Raport Candole Research: Infiintarea Electra si Hidroenergetica distruge concurenta si genereaza preturi mai mari la energie

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 4 februarie 2011, 12:27 Economie | Energie


 documente
(04 Feb 2011) PDF, 334KB
(04 Feb 2011) PDF, 806KB
Infiintarea companiilor energetice, Electra si Hidroenergetica, va distruge competitivitatea pe piata de energie electrica a tarii, se arata intr-un raport realizat de Candole Research. Potrivit acestuia, piata va fi controlata de catre cele doua companii formate din comasarea societatilor producatoare de energie, lasand un spatiu foarte redus pentru concurenta. Potrivit studiului, se va forma un duopol care va determina cresterea preturilor la energia electrica. Potrivit raportului, Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar trebui privatizate.​​

 • Concurenta sporita permite o utilizare mai eficienta a resurselor, stimuleaza realizarea de noi tehnologii si garanteaza preturi mai mici. "Hidroenergetica si Electra ar avea capacitati suficiente pentru a satisface cererea pe termen scurt si mediu de energie electrica, lasand prea putin spatiu pentru concurenta din afara, mai ales in coditiile in care costurile sunt reduse de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica", se arata in studiu. Vezi graficele din documentul atasat. Potrivit acestuia, duopolul format va avea stimulente pentru a preveni intrarea de noi participanti pe piata printr-un comportament cunoscut sub numele de blocare verticala, prin controlul minelor de carbune.

Studiul respinge argumentele Guvernului potrivit carora formarea celor doua companii ar determina cresterea concurentei in productia de energie. Guvernul sustine ca structura actuala a pietei, cu producatorii de energie electrica împartiti în functie de tipul de combustibil, nu este concurentiala. Rationamentul oficial este ca nu este loc pentru competitie, deoarece unitatile pe baza de carbune au costuri marginale ridicate si nu pot concura cu Hidroelectrica si Nuclearelectrica, care sunt mult mai eficiente. Guvernul sustine ca restructurarea propusa nu va împiedica concurenta, din trei motive:
 • Primul este cresterea productiei de energie electrica de la 57 Twh in 2009 la 90 Twh in 2020, potrivit unor prognozee. Cea mai mare parte de productia suplimentare, este de asteptat sa fie generata de producatori privati.
 • Al doilea motiv este inchiderea unor unitati invechite, in special pe carbune, fapt care ar lasa loc altora mai eficiente.
 • Al treilea motiv este ca pana in 2017 se asteapta sa apara noi surse de energie. Acestea sunt reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, centralele de la Galati, Braila si Doicesti, precum si 3.000 MW de energie eoliana.

In urma unor calcule si corelarii a doi indici care masoara concurenta pe o piata, indicele de alimentare reziduala (RSI), respectiv indicele Herfindahl-Hirschman (IHH), se demonstreaza ca infiintarea celor doua companii limiteaza competitia. Vezi calculele in documentul atasat. "Deoarece ambele companii ar fi controlate de Guvern, ne asteptam ca piata sa devina cvasi-monopol, cu nici o concurenta reala între cei doi producatori", se mai arata in raport.

In afara duopolului ar mai ramane o capacitate de aproximativ 4.166 MW dintr-un total de 14.000 MW în total, insa multe sunt centrale de cogenerare pe baza de carbune ale caror costuri sunt foarte mari.

"Guvernul recunoaste costurile de productie ridicate la producatorii de energie electrica lasate în afara duopolului, dar cu toate acestea, sustine ca ar trebui considerati concurenti seriosi pe piata (...)Exista foarte putine sanse de concurentea din partea noilor intrati, chiar daca unele dintre unitatile Electra vor fi eliminate treptat pâna în 2020", se arata in raport.

"Sunt exagerate afirmatiile Guvernului potrivit carora vor aparea investitii noi private"

Guvernul sustine ca orice efecte nocive le-ar putea avea duopolul pe piata ar trebui sa fie remediate prin investitiile private în noi capacitati de productie eficiente, cu costuri variabile mai mici.

