"Ne solicita reverificarea preturilor. (...) Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul, ca sunt probleme", a declarat Ion Ariton dupa discutii de aproape doua ore cu reprezentantii FMI.
El a adaugat ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie.
In 2010, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), institutie care are rolul de a stabili preturile la energie si gaze, a anuntat ca va comanda un studiu privind impactul renuntarii la preturile reglementate ale gazelor si electricitatii.
In Romania aproape toti producatorii de electricitate sunt obligati de ANRE sa aloce o parte a productiei pentru consumul populatiei, la preturi stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom si Romgaz Medias, au preturi de productie stabilite de ANRE.
UPDATE "Discutiile au vizat situatia companiilor monitorizate de FMI si aflate in subordinea MECMA, reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea companiilor nationale Electra si Hidroenergetica, restructurarea in domeniul minier, programul de privatizare si atragere de investitii, preturile reglementate din domeniul gazelor naturale si din cel al energiei electrice si procesul de liberalizare a pietei de energie", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
- In privinta restructurarii Companiei Nationale a Huilei Petrosani, a fost prezentat un plan de restructurare care prevede accesarea ajutorului de stat de catre trei din cele sapte mine, in conformitate cu decizia adoptata in decembrie 2010 de Consiliul de Ministri ai Uniunii Europene, care prevede prelungirea termenului de acordare de ajutoare industriei miniere de carbune pana in 2018. Celelalte patru mine urmeaza a fi incluse in complexuri energetice.
- Referitor la restructurarea sistemului energetic, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a prezentat un plan care prevede reorganizarea sistemului de producere in doua companii, care sa ofere un mixt de energie, asa cum exista in tarile Uniunii Europene.
- Un al punct al discutiilor cu FMI l-a vizat procesul de privatizare si atragere de investitii, care prevede vanzarea pe bursa a unor pachete minoritare la Petrom, Transgaz, Transelectrica si Romgaz, precum si procese de privatizare la companii precum Oltchim sau Cuprumin.
"Precizam ca, in prezent, nu exista nicio discutie oficiala in Guvern cu privire la liberalizarea preturilor la gaze naturale, propunerea apartinand doar FMI-ului. In urmatoarele luni, ANRE va face o analiza a propunerii FMI si o va prezenta Guvernului, pentru a vedea in ce masura liberalizarea preturilor la gaze naturale este viabila sau nu", se mai arata in comunicatul Ministerului Economiei.
Of, of.. mult a fost putin a mai ramas... :)
Google: Moving Forward Romana
Probabil cel mai important film facut vreodata.
Ungurii si-au dat seama...si-au asumat niste riscuri suplimentare si au decis sa-si conduca tara singuri chiar daca le va fi mai greu la inceput. Ungurii isi doresc un viitor...
Noi nu, noi am decis sa incalcam art.1 din Constitutie si sa ne lasam condusi de o banca. Banca ce isi urmareste interesul, evident. Existenta ei in Romania este conditionata de puterea noastra de cumparare, de stabilitatea noastra financiara si de calitatea vietii in general. Cu cat mai mica...cu atat mai multe imprumuturi, cu atat mai mult profit pt ei.
Pe de o parte, actuala conducere agreeaza acest lucru...pt de alta parte, opozitia nu, dar ei doresc sa ne imprumutam din China si alte aberatii de genu' .
Suntem intre ciocan si nicovala...iar solutii de iesire din aceasta situatie nu prea sunt. Romanul nu mai este cine era, nu mai este acel om mandru, cu principii si coloana....romanul a involuat iar pt a ne indrepta este nevoie de oameni puternici, oameni ce lipsesc din pacate.
Incep sa-i invidiez din ce in ce mai mult pe cei care au avut nesimtirea dar si curajul de a pleca de aici.
Totusi, un lucru ramane clar pt mine...copiii mei se vor naste intr-o tara si intr-o societate normala, iar pt asta sunt dispus sa fac tot ce este necesar.
Bravo!!!
Sa traiti bine!!??
Mai intai se cere Romaniei vanzarea tuturor activelor tarii (cica liberalizare), apoi imprumuturi peste masura (pentru imbogatirea "saracilor" de mai sus) si iar liberalizare pentru ingenuncherea definitiva a tarii. Nu va mai opriti din jefuirea acestei tari. Sa dea Domnu' sa vina mai repede acea zi cand veti plati pentru toate. Bestii ce sunteti...Eu inca sunt de garda in tara asta si astept doar o scanteie.
Vai de capul nostru ce am ajuns.
In momentul de fata Romania importa gaze prin intermediari la un pret aproape dublu decat oricare alt stat UE!
In plus, cine a stablit metoda de contorizare a consumului de gaze per gigacalorie in loc de metru cub, dubland astfel cheltuielile populatiei? Guvernele Nastase si apoi Tariceanu! Profitorii: aceeasi Voiculescu & Co.
Asa ca PSD+PNL-pc: Ciocu' mic, ca voi ati liberalizat jaful!
Da, piata trebuie sa fie libera, DAR numai atunci cand:
- importurile nu se vor mai face prin intermediari
- sunt cel putin trei jucatori independenti si care nu isi distribuie consumatorii
- exista o metoda eficienta de control al intelegerilor anticoncurentiale si de cartel
- tranzitia de la o piata reglementata se face gradual si nu peste noapte
Orice liberalizare actuala nu ar face decat sa umfle profiturile unor paraziti.