca ar "costa ca si cand ai fi econom cu o masina clasica"
Bine, sa zicem ca vom fi economi cu masinile hibride, dar esti constient ca populatia creste ? Asta oare nu va face si cererea sa creasca?
Ce spui tu cu scaderea cererii este o jumatate de adevar. Este valabil pe SUA, unde pentru a merge la munca oamenii sunt incurajati sa-si tiruri care consuma 100l/km. Da, la ei probabil va scadea cererea, DAR in UE nu poate sa scada. In China creste constant, chinezii tocmai au dat de gustul sofatului. Global vorbind, cererea va creste.
Ca o concluzie, pretul mondial al petrolului este stabilit politic, si Romania nu face exceptie!
De la 30 la 40 de dolari, intr-adevar.
PETROL
(milioane barili pe zi):
1998: 73,46
1999: 72,25
2000: 75,04
2001: 75,06
2002: 74,81
2003: 77,48
2004: 80,23
2005: 82,241
2006: 83,201
2007: 83,459
2008 semestrul I: 85,16
2008 semestrul II: 83,932
2009 sept: 82,78
2009 oct: 83,56
2009 nov: 83,61
2009 dec: 83,88
(OPEC a impus ţărilor membre o reducere a producţiei de 2,5 mil. barili când s-a spart balonul preţurilor la finalul lui 2008)
Producţia de gaze naturale a urcat de la 2198,3 miliarde mc în 1995 la 3065,96 miliarde mc în 2008.
Dacă tot se vorbeşte de vârful producţiei de petrol şi gaze şi apoi scăderea ei pe măsură ce se epuizează zăcămintele, cum se face că de fapt producţia nu scade, dar speculatorii îşi fac de cap?...
(PS şi balonul aurului va crăpa cât de curând.)
În câmpul petrolifer Jupiter (un zăcământ gigant comparabil cu Tupi descoperit în 2008) nu s-a umblat încă.
in emisiunea de aseara, TVR a dat un comunicat din partea "distribuitorilor" de carburanti, care afirma ca pretul la pompa este transparent, 40% cotatiile petrolului, 50% accize si taxe, 10% transport, depozitare si profit.
ori, asta e o minciuna GOGONATA.
atunci cand petrolul a scazut, de la 120$ la 70$ barilul, pretul carburantilor a scazut nesemnificativ, cu cativa banuti pe litru.
cred ca autoritatea care ar trebui sa intervina este ANRE si nu Consiliul Concurentei, in reglementarea pretului la carburanti.
asa cum intervine la gaze si energie electrica, tot asa ar trebui sa intervina si la combustibili.
Acum pretul este in jur de 90 de dolari pe baril iar benzina mult mai scumpa ca in 2008.
Daca chiar crezi ca te pricepi, citeste asta:
http://ec.europa.eu/competition/antitrust/legislation/legislation.html
Si dupa ce te lamuresti, atunci o sa intelegi mai bine ce prostii spui. Consilul Concurentei are nevoie de dovezi cu privire la o intelegere scrisa sau nescrisa cu privire la preturi in Romania. Daca nu au asa ceva, nu pot sa sanctioneze lanturile de benzinarii. Si chiar daca le-ar sanctiona, asta nu inseamna neaparat ca preturile vor scadea pe termen mediu.
In alta ordine de idei, preturile din Romania sunt aliniate (sau concurentiale) cu cele din Europa. Chiar daca avem ceva petrol din productia interna (desi cea mai mare parte e importata ca in orice alta tara europeana), nu o sa-l vanda nimeni mai ieftin sub forma de benzina/motorina, pentru ca productia, rafinarea, distributia, costurile de retail, accizele sunt cam la fel, plus ca nimeni nu o sa vanda mai ieftin aici cand piata comuna este europeana si nu mai e cea romaneasca. Asta inseamna in primul rand integrarea in UE - integrarea intr-o piata mai mare unde preturile tind sa se apropie de o media transnationala, ori in sus ori in jos.
Preturile la petrol cresc pe piata mondiala de vreun an si la fel s-a intamplat si cu pretul la benzina/motorina. Asa cum bine spune cineva, obisnuiti-va de pe acum cu un pret de 6-7 lei/litru. Sau luati-va biciclete ca olandezii sau nemtii, ca tot sunt aia mult mai bogati decat noi dar si mai destepti.