Potrivit proiectului, Guvernul îsi asuma investitii în doua reactoare nucleare de la Cernavoda, in Petrom (cel mai mare producator de petrol din România) si o serie de proiecte convenite în perioada 2006-2008 între Termoelectrica si investitorii privati, cum ar fi Enel, E.ON si CEZ. Vezi tabelele din documentul atasat.

 • Insa, aceste proiecte intarzie sa apara. "Aceste afirmatii sunt exagerate. În afara de Petrom care construite o centrala pe gaz de 860MW, alte proiecte ramân doar pe hârtie. CEZ a anuntat retragerea sa din proiect centralei de 400 MW cu Termoelectrica de la Galati. În plus, proiectele Enel si E.ON cu Termoelectrica sunt semnificativ întârziate din cauza birocratiei si dezacordurilor între producatorii privati si cei de stat". In plus, aceste noi active vor diminua doar cotele de piata ale producatorilor mici si mijl;ocii, cum ar fi centralele electrice de la Mintia, Doicesti si Borzesti.

De asemenea, Guvernul conteaza pe productia eoliene pentru a dilua puterea de piata a companiilor Electra si Hidroenergetica. "Este greu de imaginat ca productia de energie eoliene, care este în mod inerent imprevizibila, poate intra în concurenta cu hidroelectrice mari, centrale nucleare si de carbune (...). In primul rand, pietele de energie electrica vor fi diferite. Productia de energie eoliana va fi licitata pe piata la vedere sau
 
Deoarece ambele companii ar fi controlate de Guvern, ne asteptam ca piata sa devina cvasi-monopol, cu nici o concurenta reala între cei doi producatori
 
 
Candole Research
pentru ziua urmatoare. In schimb, pe piata futures, cele doua companii vor avea un puternic avantaj competitiv".

Guvernul mai sustine ca importurile sunt o alta sursa de concurenta pentru campionii nationali. "Acest argument este eronat din cauza capacitatii de interconexiune cu tarile vecine. Este un drum lung pana la o piata regionala integrata cu lichiditati suficiente pentru a reduce puterea companiilor Electra si Hidroenergetica pe piata. În plus, România este un exportator net de energie electrica, importurile reprezentând mai putin de 1,4% din consumul de electricitate în 2009. Numai 1.5TWh au fost importate în 2008 si 2009, comparativ cu 8.52TWh exportate în aceeasi perioda. Bulgaria, singura tara cu potentialul de a deveni un important exportator de energie electrica in România, nu ar avea o capacitate suficienta exceptia decat daca va construi centrala nucleara de la Belene", mai precizeaza raportul.

Solutii propuse in raport

 • Protejarea si promovarea competitivitatii pe pieta de energie electrica. Eliminarea birocratiei si aplicarea regulilor simple si transparente de tranzactionare prin OPCOM-bursa energiei. Eliminarea piatei reglementate. Pietele competitive tind sa aiba preturi mai mici decât cele necompetitive.
 • Mentinerea Hidroelectrica si Nuclearelectrica, ca producatori de energie electrica independenti. Privatizarea lor, de preferinta, prin listarea participatiilor majoritare. Acest lucru ar genera sume importante la bugetul de stat si de capital pentru cele doua companii, care au nevoie sa investeasca în crestere (de exemplu, hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti) si de întretinere a activelor existente. Listarea unor participatii minoritare creeaza riscul ca managementul, sprijinit de stat ca actionar majoritar, sa ia decizii care nu maximizeaza valoarea actiunilor actionar
 • Privatizarea unitatilor pe baza de carbune si de gaze naturale pentru care exista cerere. Privatizarea ar aduce bani la bugetul de stat si de capital în la aceste unitati.

Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.

Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2691 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Marile tari UE au cate 1-3 companii energetice (Vineri, 4 februarie 2011, 12:50)

  Romania, putere regionala in energie [anonim]

  Franta, Germania, Italia sau Spania nu se jeneaza sa sustina pe fata companiile-mamut cu capital de stat din sectorul energetic, ba chiar le indeamna sa ia bucati din companii est-europene.

