-Nu este prima retragere de acest fel. CEZ a vandut la finalul anului trecut actiunile detinute la compania de proiect
-Oficialii romani cred ca nu exista motive reale pentru care cele trei companii sa se retraga din proiect
-Reprezentantii Ministerului Economiei iau in calcul posibilitatea sa fie cautati alti investitori
-Statul roman va fi nevoit sa cumpere toate actiunile la care renunta celelalte companii, ramanand in proiect alaturi doar de ENEL si ArcelorMittal, cu 84,65% din actiuni.
- UPDATE1 Reprezentantii Ministerului Economiei sustin ca nu au fost informati oficial cu privire la retragerea celor trei companii din proiect, urmand sa aiba loc o intalnire a actionarilor pe 24 ianuarie. "In legatura cu informatiile publicate in presa, potrivit carora trei companii ar urma sa se retraga din proiectul de construire a reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri precizeaza ca, pana in acest moment, nu a primit o informare oficiala din partea vreunei companii cu privire la o eventuala decizie de retragere. Urmatoarea intalnire a actionarilor companiei de proiect EnergoNuclear va avea loc luni, 24 ianuarie 2011", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
- UPDATE 2 Autoritatile romane au fost luate prin surprindere de aceasta decizie. "Noi nu stim nimic oficial. Stiam ceva despre RWE, dar nu si despre ceilalti. In aceste conditii, nu prea am ce sa comentez. Ce vom face in continuare? Proiectul merge mai departe", a declarat pentru HotNews.ro Tudor Serban, consilier al ministrului economiei.
- Intrebat daca exista semnale si din partea celorlalte doua companii, Enel si ArcelorMittal, ca ar vrea sa renunte, Tudor Serban a spus ca "semnal nu au dat nici ceilalti". Acesta a precizat ca Ministerul Economiei va cere companiilor sa precizeze care au fost motivele reale care stau la baza renuntarii. "Nu ni s-a reprosat nimic pana acum din partea lor, de aceea nu vad care ar putea fi motivele", a precizat Tudor Serban.
- Acesta a mai spus ca in cazul in care cele trei companii vor face un anunt oficial, statul roman va cauta alti investitori.
- Statul roman va trebui sa cumpere pachetele detinute de companiile care se retrag si astfel va ajunge sa detina 84,65% din actiuni.
Aceste renuntari nu sunt semnale tocmai pozitive pentru economia romaneasca, mai ales in conditiile in care nu sunt primele de acest fel. In ultima perioada, investitorii straini par sa fie din ce in ce mai putini interesati sa participe la dezvoltarea sectorului energetic romanesc. Aceasta veste vine la putin timp dupa ce compania CEZ a vandut actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda.
In plus, compania germana RWE a anuntat ca a vandut si actiunile de la parcul eolian din Valea Dacilor. Compania sustine ca a renuntat la pachetul de actiuni majoritar din cauza birocratiei excesive.
Toate aceste companii au infiintat, alaturi de statul roman, compania de proiect, Energonuclear. Daca se retrag si cele trei companii, in proiect vor mai ramane doar statul roman, ArcelorMittal Romania si Enel Italia.
Intitial, statul detinea, prin Nuclearelectrica, 51% din actiunile EnergoNuclear, iar CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detine 6,2%. Nuclearelectrica si cei sase investitori au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.
Insa, grupul CEZ a vandut catre Nuclearelectrica, la finalul anului 2010, actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda. Dupa preluarea participatiei de la CEZ, Nuclearelectrica va detine 60,15% din actionariat. Culmea este ca statul roman nu doreste sa ramana cu o participatie atat de mare din cauza costurilor imense.
- Cititi aici mai multe despre retragerea CEZ din proiect.
Aceste renuntari au loc chiar intr-un moment in care lucrurile pareau sa decurga bine. Ministerul Economiei a anuntat, ieri, ca Bechtel International, consortiul format din SNC Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare Spa si Elcomex IEA SA avand ca lider SNC LAVALIN, si consortiul condus de compania Atomtechnoprom care include alte 4 firme din Federatia Rusa au trimis scrisori de intentie pentru constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Proiectul este estimat la 3,2 miliarde de euro, fara TVA.
- Cititi aici mai multe despre intentiile americanilor, canadienilor si rusilor de a construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.
