Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, si presedintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev, au semnat o declaratie comuna privind aprovizionarea cu gaze a Europei. Reprezentantii consortiului Nabucco sustin ca aceasta declaratie deschide calea catre implementarea deplina a proiectului. Potrivit reprezentantilor Nabucco, declaratia Comuna subliniaza importanta Coridorului Sudic, ceea ce reprezinta un puternic semnal politic incurajator pentru producatorii si cumparatorii de gaze. Aceasta declaratie este foarte importanta pentru proiectul Nabucco in conditiile in care Azerbaidjanul este considerat cel mai important potential furnizor.

  • "Declaratia Comuna referitoare la aprovizionarea strategica cu gaze a Europei are o importanta deosebita, deoarece confirma legatura dintre statele membre UE si un vecin apropiat si partener strategic in acelasi timp. Venind in completarea Acordului Interguvernamental semnat in iulie 2009 de guvernele din tarile tranzitate de Nabucco, aceasta Declaratie Comuna deschide calea catre implemetarea deplina a proiectului Nabucco. Ea ofera o baza politica ferma pentru aprovizionarea cu gaze naturale din Azerbaijan. Declaratia Comuna subliniaza la punctul 5 importanta Coridorului Sudic, ceea ce reprezinta un puternic semnal politic incurajator pentru producatorii si cumparatorii de gaze. Nabucco, ca proiect emblematic, este cel mai avansat din Coridorul Sudic si este creat pentru a raspunde cerintelor din pietele de gaze naturale, care vor creste in viitor", a declarat Reinhard Mitschek, Managing Director, Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Declaratia comuna in cinci puncte

Primul punct. Obiectivul comun este de a vedea coridorul sudic operational cat mai curand posibil si de a stabili Azerbaidjan ca un contributor substantial.

Al doilea punct. Urgentarea procesului de dezvoltare a zacamantului de gaze de la Shah Deniz II din Azerbaidjan si incurajarea investitorilor sa ia toate masurile posibile pentru alocarea comuna de gaze in timp util.

Al treilea punct. Acest coridor strategic completeaza coridoarele de gaz existente. Este necesar realizarea acestui traseu din regiunea Marii Caspice pentru piata europeana, corespunzator obiectivului strategic comun al Uniunii Europene si Republica Azerbaidjan in vederea diversificarii rutelor de gaze.

Al patrulea punct. Coridorul sudic este o piatra de hotar in cresterea securitatii energetice in Europa si o garantie ca resursele de pe teritoriul pot fi dezvoltate in conditiile in care vor exista piete suficiente care sa absoarba aceste cantitati de gaze.

Al cincilea punct. Acest coridor strategic va atrage dupa sine crearea unei infrastructurii care sa permita transportul si distributia gazelor naturale din Azerbaidjan in Uniunea Europeana si statele est-europene. Comisia Europeana este pregatita sa ajute la realizarea unor masuri juridice nediscriminatorii si a conditiilor comerciale si de reglementare.

  • Cei doi presedinti au laudat progresele realizate pana in prezent si invita si alte persoane interesate, fie furnizori de gaze, fie consumatori, sa participe la fazele ulterioare de dezvoltare a coridorului sudic.

Negocierile dintre UE si Azerbaidjan, considerat potential furnizor si de Nabucco, nu au fost foarte usoare pana acum. Gigantul rus Gazprom a semnat in iunie, 2010, la Baku, un acord privind cumpararea de gaz din Azerbaidjan. A fost privita ca o decizie care poate priva proiectul european Nabucco de o parte semnificativa a resurselor cu care urma sa fie aprovizionat.

Decizia finala pentru finantarea gazoductului Nabucco nu va fi luata in acest an (n.red. 2010) si va fi amanata pentru 2011, in conditiile in care negocierile cu Azerbaidjanul treneaza, relata Reuters in luna octombrie.

Demararea lucrarilor de constructie la Nabucco ar putea avea loc in 2012, urmand ca primele livrari sa fie efectuate in 2015.