  Romania, daca nu vrea sa devina dependenta pe un sector strategic cum e energia, are nevoie de 1-2 companii integrate care sa domine piata din Balcani.

  Actualul guvern incearca sa transforme Romania in principala forta pe piata de energie din Europa de sud-est si asta enerveaza la culme unele state din UE care vad estul ca o piata de desfacere, nu vor concurenta.

  Sper ca proiectul sa continue, suntem cei mari producatori si exportatori de energie din regiune, vom deveni un nod energetic vital pt UE si putere regionala in acest domeniu in care nici un stat nu-si abandoneaza interesele.

  Carbune, petrol, gaz, nuclear, hidro, eolian, putine state UE au o asemenea diversitate a productiei interne si un asemenea potential eolian de ex (locul 2 in UE).
  • +1 (1 vot)    
   Iata cine e candole - 3 priculici (Vineri, 4 februarie 2011, 13:08)

   lulu@lulu.com [anonim] i-a raspuns lui Romania, putere regionala in energie

   Based out of Prague and Bucharest, Candole works effectively across central and southeast Europe deploying the analytical skills you require from top-tier economic consultants. Access to accurate information, an ability to make sense of qualitative as well as quantitative data and sound judgment based upon local experience are the attributes that set us apart in a region in which it is unwise to assume that evidence is the main policy driver.

   Candole is led by its three equity partners Jan Ondřich, Guy Burrow and James de Candole. Jan leads the analytical work of the firm, assembling project teams from among our own consultants all of whom are nationals from the region holding postgraduate degrees in economics and political science from leading western universities. Guy and James have lived in Bucharest and Prague since 1990, and share 40 years of international client experience and local policy making expertise.

   We are proud of the trust placed in us by some of the world’s most successful firms over the last 20 years.
  • +1 (1 vot)    
   Franklin Templeton (Vineri, 4 februarie 2011, 14:22)

   Hidro si Electra [anonim] i-a raspuns lui Romania, putere regionala in energie

   a inceput aceasta campanie in presa. Problema e ca ii mai avem si pe aFeMeIsti pe cap care doar asta stiu - privatizati si impovarati populatia. Important e sa se duca pana la sfarsit proiectul initiat de Videanu, poate singurul de interes national si nu de interes corporatisto-globalizator.
   Si da, le e frica de puterea regionala pe care o va avea Romania in cazul in care acest proiect va fi dus la bun sfarsit.
   Si la sfarsit, cine sunt astia care scriu raportul? UNde au fost pana acum? Nici nu imi omor timpul cautand, sigur sunt "mari" analisti , asta e primul raport facut de ei.
 • +2 (2 voturi)    
  Proprietatile statului si Monopolul pietei (Vineri, 4 februarie 2011, 12:57)

  valisa [utilizator]

  Tot ceea ce nu este de stat (Ex: Enel si altele) sunt societati normale. Tot ceea ce este intreprindere de stat, se numeste monopol.

  Vai steaua noastra....Au ajuns strainii sa comande la noi in tara. Asa conducere, asa tara.
 • +1 (1 vot)    
  Energie (Vineri, 4 februarie 2011, 13:20)

  I M [anonim]

  Chiar dacă se privatizează, chiar dacă nu se privatizează... la România este posibil orice... Rompetrol şi Petrom sunt destul de privatizate şi cu toate astea când este vorba de scumpiri fac front comun! Ce se întâmplă cu străinii care vin la noi!!??
  Învaţă foarte repede să fie ca noi... ceea ce înseamnă că legile şi sistemul nostru sunt de vină.
 • 0 (0 voturi)    
  corect,oricum vor Genera (Vineri, 4 februarie 2011, 13:25)

  gelu [anonim]

  tara asta n-a fost niciodata guvernabila democratic,iar românii n-au trait niciodata bine în democratie asa cum o-ntelegem noi....poate doar 10-15%.
 • +1 (1 vot)    
  WTF is Candole Research ? (Vineri, 4 februarie 2011, 13:29)

  OBS [anonim]

