Cetatenii germani ar putea, in curand, sa alimenteze autoturismele cu carburanti in timp ce fac cumparaturi, potrivit publicatiei Spiegel. Ministrul Economiei, Rainer Bruderle, incurajeaza cele mai mari lanturi de supermarketuri sa vanda carburanti, concurenta sporita fiind o solutie pentru reducerea preturilor. "In contextul cresterii preturilor in mod constant la benzinariile din Germania, Ministrul Economiei, Rainer Bruderle a cerut comerciantilor cu amanuntul din tara, precum Aldi si Lidl, sa ia in considerare deschiderea unor statii de benzina in cadrul supermarketurilor", relateaza Spiegel.

Bruderle considera ca in acest fel ar putea creste concurenta, fapt care ar duce la reducerea preturilor la carburanti. "Preturile sunt intotdeauna cel mai bine determinate de concurenta. In cazul in care oferta creste, pretul scade", a declarat Bruderle pentru ziarul Bild.

Potrivit Automobil Club din Germania, pretul mediu national pentru un litru de gaz s-a ridicat, saptamana trecuta, la 1,49 euro (1,97 dolari). Dar in multe locuri, preturile au depasit cu mult 1,5 euro. Preturile la motorina au ajuns la 1,33 euro pe litru, cu 1,5 centi mai mult decat cu o saptamana inainte.

In Austria, lantul Hofer, o filiala a imperiului Aldi, a vandut benzina in supermarketurile sale timp de doi ani. Hofer a reusit sa ofere si promotii speciale de sezon, de cativa centi pe litru. Astfel, clientii au reusit sa alimenteze si cu 99 de centi litrul de carburant.

Cand Hofer a inceput vanzarea de carburanti in 2009, multe dintre companiile petroliere germane au fost preocupate de faptul ca este un test pentru piata germana. De altfel, politicienii sunt pregatiti sa introduca in dezbatere problema preturilor, amenintand companiile petroliere cu impunerea unor limite asupra tarifelor.