Surse apropiate negocierilor au declarat pentru HotNews.ro ca FMI nu a vorbit despre cresterea pretului la gaze naturale pentru populatie, ci, dimpotriva, a prezentat o solutie prin care acesta sa scada cu pana la 15%.

Oficialii FMI au amintit, in acest context ca in Uniunea Europeana se accepta ca preturile gazelor pentru populatie sa fie tinut sub control.

Propunerile FMI de liberalizare a pietei gazelor naturale se refera la livrarile catre agentii industriali, au precizat sursele citate.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat marti dimineata ca FMI a cerut, in cadrul intalnirilor de la minister, renuntarea la preturile reglementate pentru productia de gaze naturale si energie electrica si prezentarea unei noi formule de calcul a acestora.

"Ne solicita reverificarea preturilor. (...) Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul, ca sunt probleme", a declarat Ion Ariton dupa discutii de aproape doua ore cu reprezentantii FMI.

Ulterior, ministerul a precizat, intr-un comunicat de presa, ca "discutiile au vizat situatia companiilor monitorizate de FMI si aflate in subordinea MECMA, reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea companiilor nationale Electra si Hidroenergetica, restructurarea in domeniul minier, programul de privatizare si atragere de investitii, preturile reglementate din domeniul gazelor naturale si din cel al energiei electrice si procesul de liberalizare a pietei de energie", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.