Daimler Benz
Vinci
Aktor
Voestalpine
samd
Noroc ca ramanem cu Costel Casuneanu si cu Adriean Videanu ... noi nu ne vindem tara!
O să zică că avem noi firmele noastre, de exemplu soţul dnei Udrea se pricepe f bine la afaceri cu bani publici. A făcut parcări şi şosele, se pricepe el şi la reactoare dacă e nevoie! Iha!
http://www.ziare.com/stiri/ancheta/sotul-lui-udrea-are-afaceri-de-milioane-de-euro-cu-spitalele-din-capitala-739530
Bine ironiza cineva romania: frumoasa adormita trezita de "sarutul" investitorului strain... E PENIBIL!!! Dar poate sunteti asa de impacati cu ideea asta ca nici nu mai sesizati ca isi batea joc de voi!
Era bine daca se invata ATUNCI. De fapt asa a fost, dar s-a risipit (invatatura) in patru zari si sub pamant.
"proiectul cere multe investitii, si nu putem taxa populatia apoi ca sa scoatem 200% profit precum OMV, EON, accelor mittal sau altii care au cumparat moca, nu au investit nimic dar scot acu profit 150-200% de la populatia romana"
si mai pe scurt:
"nu se merita sa bagam bani pentru ca nu putem scoate profit 200% din cauza conditiilor impuse din licitatie"
E clar ca vina e 100% a PDL-ului, asa ceva nu s-a intamplat cat timp a fost Tariceanu premier.
Pacat!
Dar pe asta ti-o mai aduci aminte domnule cu "minte selectiva"?
http://www.e-transport.ro/Basescu_ii_multumeste_lui_Tariceanu_pentru_contrac-i44-news38815-p82.html
sa-lk aducem pe felix si pe geonel la putere ca apar cainii cu covrigi in coada. stam toti acasa si ne plateste statul.
dispar portocalii de pe forumuri iar site-urile care mai pronunta cuvintele pdl sau basescu vor fi interzise.
ne unim toti intr-un mare partid ca la alegeri sa nu mai avem surprize.
iar toti postacii antibase vor fi premiati de presedintele onorific al Romaniei Ion iliescu cu steau antiportocaliilor.
ps: scuza-ma da la un comentariu ca al tau nu puteam sa raspund decat in acest mod. cand vad reflexul (ne)conditionat ca la orice stire sa spuneti ca base si/sau pdl-ul este vinovat, fara argumente evident, ma bufneste rasul.
1) investitorii in energie eoliana se plang ca nu pot intra cu intreaga productie de en el in reteaua electrica nationala pt ca aceasta nu are atata capacitate de transport.
2) Sa ramanem cu maximul pe care-l putem transporta din parcurile eoliene si sa ne bucuram ca nu mai dezvoltam alte capacitate nucleare.
So, exista totusi o problema mare: daca tot suntem full de productie de energie electrica
- de ce kilul meu platim Kwatul la pret mai mare decat media europeana,
- de ce nu beneficiem de reduceri functie de consum (consum mare = pret din ce in ce mai mic), cum e si normal,
- de ce Enel e stat in stat si trebuie sa ne rugam de toti obositii sa obtinem o autorizatie, sau sa impingem spaga sa ni se monteze trifazat,
- de ce nu se privatizeaza (real) partea de distributie a energiei electrice, sa existe macar 2-3 provideri pe zona/localitate, astfel incat sa ma roage la usa sa ma conectez la reteaua lor la pretul cel mai mic pentru puterea cea mai mare, asa cum exista in Romania doar in domeniul telefoniei mobile.
Aaaaa, e vorba de multi bani care trebuie castigati fara investitii, e vorba de multe vile, multe spagi, multi baroni care trebuie sa infloreasca.
Inteleg, ramane deci ca-n tren.
Cost otal proiect = 100 Unitati.
Cote de participare: Ro - 51%; Fr - 10%; De - 10% etc.
Castiga un constructor Francez-German, rezulta - consortiul plateste 100 Unitati din care: Ro - plateste 50; fr - 10; De - 10 etc.
Teoretic in Fr si De intra cumulat 100 unitati, practic, fiind vorba de bani privati, cele doua tari se vor alege cu taxe, TVA, etc. dar tot mai mult de 10 unitati de caciula.
Concluzie: efortul investitional al Fr si De este 0, dar beneficiaza de un activ ce va produce profit pe termen lung IAR banii cei mai multi au fost platit de catre statul roman, care i-a cheltuit efectiv din surse proprii "neregenerabile".