Cumva Austria si Spania au acelasi pret ? Sau Anglia si Germania? Sau oricare doua tari din UE? Se pot verifica si preturile fara taxe si vom vedea ca nu sunt aceleasi, deci vrajeala din nou.
E foarte nasol sa nu iti indeplinesti previziunile bugetare este cel mai rau lucru pentru o astfel de companie. Profit maxim 3% ar trebuie sa fie data lege.
Daca sunteti prea snobi(evident exista exceptii) incat sa folositi metroul sau autobuzul atunci va rog sa cumparati pana se va face 6 ron litrul.
In plus, evolutia preturilor din Romania este identica cu media UE.
Asa incat, degeaba urlati la companii si la Consiliul Concurentei sau la Guvern. Situatia e cat se poate de normala ca evolutie a preturilor.
Si nu se va termina aici. Preturile vor creste mult mai mult in perioada urmatoare ca urmare a cresterii preturlor la petrol pe plan mondial.
Solutia? Atat pentru protest cat si de dragul buzunarelor noastre ar fi o trecere rapida si in masa de la utilizatul masinii in mediul urban la utilizatul transportului in comun si/sau a bicicletelor. Asta va conduce la multe avantaje, constatate deja in occident: aer mai curat, mai putina agresivitate in trafic, mai mult exercitiu fizic, mai putine masini parcate pe trotuare in zona centrala, in concluzie mai multa civilizatie.
Prin urmare, cresterea preturilor la combustibili ar trebui sa ne aduca mai multa occidentalizare.
Pretul Platts la motorina (pretul real la care se tranzactioneaza motorina pe burse) era 672 $ pentru 1000 lt. Acum este 816 $. Deci inca 21% crestere. Impreuna ar insemna 33% crestere fata de anul trecut. Daca mai adaugi si cresterea TVA-ului cu 5% ajungem la o crestere justificata de 38%.
Exceptand Petrom - OMV (care se aprovizioneaza aproape gratis datorita guvernului Nastase) ceilalti trebuie sa modifice preturile conform cotatiilor internationale.
Puteti sa blocati statiile cat doriti...pret nai mic nu vom obtine.
Singura masura realista ar fi cresterea redeventei pentru petrolul extras de OMV - Petrom. Dar nu avem noi romanii "instrumentele" necesare.
Spre exemplu SA NU ALIMENTAM IN FEBRUARIE DE LA LUK OIL !
Apoi in martie de la PETROM , etc
DAR absolut nimeni sa nu cumpere vreun produs de la statiile vizate in luna respectiva.
Hai sa facem un efort, mai ales ca se poate!!
Oare este asa de greu sa facem cateva sute de metri in plus sa aratam ca suntem uniti ?
Ati vazut ce fac francezii !
Ne lasam chiar asa calcati in picioare de niste nenorocite de societati care nu urmaresc decat profitul lor imediat ?
Iar noi, producatori de carburanti din extractiile proprii, platim la fel ca in Europa.
In propria tara !
Haideti aratati unitate.
Luati legatura cu toti cunoscutii, intrati pe forumuri si propuneti voi cu cine incepem.
Incepem cu Patriciu ??
Ponderea titeiului propriu in carburanti este si ea corelata cu media de pe piata Europeana ?
Eu stiam ca suntem dintre foarte putinele tari Europene care exploateaza titei din zacaminte proprii.
Dar salariul amaratului de la pompa de carburanti sau a celui de la sonda, si salariile astea sunt tot la media Europeana? Daca ar fi si salariile la fel, nu ar mai durea la fel.
Atunci cum de s-a ajuns la acest "nevinovat" pret mediu atat de similar cu media Europeana ? ?
Explicatia este lacomia corporatiilor care se declara responsabile social dar in realitate nu ezita sa calce peste cadavre pentru marirea profitului, fie direct fie profit ascuns in contracte "bune" cu diverse firme preferate.
De ce sa nu jupoaie saracul roman ca sa ofere in schimb salarii nesimtite la o sleahta intreaga de incompenenti straini care nu se descurca sa isi gaseasca job in tara lor, dar care se dau mari experti in Romania si se definesc "expati" cu salarii enorme, bonusuri pentru chirii de mii de euro lunar, indemnizatii pentru familie (sotie, copii, etc ca sa nu stea expertu' singur) pana si bani de mobila, masina in interes personal etc etc.
A spus cineva ca preturile astea inseamna o batjocura la adresa consumatorului roman si a romanilor in general ?
Atunci sa o spuna!