In cadrul summitului ce-si deschide lucrarile la Bruxelles, se intentioneaza examinarea a doua probleme cheie legate de securitatea energetica a Europei: crearea unei piete energetice unice si coordonarea politicii externe in privinta unor terte tari. Printre acestea din urma, scrie Kommersant, un loc aparte este acordat Rusiei, care refuza sa cedeze Lituaniei magistralele de transport a gazelor naturale Lietuvos Dujos, cumparate de Gazprom in 2004.

Comisia Europeana a promis deja sa controleze tratativele dintre Vilnius si Moscova in numele tuturor tarilor membre UE. Kommersant a aflat, pe de alta parte, ca in comunicatul final care va fi adoptat la incheierea reuniunii la nivel inalt de maine se precizeaza ca "dupa 2015 nici unul dintre membrii UE nu va ramane o insula energetica, pentru ca securitatea energetica a fiecarui stat sa nu fie pusa sub amenintare din cauza absentei unor conducte de legatura intre marile magistrale de transport".

Pana in 2020, UE si-a propus sa cheltuiasca pentru crearea unei infrastructuri energetice aproximativ 1.000 mld. euro. In ceea ce priveste recentul conflict dintre Lituania si Rusia, izbucnit dupa ce Vilnius a depus o plangere impotriva statutului de monopol detinut de Gazprom pe piata interna a acestui stat baltic, vicepresedintele companiei, Valeri Golubev, a spus: "Guvernul lituanian nu ne spune in fata: nu dorim prezenta Gazprom pe teritoriul tarii, cumparam actiunile pe care vi le-am vandut si ne despartim. Nu pot decat sa regret faptul ca nu reusim sa ajungem la un dialog cu guvernul lituanian, pentru ca aceasta tara reprezinta pentru noi un important segment de tranzit".

Oficialul a amintit ca la semnarea acordului de privatizare a Lietuvos Dujos "au fost stabilite obligatiile partilor la transportul si achizitionarea de gaze naturale". "Am pregatit volumul prognozat de peste 5 mld.mc, am investit in exploatare si infrastructura, iar Lituania cumpara de doua ori mai putin decat s-a convenit".

Ca atare, a continuat Golubev, investitiile inghetate aduc pierderi de 600-700 mil. dolari pe an. Seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a promis sa abordeze problema la intalnirea de la Bruxelles, de la sfarsitul lunii februarie, cu premierul Vladimir Putin.