  Am citit atent raportul; este un raport statistic si porneste de la principii TOTAL GRESITE !!!
  Anume, faptul ca estimeaza preturi la energie pentru viitor si ca pleaca de la premisa ca investitorii privati vor face investitii serioase in infrastructura. Sa dau exemple practice:

  1-) Maretul raport pe baza caruia s-a vandut Petrom-ul in care se spunea ca pana in 2020 pretul mediu pe barilul de petrol va fi 40$. Am vazut cu totii ca sta cel putin la 100$
  2-) Pretul energiei la consumatorul casnic va fi dictat de cartelul care se va forma intre investitori, exemplu concret: Pretul carburantilor de anul trecut pana acum
  2-) In ceea ce priveste investitiile in infrastuctura, am vazut cam ce a facut ENEL in Bucuresti; mai multe pene de curent ca anul trecut nu s-au vazut niciodata.....
  3-) Am vazut cu totii investitiile MECHEL in Targoviste; de anul trecut au trecut la metode sovietice, respectiv: DEMONTAT otelaria, URCAT in tren si REANSAMBLAT in Rusia
  4-) Situatia globala. Nu stim ce se va intampla miine; daca Egiptul blocheaza Canalul de Suez si ruta de alimentare cu petrol va ocoli Africa, va ramane pretul energiei neschimbat ?

  P.S. Cine mama drk este RAZVAN GRECU asta? Are vreo pregatire tehnica? Se pare ca este un economist (scolit la Budapesta !!!) . O fi de-al lui Soros sau de-al lui Patriciu ???
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Vineri, 4 februarie 2011, 13:45)

   Razvan Grecu [anonim] i-a raspuns lui OBS

   Domnule OBS,

   observ ca nici d-voastra nu aveti pregatire de specialitate daca puteti crede ca pretul electricitatii (ma refer la wholesale) din Romania are de-a face cu petrolul tranzitat prin canalul Suez :)

   si ca sa va raspund, sunt de-al lui Soros, nu de-al lui Patriciu :)
   • +1 (1 vot)    
    Chiar esti analist, sau iti dai cu parerea? (Vineri, 4 februarie 2011, 16:14)

    yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui Razvan Grecu

    Cum sa nu existe frate nici o legatura intre pretul petrolului si cel al electricitatii? Viziune atat de ingusta aveti?
    Fa te rog urmatorul exercitiu de imaginatie. Trendul pretului la petrol este ascendent, penurie, instabilitate, cost de exploatare. De la un anumit nivel energia electrica va fi folosita direct sau indirect pe scara din ce in ce mai mare in trasnport. In acel moment pretul en elct va deveni un concurent direct al petrolului. Ca se va intampla peste 2, 5 sau 10 ani, asta este alta poveste, dar se va intampla. Ganidit strategic e bine ca statul sa pastreze monopolul asupra en elct asta si pt siguranta economica, nationala etc.
    Chiar nu mai vedeti padurea din cauza copacilor sau va faceti ca nu o vedeti, sau Soros mai vrea sa distruga ceva pe ici pe colo?
   • +1 (1 vot)    
    Ce va mana in lupta? (Vineri, 4 februarie 2011, 16:15)

