Ministerul Economiei nu a stabilit un termen aproximativ pentru infiintarea celor doi colosi energetici, Electra si Hidroenergetica, in conditiile in care "nu am ajuns, inca, la un punct de vedere comun cu Fondul Proprietatea", a declarat pentru HotNews.ro ministrul economiei, Ion Ariton. Potrivit acestuia, discutiile au fost blocate pentru un timp deoarece Fondul Proprietatea are, pentru moment, ca prioritate, listarea sa la bursa, actiune programata pentru 25 ianuarie 2011. "In situatia in care nu vom ajunge la un acord, va vom anunta printr-o conferinta de presa care sunt deciziile pe care le vom lua", a mai spus ministrul dupa ce a fost intrebat daca are in vedere un plan B in cazul in care instantele de judecata vor lua decizii definitive si irevocabile impotriva infiintarii companiilor.

Ion Ariton, ministrul EconomieiFoto: Agerpres
  •  "La finalul lunii, vom relua discutiile si atunci vom putea analiza cu mai multa eficienta problema infiintarii companiilor", a precizat ministrul.

Procesul de constituire a celor doi giganti energetici este blocat de cateva luni din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. In acest moment, exista circa 20 de astfel de contestatii depuse in justitie.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica erau incluse la un moment dat pe lista companiilor de stat care urmau a fi listate la bursa, insa acest proces a fost blocat dupa ce autoritatile au decis ca cele doua companii sa faca parte din gigantii energetici Electra si Hidroenergetica.

Tribunalul Bucuresti a dispus in 6 ianuarie suspendarea hotararii AGEA Nuclearelectrica de infiintare a gigantului energetic Electra, la cererea Fondului Proprietatea. In 22 decembrie 2010, Fondul Proprietatea a formulat o cerere de chemare in judecata in contradictoriu cu societatea Nuclearelectrica prin care a solicitat pe calea unei cereri de ordonanta presedintiala suspendarea hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Nuclearelectrica din 19 noiembrie 2010 prin care a fost aprobata infiintarea Companiei Nationale Electra.

De asemenea, la mijlocul lunii decembrie, in urma demersurilor salariatilor Hidroelectrica S.A., Tribunalul Bucuresti, in dosarul nr. 49977/3/2010, a hotarat ca Hidroelectrica nu poate fi divizata. Tot la solicitarea salariatilor Hidroelectrica, in dosarul nr. 13914/95/2010 Tribunalul Gorj a decis respingerea cererilor de inregistrare a proiectului de fuziune in vederea constituirii CN Electra, formulate de Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

La inceputul lunii decembrie, infiintarea companiei energetice Electra a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti in dosarul 49978/3/ 2010 de la Tribunalul Bucuresti, sectia VI-a Comerciala. Practic, Tribunalul considera neintemeiata cererea Nuclearelectrica pentru inregistrarea in Registrul Comertului a noii companii, deoarece infiintarea acesteia nu poate avea loc prin fuziunea unor societati energetice, concomitent cu divizarea Hidroelectrica.

  • Adunarile Generale Extraordinare ale Actionarilor la societatile care vor face parte din companiile nationale Electra si Hidroenergetica au decis, pe 19 noiembrie, infiintarea acestor doi colosi energetici. Singura societate la care nu a avut loc AGA este Complexului Energetic Craiova din cauza unei contestatii depuse in justitie de Fondul Proprietatea. Singurii care s-au opus infiintarii companiilor au fost reprezentantii Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea nu vrea infiintarea Electra si Hidroenergetica, dar vrea listarea la bursa a Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Fondul Proprietatea are o alta viziune in ceea ce priveste reorganizarea sectorului energetic si viitorul socitatilor care ar urma sa fie integrate in Electra si Hidroenergetica. Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea, a declarat ca Nuclearelectrica si Hidroelectrica ar trebui listate la bursa, deoarece "cele doua companii sunt pregatite pentru asta". "In ceea ce priveste complexurile energetice, credem ca nu este timp de pierdut si trebuie inceputa restructurarea, iar o optiune ulterioara ar fi aducerea companiilor pe piata. Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea fi potentiali cumparatori", a spus Greg Konieczny.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica erau incluse la un moment dat pe lista companiilor de stat care urmau a fi listate la bursa, insa acest proces a fost blocat dupa ce autoritatile au decis ca cele doua companii sa faca parte din gigantii energetici Electra si Hidroenergetica.

Insa solutia prezentata de Fondul Proprietatea este privita cu scepticism. "In opinia mea, sansele ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica sa fie listate la cota Bursei, tinand cont de proiectele esuate de pana acum, sunt mici. Aducandu-ne aminte de cat de greu ia statul unele decizii, de faptul ca listarea inseamna transparenta, care va dezvalui unele afaceri, nu cred in sansele listarii Hidroelectrica si Nuclearelectrica, mai ales in contextul infiintarii Electa si Hidroenergetica. Totul tine de vointa politica, care este contrara intereselor companiei si benefica pentru unele afaceri", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

  • Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
  • Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.