Moscova, preocupata de colaborarea Azerbaidjanului in proiectul Nabucco
Astfel, politologul Rasim Agaev a spus pentru Nezavisimaia Gazeta ca, dupa toate probabilitatile, aceasta vizita ascunde, de fapt, o misiune guvernamentala aparte. "Multe pot interesa Moscova in regiunea noastra. Dintre ultimele evenimente pot fi scoase in evidenta chestiunile legate de proiectul Nabucco. O problema foarte importanta pentru Rusia. Este posibil ca administratia de la Moscova a dorit sa auda ceva coerent referitor la pozitia Azerbaidjanului in aceasta chestiune, pentru ca este vorba de un plan international care ameninta direct interesele pe termen lung ale Rusiei. Este un lucru care nu poate sa nu ingrijoreze Moscova, mai ales dupa ultimele informatii vizand Coridorul Sudic, Nabucco”, crede expertul.
Comentatorul publicatiei Zerkalo, Rauf Mirkadyrov, vorbeste despre suprapunerea in timp a vizitei lui Naryskin la Baku cu deplasarea in Turcia a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. In opina analistului, nelinistea Kremlinului a fost generata de rezultatul vizitelor facute in Azerbaidjan si Turkmenistan de seful Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, care a semnat declaratia de la Baku privind crearea Coridorului sudic, iar presedintele Berdymuhamedov a declarat ca Turkmenistan este gata sa furnizeze gaze pentru Nabucco in 2015.
In context, NG anunta ca Bulgaria a gasit bani pentru Nabucco. Oficialii de la Sofia au anuntat ca vor imprumuta pentru constructia proiectului 1.2 mld. euro de la Banca europeana de investitii. Expertii rusi cred ca obtinerea acestui credit nu modifica in mod radical tabloul general, pentru ca Nabucco nu are inca o sursa de alimentare.
In acelasi timp insa, presiunile politice ale concurentului, South Stream, se intensifica. Astfel, Valeri Nesterov, de la firma de consultanta Troika dialog spune ca „demersul bulgar nu a miscat lucrurile din loc, desi este evident ca UE si-a propus sa accelereze proiectul sau. Cel mai mare obstacol il constituie absenta unor acorduri concrete privind livrarile de gaze pentru aceasta conducta. Adica intrebarea cine va furniza carburant ramane fara raspuns”.
In opinia expertului, in aceasta cursa a proiectelor, South Stream are mai multe sanse. „In primul rand, are baza de resurse. In al doilea rand, este vorba de disponibilitatea Gazpromului de a cheltui sume mari de bani pentru proiecte politice, asa cum este, de altfel, South Sream”.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
si o sa lase aceasta initiativa basesciana neinteresanta la o parte daca ar fi ei la putere ? doar nu vor trada interesele finantatorului din EST !
"livrarile de gaze rusesti in Europa pe trasee care ocolesc Rusia" este un non-sens.
Bine macar ca au recunoscut ca Southstream este un proiect politic.