    don giovanni [anonim] i-a raspuns lui Razvan Grecu

    Domnule Grecu,
    1. Veti recunoaste, sper, ca nu sunteti vreo autoritate in domeniu. Abilitatea de a face copy-paste din diverse textbooks de microeconomics si referirile 'californiene' nu va pot conferi aceasta autoritate. Studiile politice va pot pune desigur in postura sa formulati analize si recomandari despre, sa zicem, alianta PNL-PC-PSD, baronii PDL sau ce va urma dupa Mubarak. Personal, astept sa citesc analize si recomandari venite din partea unor,sa zicem, prof. Aureliu Leca, Valeriu Binig, Musatescu, chiar daca nimic nu garanteaza ca ar confirma intentiile acualului guvern.
    2. Referirile duioase la o piata ideala, complet concurentiala si in care, nu-i asa, jocul cererii si ofertei va impune scaderea preturilor energiei electrice, odata ce HE si NE vor fi privatizate (a se citi sub controlul unor entitati straine, responsabile doar sa arate profit actionarilor proprii,) vin, din pacate pt. dv. Twenty Years After. Acum 20 de ani am fi 'pus botul' (scuzati ne-academismul) (si) la aceasta analiza manipulatorie. Intre timp, am vazut destule incat sa fim mai cinici si mai patiti in materie de piata 'libera': piata libera este atunci cand 'baietii mari' le dau peste degete celor mici.
    3. Cred ca energia (electrica, gazele naturale, cat se mai poate din petrol), agricultura si productia de alimente, utilitatile nationale trebuie sa ramana companii nationale puternice, sub control guvernamental. Macar va exista posibilitatea ca o data la patru ani, votul popular sa sanctioneze politicile si administrarile guvernamentale gresite. Cat ii va pasa, sa zicem lui RWE si Shell (ca tot vine dl. Burrow de acolo) de consumatorul roman odata ce vor trebuie sa raporteze actionarilor profit din sucursalele HE sau Romgaz? N-are rost sa mai reiau si eu binecunoscutul exemplu al EdF. Si pt ca veni vb de Franta, de ce nu faceti o analiza si o recomandare guvernului francez sa renunte la Danone 'bun national strategic francez' si sa accepte cumpararea de catre Pepsico?
   • +1 (1 vot)    
    pt dl. Razvan Grecu (sper ca dvs sunteti autorul) (Vineri, 4 februarie 2011, 16:23)

    OBS [anonim] i-a raspuns lui Razvan Grecu

    Pai cu sa nu aiba legatura canalul de Suez cu energia electrica ??? Imaginati-va ca acesta va fi incert pentru o perioada de cel putin cativa ani; in cazul asta pretul petrolului din Arabia Saudita si Kuweit va creste cu cel putin 60% pentru ca petrolierele vor ocoli Africa precum in secolul XIX.
    In acest caz costurile utilitatilor vor creste impreuna cu pretul gazului (care urmeaza traditional pretul petrolului). Aruncati un ochi pe studiul dvs si vedeti ce impact va avea acest lucru pentru centralele cu gaze sau pacura.

    In plus, studiului dvs., ii lipseste valoarea subventiilor(acum le cheama certificate vrezi), acordate pentru energia eoliana care din punctual meu de vedere este un mare bluf. Sa va explic de ce: Durata de viata a unei turbine eoliene este max.20 de ani (asa se vinde orice aparatura cu pretentii in lumea asta); in schimb investitia initiala va fi recuperata in 25-30 de ani (fara a se tine cont de cheltuielile cu piesele de schimb). Prin urmare, daca energia eoliana nu ar fi subventionata nu s-ar mai face nicio investitie !!!
    Prin urmare, daca nu ar mai fi poluatori sa cumpere “certificate verzi”, de unde bani pentru subventii in energia eoliana???? Citez: <<The third reason is that new generation sources are expected to go on-line by 2017 …….and the promised 3,000MW of wind.>> Ha Ha Ha ))))). “3 000MW of wind” vor fi cind va face plopul pere… )))) Aveti idee ce insemana 1MW de energie eoliana ??? (intrebare cu talc)

    Apoi spuneati in studiu despre termocentrale; ati coborat vreodata in vreo termocentrala din RO? Ati constatat oare faptul ca marea majoritate a turbinelor sunt depasite moral si tehnic si ca mai sunt turbine din anii ’60?? Nu puteti sa-mi garantati faptul ca MECHEL va da 25-30 de milioane de euro pe un ansamblu turbina+generator+condensator si ca va schimba boilerele si cazanele de abur de la Doicesti (investitia totala ar fi de vreo 500 milioane de euro). De fapt cred ca MECHEL mai degraba va repara pe ici pe colo si ca
  • +1 (1 vot)    
   e corect ce spui (Vineri, 4 februarie 2011, 13:54)

   xy [anonim] i-a raspuns lui OBS

   probabil sunt niste indivizi care fac lobby. chiar ma asteptam sa apara astfel de studii, mai ales dupa cat s-au agitat cei de la Franklin Templeton sa blocheze proiectul guvernului si sa ceara privatizarea totala in energie.
 • 0 (0 voturi)    
  asta-i raport? (Vineri, 4 februarie 2011, 13:51)

  cafea cu lapte [anonim]

  Acest raport este facut la comanda cui? Nu are nici cap nici coada si amesteca lucrurile. Frica cea mai mare e tocmai de concurenta statului pt ca atunci nu vor putea mari pretul precum doresc.

