- Bechtel este compania americana prezenta deja pe piata romaneasca prin constructia autostrazii Transilvania. SNC Lavalin Nuclear este o companie candiana specializata in energia nucleara. De altfel, si centrala de la Cernavoda foloseste tehnologia canadiana-CANDU 6. Atomtechnoprom este o companie ruseasca care are activitatea bazata pe constructia de centrale nucleare.
"EnergoNuclear a primit scrisori de intentie pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda de la In cadrul procesului de realizare a proiectului CNE Cernavoda Unitatile 3 si 4, SC EnergoNuclear SA, dezvoltatorul proiectului, a primit la data de 17.01.2011 scrisorile de intenţie însoţite de documentele necesare calificării din partea următoarelor companii: BECHTEL INTERNATIONAL INC., consorţiul format din SNC LAVALIN NUCLEAR INC., ANSALDO NUCLEARE SPA si ELCOMEX IEA SA având ca lider SNC LAVALIN, si consorţiul condus de compania ATOMTECHNOPROM care include alte 4 firme din Federaţia Rusa", precizeaza Ministerul Economiei.
Potrivit acestuia, comisia de evaluare va analiza in perioada următoare documentaţia depusa, in scopul calificării candidaţilor mai sus precizaţi pentru celelalte faze ale procedurii. Acestea constanu in clarificarea specificaţiei tehnice a centralei nucleare, prezentarea si negocierea ofertelor
preliminare, negocierea ofertelor finale, stabilirea ofertei castigatoare si atribuirea contractului.
Procedura de achiziţie a contractului Inginerie, Procurare si Construcţie (IPC) care este desfăşurata de SC EnergoNuclear SA împreuna cu reprezentanţii acţionariatului sau, a început la 16 septembrie 2010 si este planificata a se desfăşura pe parcursul anului 2011 si in prima jumătate a anului 2012. EnergoNuclear este compania mixta care se ocupa de dezvoltarea proiectulului celor doua reactoare de la Cernavoda.
* Contractul prevede lucrari de inginerie, procurare, constructie si punere in functiune pentru finalizarea unitatilor 3 si 4 ale centralei nuclear electrice de la Cernavoda, conform anuntului de participare publicat de companie. Ambele unitati vor fi proiectate identic si vor folosi tehnologia CANDU-6, cu scopul de a maximiza capacitatea neta de productie de energie electrica. Termenul de finalizare al contractului este de 64 de luni de la data atribuirii. Pentru etapa de calificare a procedurii, nu se cere garantie de participare. Pentru etapa de negociere a procedurii garantia de participare va fi de patru milioane de euro, cu o valabilitate de 360 zile.
* Constructia reactoarelor va fi finantata din mai multe surse, precum banci comerciale si institutii financiare, agentii multilaterale sau de creditare a exporturilor. Pentru ofertanti, una dintre cerinte este ca media anuala a cifrei de afaceri pentru ultimii trei ani sa fie de cel putin un miliard de euro.
* Atribuirea va fi facuta prin negociere, pentru oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Fiecare din cele doua viitoare reactoare nucleare va avea o putere instalata de 700 MW. Punerea in functiune a primului reactor este preconizata pentru anul 2017. Cele doua reactoare aflate in functiune asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.
Intitial, statul detinea, prin Nuclearelectrica, 51% din actiunile EnergoNuclear, iar CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detine 6,2%. Nuclearelectrica si cei sase investitori au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.
Insa, grupul CEZ a vandut catre Nuclearelectrica, la finalul anului 2010, actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda. Dupa preluarea participatiei de la CEZ, Nuclearelectrica va detine 60,15% din actionariat. Statul roman nu doreste sa ramana cu o participatie atat de mare din cauza costurilor imense. "Daca partenerii din actionariat doresc sa cumpere, suntem (n. red. statul roman) dispusi sa devenim minoritari. Daca ceilalti nu vor sa cumpere, trebuie sa gasim proceduri de modificare a statului companiei si sa gasim investitori strategici in alta parte pentru a ne diminua participatia, companii interesate sa investeasca in energia nucleara", a declarat pentru HotNews.ro, Tudor Serban, consilier al ministrului economiei.
asta e (o mica parte) din pretul platit pentru imprumuturile la FMI
Daca Berceanu nu suspenda platile (pentru ca nu au vrut sa lucreze cu firmele apropiate dansului ,autostrada era terminata la mai putin de jumatate din pret !
Nici macar la Turda partea romana nu a prezentat terenul conform contractului ca sa nu mai discutam de datorii.
Aici Bechtel are juristi mai buni,
Cum va explicati ca Bechtel are cel mai mare contract la nivel mondial in Arabia Saudita ,peste 20 de miliarde de dolari ???