Cea mai plauzibila cauza a renuntarii este tot politica pana la urma!
Nu-i nimic, Boc le duce pe toate. In "hintheres nahtionhal", desigur.
asta o sa mancam: portocale :)
La o investitie de 100 RON: Romania da 50, Franta 10, Germania 10 etc. pana la final.
Daca acea investitie este facuta de o firma Franceza de ex rezulta 100 RON merg in Franta, daca firma e privata Franta ramane si e a cu vreo 10 ROn(taxe, locuir de munca etc) si prin urmare efortul ei investitional a fost 0.
Asta este un caz extrem. In general din 100 aia de ron ce merg In Franta statul francez isi trage binisor peste 10.
Cum s-a auzit ca banii se poate sa mearga in Canada, ca asa este interesul investitiei in primul rand si apoi al Romaniei (ind energetica prin combustibil propriu), asa zisii Jecmanitori strategici au inteles ca singurul castig il vor avea doar din Profit (asa cum ei ne invata de ani de zile), ca nu mai merge cu manareala contractelor la nivel politic etc. si au PLECAT!
Iar noi ne vaitam ce fraieri am fost cind de fapt era sa pierdem de 2 ori - actiuni = profit long term
investitie = plateam practic inapoi tarilor respective banii bagati in societate, un fel roata tiganeasca.
Ce inseamna ''reglementare prea dura'' ? Orice stat controleaza strict pe cei care investesc in nuclear.
Oricum, companiile EDF-Suez (franceza) si RWE (germana) se retrag in urma presiunilor guvernelor lor, sunt companii cu actionariat public, controlate majoritar de Franta si Germania.
Sper ca Romania sa poata mobiliza mai multi bani, o idee ar fi sa utilizam cei 1,8 miliarde dolari pe care ii vom obtine anul asta de la japonezi pe certificate de CO2.
Mie mi se pare clar ca li s-a aratat pisica romanilor....si o sa li se arate din ce in ce mai tare. Se pare ca francezii si germanii au nemultumiri mai mari decat se arata la TV si decat hau-haul cu coruptia si Shengen.
sunt curios, se va pastra trendul asta si pentru comentariile acestui articol?
daca da, daca am intuit bine, inseamna ca orice articol critic, indiferent de substanta, va fi comentat dupa acelasi tipar - inutil pentru mine sa le mai citesc/lua in seama.
invingatorul lui Bombo ne.a dus pe toti in Congo!
sa traim bine...
Stiu ca acum Franta nu mai pupa pomana.
Nu m-ar deranja sa plece de tot din tara GDFSuez.
Va mirati cum francezii au o productivitate mai mare decat a celorlalte natii din Europa. E politica din dosul usilor , de santaj ,amenintari al politrucilor francezi ce obtin ajantaje economice incorecte.
ok...
in cazu asta eu emigrez... nu dealta dar chiar vreau sa se contruiasca ceva in tara asta si cu bechtel o sa se dea banii da nu o sa se contruiasca nimic...
Noi avem BECHTEL care va repune economia Romaniei pe picioare prin mari proiecte de infrastructura si Investitii strategice in domeniul Energiei !
Cernavoda 3 si 4 au fost proiectate inainte de 1990. De atunci, statul roman n-a miscat un deget sa le construiasca. Daca citesti comentariile, zici ca guvernul roman (de orice culoare) e asa de eficient ca acum gata! A scapat de nababii straini care doreau sa fure tara si o sa faca el din... bici! Cind colo, statul roman blocheaza de vreo 4 ani acest proiect si se tot joaca cu procentele pe care sa le detina fiecare.
Asa e, sa faca statul roman cele 2 reactoare! Si asta ca sa se bucure patrihotii romani ca "sunt ale noastre". Daca ati cunoaste macar o boaba de piata de electricitate, ar mai fi cum ar fi, dar asa vorbiti ca politicienii.
Bai Gogu nesimtit din Ministerul Economiei, afla ca noua ne este clar ca Gogu de la investitor te-a rugat sa-i inlesnesti investitia si i-ai ras in nas sau i-ai intins un plic maro in care sa bage bani.
Sa vedem cine o sa va plateasca salariile, hienelor!