  Atat timp cat investitiile straine se limiteaza la äproape nimic" nu vad care este problema cu ce facem noi. Daca tin minte bine dinspre Uniunea Europeana nu am auzit decat : "Mariti pretul la energie pt a se alinia cu cel din UE". De ce trebuie sa facem asta?

  Frica naste monstri, se spune, asa ca cel mai bine e sa ne vedem de treaba. Nu suntem supusii nimanui.
  • 0 (0 voturi)    
   Comanda (Vineri, 4 februarie 2011, 14:12)

   PePsI [anonim] i-a raspuns lui cafea cu lapte

   la Franklin Templeton..pe fata, companiile energetice mari..pe spate!
 • 0 (0 voturi)    
  Concurenta falsa (Vineri, 4 februarie 2011, 14:11)

  Radu 2 [anonim]

  Cateva consideratii :
  1. Piata de energie din Romania e o piata in care sunt pusi sa concureze producatori cu costuri total diferite doar ca urmare a combustibilului folosit, nu datorita eficientei. Deci o piata falsa.
  2. Producatorii aflati in conditii de concurenta au acelasi patron, adica STATUL. Din nou, piata falsa.
  3. Patronul (adica statul) are interesul ca sistemul energetic sa functioneze in conditii de siguranta. Ca urmare, orienteaza investitiile pe baza acestui obiectiv.
  4. O concurenta reala s-ar putea realiza daca investitorii ar construi centrale noi, eficiente, care sa concureze centralele de stat.
  5. Privatizarea centralelor care produc energie ieftina (hidr+nuclear) ar priva statul de veniturile pe care acestea le aduc la buget; bani si mai putini pt. sanatate, pensii etc.
  6. Doua companii nationale puternice ar constitui concurenti de temut pt. CEZ, EON, EDF, RWE, ENEL etc.
  7. Infiintarea companiilor mari ar implica renegocierea contractelor (cantitati, preturi) cu baietii destepti, care au acum contracte cu Hidroelectrica pana in 2018.
  Prin urmare, solutia unor companii puternice in locul faramitarii de acum (care ii favorizeaza pe baietii destepti) e solutia optima.
 • +2 (2 voturi)    
  Mafiotii. (Vineri, 4 februarie 2011, 14:21)

  nico2 [utilizator]

  Interese mafiote. In viziunea Candole Research tot ce este infiintat de stat este pagubos. Mai bine sa vina companii de stat din Franta ,Germania, Cehia etc.ca sa ia caimacul din afacere ca romanii sunt cam prostovani. Asa am patit cu petrolul si gazele naturale si acum toate societatile sunt pe pierdere ca asa se poarta. De ce sa plateasca statului roman dividente sau impozit pe profit. Platesc muncitorii cu un sfert din salariul unui neamt, francez etc. dar se plang ca au cheltuieli mari in Romania. Sa speram ca statul roman va infiinta cele 2 companii iar cui nu-i convine sa-si ia jucariile si sa plece acasa.
 • +2 (2 voturi)    
  Jean Constantinescu ? (Vineri, 4 februarie 2011, 14:21)

  Radu 2 [anonim]

  Raportul are un puternic iz de "Jean Constantinescu", fost sef al comisiei din RENEL care a facut "strategia" de spargere a companiei in bucati mici, digerabile.
  Intrebare : cu cat a scazut pretul energiei electrice ca urmare a "concurentei" de pe piata de energie ? :-)
 • +1 (1 vot)    
  Pana la urma (Vineri, 4 februarie 2011, 14:46)