Nu ma intereseaza ce contracte are si cine e Bechtel...ma intereseaza de ce se intampla ceea ce am scris mai sus. De fapt, era o intrebare retorica...nu astept raspuns.
Riley Bechtel, CEO-ul are de asemeni legaturi cu J.P. Morgan Chase & Co apropiati ai "fostului regim" (dar si al actualuilui)
Daca e permis redau un citat:
"Claudine told me that there were two primary objectives of my wrork. First, I was to justify huge international loans that would funnel money back to MAIN and other U.S. companies (such as Bechtel, Halliburton, Stone & Webster, and Brown & Root) through massive engineering and construction projects. Second, I would work to bankrupt the countries that received those loans (after they had paid MAIN and the other U.S. contractors, of course) so that they would be forever beholden to their creditors, and so they would present easy targets when we needed favors, including military bases, UN votes, or access to oil and other natural resources...."
Sunt multe lucruri interesante precum: Afacerea secolului - spalarea banilor Arabiei Saudite si increngatura politica din spatele Bechtel.
Dupa cum vedeti, compania germana s-a retras, francezii nu au reusit nici ei sa schimbam tehnologia canadiana, asa ca vor continua sa ne f..streseze cu spatiul Schengen.
Dupa Ungaria (care ne-ar vrea mai repede in Schengen pt minoritarii maghiarofoni), in 2011 presedintia UE o va avea si Polonia, tara cu care avem bune relatii si interese comune in fosta URSS. Daca nu intram in aprilie, vom intra in toamna lui 2011.
Cat despre energia nucleara, nu produce gaze cu efect de sera, e mult mai ieftina decat aia solara si avem nevoie de surse diversificate de energie (nucleara, hidro, carbune, gaz natural, eoliana, biomasa, solara).
Stam foarte bine la potentialul eolian si hidro, dezvoltam nuclearul, avem mari rezerve de gaz natural in M. Neagra , avem carbune in cantitate mare.
Ce s-ar fi intamplat daca toata energia asta irosita pentru constructia reactoarelor ar fi mers in cercetarea unor alternative REALE la problemele energetice.
Nu praf in ochi eolian sau voltaic actual care nu-s nici ele mai rentabile sau eficiente daca socotim cata energie fosila se cheltuie cu producerea lor si cata energie "verde" se recupereaza ulterior.
Observ deja ca ai sters energia eoliana, solara..etc..
Lucrarile adevarate si numele mari sunt prin alte parti. La cum merg lucrurile la noi - ni s-a dus vestea si nu s-ar mai incurca nimeni (dintre cei care conteaza) cu ce se mai vantura pe la cernavoda: in principal, foarte multe aere.
Eu fost/ vazut/ placut-neplacut/ plecat si n-as avea de ce sa mai trec pe acolo. probabil ca nici canadienii.
In rest, bine ca mai avem cate unele din ce ai mai enumerat.
De la ruznaci, ma derajeaza mai putin "maifia kaghebista", cit riscul unui dezastu ca la Cernobil ...
Nu iti impartasesc pe deplin entuziasmul - da, energia nucleara este curat, da, avem potential, car ce facem cu "baietii destepti", care vor fi sigurii ce profita, iar noi vom plati tot mult pe energie ...
Rusii nu au ce cauta!
Bechtel astia se baga la tot, si daca o sa aiba cea mai buna oferta nu vor avea curajul sa ii aleaga pe americani.
Altii la rand...
Sau mai pe scurt... sa le dam tot bugetul in fiecare an.. si ei sa o lungeasca macar 100 de ani... N-avem nevoie de inca 2 reactoare functionale in timpul vietii.
coruptia si spaga este raspunsul
si pana una alta bechtel ne trebuia.....
Reactoarele astea au niste avantaje: sunt mai sigure, folosesc uraniu natural si apa grea din care avem din belsug. Cu mici modificari pot sa accepte si combustibil facut din deseuri nucleare reprocesate.
Dar fireste, politica si coruptia isi vor spune cuvantul, si nu tehnica.
Explicatie: nu va amagiti cu Lavalin, nu au nici o legatura cu partea nucleara, Doar servicii pe parte clasica si constr./ montaj civile. Desi se proclama "firma de inginerie nucleara" , cititi pe siturile lor si vedeti singuri. Niciuna din firmele participante nu detine know-how despre tehnologia CANDU. Ce inseamna asta: fie ca peste banii contractati vor fi varsati multi altii pentru singurul consultant posibil (AECL), ori ca produsul va fi un simplu copy-paste al unitatilor precedente, presarate cu ceva ingrediente inedite cu origine incerta.