Vest europenii s-au cam invatat prost. S-au dus vremurile "bune" in care daca dadeai banul unde trebuia puteai sa furi cat vrei (ex: frigatele, OMV-ul, Acelor mitall, etc etc).
Oricum trebuie vazut de ce s-au retras: pentru ca nu au putut fura sau pentru ca nu avem o guvernare buna. Personal cred ca e prima varianta, dar nici a doua nu exclusa. De un lucru sunt sigur: raspunsul nu il voi afla de la televizor.
Chiar si acum se fura atat ideologic cat si practic.Fiecare e "special".Iar la noi in tara s-a ajuns ca 80 % sa fie speciali.Si fiecare vrea sa fie rezolvat luaind de la "celalalt".Faptul ca partidele nu au un numitor comun in ceea ce priveste coruptia este tocmai pentru ca vrea sa fure unul inaintea celuilalt.De aceea ele sunt "incompatibile".
Faptul ca suntem un neam de hoti si asta ne-a obligat sa vindem ceva ieftin nu e vina europenilor!
P.S.
Ai folosit prea multe cuvinte ca sa spui nimic.
Acum cand Boc a impus niste reglementari "mai dure" cum chiar ei recunosc, e normal sa faca presiuni cand vad ca nu mai merge chiar atat de simplu cu spaga si cu promisiunile facute la vanatoare la Balc sau in Delta pe vaporasele lui Vantu.
Eu nu cred ca vestea e chiar atat de proasta pt Romania ci mai degraba un efect al schimbarii pozitiei romanilor fata de miliardarii obisnuiti sa ia cat mai mult si sa dea cat mai putin!.
Renault
Ford
Nokia
Siemens
Ericsson
etc....
Nu ne vindem tara......bleah.
Radiaza opozitia hunita....iar o sa le vina randul sa mai vanda ce a mai ramas pe degeaba...pardon, pe ce le intra lor in buzunare.
cum se duc romanii la furat in franta asa vin si francezii sa ne fure (dar la nivel inalt si pe fata).
din partea mea duca-se de unde au venit!
2. Justitie : Greu dar imperativ; necesar sa fie curatat sistemul si sa devina functional - acum e o bataie de joc.
3. Competena: Sa se renunte la pilaraie si rudenie si sa fie promovati oameni cu adevarat competenti.
Termen de implementare : 2 ani.
Alternativa e cartonasul rosu din lumea civilizata.
2. votul prin corespondenta pana in 2012
3. aliante politice pentru supravietuirea PDL
4. furt la greu pana in 2012, ca dupa nu mai apuca ei
Ati tot intrebat ce inseamna sa nu intre Romania in Schengen si uite, aveti raspuns...
O sa treaca mult si bine pana mai intrati voi in Schengen...si mai investeste cineva in hoti.
Nu va vindeti tara? Dupa cum vedeti nici gratis nu v-ar vrea nimeni.
Ati ajuns o paria a Europei pe mana lui Basescu si Boc.Stiti cum spun astia din Franta:
Vous aves un president comment Sarkozy!!!
Aveti un presedinte ca Sarkozy!!!
Si eu le raspund:
Sarkozy a volee max. .. eur, mais Basescu a volee l'avenir de sa nation.
Sarkozy a furat maxim .... eur dar Basescu a furat viitorul natiunii sale.
Pentru ca daca nu stiati, Basescu e un presedinte jucator, nu???
1. Avioane slave in brazilia
2. Nave de proasta calitate la rusi
3. Detectoare IR in Iran
4. Centrale nucleare proaste in Ro
5. Sustinere politica pur si simplu in Tunisia
si de fiecare data arma de santaj a fost sustinerea politica...
2. Deci, aceasta retragere mi se pare un gest normal, cata vreme acesti posibili viitori investitori urmau sa ia bani pentru a finanta construirea reactoarelor 3 si 4 fie de la statele lor, fie cu garantii acordate de statele respective. Or, ce ar urma sa faca cu acesti bani? Sa-i plateasca CONSTRUCTORULUI, care nu prea are sanse sa fie cel francez, ci CANADIENII. Este normal ca nemtii si francezii sa spuna: "Frate, vrei sa faci profit pe banii nostri, ai contribuabilului german sau francez, construind reactoarele 3 si 4? Ok, dar atunci gaseste-ti investitori in Canada, sau SUA sau unde vrei tu, dar nu ne lua pe noi de fraieri. Noi, Franta sau Germania, investim cu conditia ca banii sa ramana tot la noi, deci cu un constructor tot de la noi."