  Ziarist [anonim]

  de ce publica Hotnews astfel de "rapoarte" scrise de niste anonimi? Cine sunt astia si unde au fost ei pana acum? De ce nu se verifica reputatia/activitatea astora inainte de a aparea pe un site cu sute de mii de vizualizari si apar ca formatori de opinie?!
  Fara pacalicii astia si fara cenzura!
 • +3 (3 voturi)    
  Chiar asa sa fie? (Vineri, 4 februarie 2011, 14:49)

  Cataleya [utilizator]

  Dar concernele Occidentale care sufoca intreaga Europa cu jongleriile si preturile lor nu fac acelasi lucru?
  Cum apare pericolul sa pierdeti capital pe piata din Romania cum trageti semnale de alarma sa se-auda acolo unde trebuie.
  Pai cum sa renuintati voi la zeci de miliarde pe care le incasati din toate tarile noi intrate in UE?
  Voi stati bine merci prin Italia, Franta si Germania si faceti galagie ca unele tari mai sarace s-au prins si ele de smecherie si vor sa-si formeze propriile concerne.
  De ce sa va dea voua miliarde ?
  E vreo lege care va da voua dreptul sa faceti concerne peste tot?
 • +2 (2 voturi)    
  Energie electrica si termica (Vineri, 4 februarie 2011, 15:08)

  Vasile [anonim]

  Este nevoie si de energie electrica si termica pe carbune de huila (este cel mai bun cabune)in cazul secetei cum anunta specialisti europeni incalzirea globala , cea hidro va fi mai putina pe timpul secetei si ce o sa facem , se va opri curentul electric sau se va rationaliza ca pe timpul lui Ceausescu ?
 • 0 (0 voturi)    
  Spririte inflamate (Vineri, 4 februarie 2011, 15:58)

  mihai [anonim]

  Ma uit la comentarii si sincer nu inteleg de unde vine obiceiul asta ca atunci cand nu esti de acord cu o pozitie/raport/idee etc sa te iei de cel care o spune. Hai sa ridicam putin nivelul, oamenii au scris un raport, au o idee centrala si niste argumente sa o sustina, inclusiv ceva propuneri. Toata lumea se pare ca nu este de acrod. Pana aici totul e perfect, dar in loc de contra-argumente fundamentate, comentariile la acest raport se rezuma la "Cine esti tu ba' uratule sa vorbeste aicea ca eu si cu pretenii mei n-am auzit de tine?", "Si dom' director de la 7 arunca gunoiul langa ghena" sau in cuvintele unui banc clasic " Eu cred ca vreti sa imi furati calul". Si va mai plangeti ca vin strainii sa va conduca si sa va spuna ce sa faceti... serios?
  • +1 (1 vot)    
   Drop it... (Vineri, 4 februarie 2011, 16:33)

   don giovanni [anonim] i-a raspuns lui mihai

   ...Mihai, nu te face ca nu pricepi ca 'recomandarile' candoliene nu vin pentru ca intr-o buna zi stateau baietii candolieni ei asa, si ce si-au zis "bah, ia sa scriem noi un raport despre energia din Romanika".
   Hai sa admitem ca acest raport este doar parte a unei campanii de lobby a celor afectati (Franklin Templeton, RWE, GdF,...?) de planuita formare a celor doua companii nationale.
   Nu se poate evita chestiona caliificarilor si onestitatii profesionale a celor care au venit cu aceste recomandari. De altfel, cei de la Candole sunt destul de candizi cand recunosc "James Candole has promoted the policy interests of numerous international investors in the region". As vrea pe cineva care sa fi "promoted the policy interests of Romanian consumers". Sa fie Guy Burrow acesta? Din pacate, nu a facut nimic pentru Shell in Romania si a girat retragerea din Romania si cu toate astea a demonstrat ca se poate face un ban cinstit din 'recomandari' si ca viata in Bucuresti nu este chiar atat de rea. Sau poate 'Rising Star' policy promoter Razvan Grecu? Indoi-ma-s....
  • 0 (0 voturi)    
   Simplu (Vineri, 4 februarie 2011, 17:02)

   Chianti [anonim] i-a raspuns lui mihai

   Din proasta crestere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by