RWE Germania a vandut pachetul de actiuni majoritar dintr-un proiect de dezvoltare a unui parc eolian, din cauza birocratiei excesive, relateaza Reuters. Proiectul, in valoare de 250 de milioane de euro, vizeaza constructia unui parc eolian cu o capacitate de 147 MW in zona Valea Dacilor din judetul Constanta. RWE a vandut 90% din actiuni catre SABLOAL Energie Eoliana, dezvoltatorul proiectului.

"Din cauza procesului complicat de aprobare si din cauza problemelor legate de proprietate asupra terenurilor, decizia noastra a fost de a parasi proiectul", a declarat Karin Canta, directorul de proiecte eoliene pentru sud-estul Europei si Turcia al RWE, citat de Ziarul Financiar, potrivit Reuters.

RWE este implicata, pe piata romaneasca, in proiectul constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Germanii detin la EnergoNuclear, compania de proiect, 9,15%.

Initial, statul detinea, prin Nuclearelectrica, 51% din actiunile EnergoNuclear, iar CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detine 6,2%. Nuclearelectrica si cei sase investitori au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Insa, grupul CEZ a vandut catre Nuclearelectrica, la finalul anului 2010, actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda. Dupa preluarea participatiei de la CEZ, Nuclearelectrica va detine 60,15% din actionariat. Statul roman nu doreste sa ramana cu o participatie atat de mare din cauza costurilor imense. De aceea, este dispus sa vanda o parte din actiuni oricarui alt participant la proiect.