Simplu si corect fata de contribuabilii lor.
Banuiam ca e ceva legat de alegerea canadienilor.
Sper sa ne aduca si avantaje alegerea asta.
Nu realizati.. sunteti prosti, iar prin prostia si ignoranta voastra se vor darama visele copiilor vostri, care cresc cu internet, cu concepte precum colaborare, camaraderie, imbunatatire materiale impreuna cu cea spirituala.. se vor scarbi de voi de ceea ce NU FACETI in momentul acesta al istoriei noastre pt a schimba lucurile in bine.. asta nu realizati! asta e doar inceputul.. pacat
numai bine
Numai bine!
Combustibilii fosili se vor termina la un moment dat,,ca sa nu vorbim de costurile tot mai mari de exploatare si transport.
Am fost capabili (chiar si in comunism) sa facem eforturi mari ,oare de ce acum nu reusim ca prin comanda unica ( nu neaparat orange) sa realizam aceasta investitie pentru noi si copiii nostri?
pentru cele doua firme doar un alt mod de a spune ca nu sta in politica firmelor lor de a cotiza (cat si cum se vrea politic pe la noi).
se poate vedea si scandalul cu alta firma franceza in acelasi proiect, si daca ne uitam la vinci/aktor nu putem sa nu ne intrebam daca justitia de la noi are orbul gainii sau raspunde exclusiv la comanda politica.
Dar cine sa faca asta ? ba-ba-u ?
Una ca, daca iti permiti, e intelept sa ai un mix cat mai echilibrat, ca nu se stie niciodata ce si cum.
A doua e o chestiune de control asupra generarii. Daca nu esti complet idiot (si astia din energetica sunt brici, desi poate nu se vede-n public), centralele nucleare si termo sunt controlabile pe termen lung -- ti-ai facut reviziile la timp, ai stocul de combustibil si-asta e, produci energie, totul e planificat cu luni sau ani de zile inainte.
Alea hidro sunt ceva mai imprevizibile, poa' sa ploua, sau nu.
Alea eoliene sunt cele mai imprevizibile, vantul poate sa bata sau nu de la o ora la alta, bate mai tare sau mai slab etc.
@Adrian 88000 -- Bref, nu poti inlocui o tehnologie cu alta chiar atat de usor. E practic imposibil sa faci un sistem energetic national pur eolian.
Si da, energia eoliana este mult mai putin periculoasa (cea mai putin periculoasa, daca te gandesti la mediu), dar nu e mai ieftina; deocamdata e cam cea mai scumpa.
Romania e binecuvantata de la Dumnezeu cu multa energie hidro, care e chestia esentiala in toata tarasenia... dar fiind vb de Romanika, fireste ca ne batem joc de chestia asta... de-aici si povestea cu baietii destepti.
@Alui. Cele doua reactoare produc cam 17-18% din energia tarii; hidro produce, ca medie, cam 30%, probabil ceva mai putin. Eolianul deocamdata trebuie sa fie pe la 2-3%, e greu de estimat, asta-i practic primul an in care functioneaza niste capacitati mai mari. Cel putin 50% e termo -- carbune-n primul rand, gaz si pacura.
Copiii mosului -- treaba nu e deloc simpla, n-o rezolvam noi in 5 minute pe-un forum, la 1am...
Angajati una ori chiar mai multe firme puternice de avocatura si ... "jumulitii de fulgi", merita cu varf si indesat. Castig de cauza 1000%
Si pe viitor ganditi-va de 100 de ori cind aveti in a alege intre parteneri americani, japonezi ori europeni !
Bafta!
Vorbim asa, sa n-adormim...
Si dupa parerea dumitale, cine crezi ca a fost mai atent cand s-a semnat contractul -- statul roman, sau astea 3-4 companii multinationale?
Cat despre partenerii ne-europeni, da, ai dreptate, ar trebui sa facem treaba cu Bechtel, ca doar stim cat de seriosi, rapizi si ieftini sunt, in vreo doua-trei secole si cu numai vreo 50 de miliarde deja termina reactoarele alea.
Uite-un exemplu serios:
http://www.westinghousenuclear.com/
Sa ai o zi buna !
westinghouse nu construieste centrale nucleare.. furnizeaza tehnologie, componente si servicii conexe
o zi buna!