De ce nu a venit Mercedes la noi?
Bechtel o cunoaste toata lumea stim cam ce hram poarta.
SNC-Lavalin Nuclear is the largest private sector nuclear engineering company in Canada.
http://www.canatomnpm.ca/
Elcomex patron Ion Grecu a vandut 80% catre elvetienii de la Repower.
Mare sponsor PSD,PNL PDL a dat la toata lumea.
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/centrala-nucleara-cernavoda-impartita-pe-algoritm-politic-96060.html
Atomtechnoprom sunt rusii mare lucru despre ei nu prea am gasit.
ce vina are bechtel ca mafia romaneasca pune bete'n roate, ca nu primeste banii pentru lucrarile executate.
voi vreti sa vina cineva sa brazdeze tzara cu autostrazi, in trei luni, sa nu ceara bani si sa garanteze lucrarile.
apropo, unde e partenerul chinez, unde e ofertantul economiei numero uno del mondo. ?
ca ei fac autostrazi rapid, si le repara tot ...rapid.
ieri terminate, azi reparate.
sau cu nikiularele nu prea le au ?!
dati cu parerea, romani. cate unu, cate doi, c'asa shpilu' pe la noi !
ura la balkani !
daca era vorba de o fabrica de tenisi, sau de bicilete, poate se bagau, desi concurenta cu americanii, canadienii si rusii i'ar fi dezavantajat si la trotinete...
cand zici rusi, zici cernobil.
e vorba de o licitatie internationala. deci, castiga al mai bun ofertant.
bechtel nu e de vina ca mafia terenurilor tot amana exproprierile, ca se schimba traseul, ca guvernul nu plateste facturile.
rusii or avea tehnologie, s'a vazut la cernobil si la bulgari, peste dunare.
canadienii au facut primele reactoare, au un sistem de imbogatire a uraniului adimilat de industria romaneasca, in plus, canada este o tzara prietena.
as vrea sa avem toti partenerii externi, pe care sa contam, asa cum este canada.
sunt plusuri si minusuri pentru fiecare. corecta ar fi o decizie tehnica.
cat de plata pentru fmi, aia e propaganda vovizelista.
vine direct dela latrine. a se ignora.
Iar ramanem fara lumina, ca pe vremea impuscatului.
Centralele atomice nu sunt chiar asa rentabile precum par. Constructia lor costa pe putin doua miliarde de Euro, iar cu cat ai mai multa energie electrica cu atat e mai ieftina. Romania isi acopera 80% din necesar cu reactoarele actuale. Aproape 20% poate sa vina din energia eoliana.
Ma tem ca reactoarele aste se fac nu din necesitate ci sa sa se mai umple unii de bani.
Hai Rusia, hai ca se poate!
Ati vandut tot ce se putea vinde in aceasta tara. Si tot nu va mai saturati. Nici macar companiile strategice nu sunteti in stare sa le tineti. Va costa prea mult, spuneti voi? Dar toate furturile voastre din ultimi 21 de ani nu ne-au adus aici? Voi si cu nesatulii vostrii prieteni din afara.
Cu dedicatie pentru "iubitul" meu stat roman
Voi vesnic va rugati la Dumnezeii vostrii
Si Dumnezeii vostrii vi le iarta pe toate.
Dar va veni o zi de maine
Cand veti da socoteala pentru toate.
gioana duce tratative de catva timp, in acest sens. a fost abilitat de alianta.
si mai da-o in rahat de cratima, ca nu esprima nimic.
Toat asa cum s-a bagat si cu "autostrada" - intai, au zic ca o fac pe banii lor si ca vin ca "investitori"; dupa aia, s-au dat niste legi valabile 2 - 3 zile STRICT in favoarea lor pentru ca acum... sa ne trezim ca Statul roman a platit o GRAMADA de bani si n-avem decat un petec functional...
Cat despre Lavalin - toti falimentarii de peste Ocean tre' sa vina la noi, sa-i salvam!
- Rusii: tari in domeniu (care?) -poate, dar nu in cel al reactoarelor de ultima generatie (licentiatori: AREVA, AECL, Westinghouse, KEPCO, Toshiba). Detinatori ai tristului record conferit de unicul incident nuclear care a modificat complet conceptele de siguranta nucleara. Ar fi RUSI-N-OS...
- Portocalii (nume gretoase mentionate - Berbeceanu, Hraparebenciuc). Alt record, trist pentru noi: Prima si UNICA - pe plan mondial- greva a lucratorilor dintr-o centrala nucleara. Banuiti de care este vorba? Stiati ca...