Ministerul Economiei: Trei mine vor intra in conservare, iar din 2014-2015 vom putea vorbi chiar de inchidere

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 7 februarie 2011, 11:43 Economie | Energie


Tragedia de la Uricani a readus in atentia opiniei publice problema restructurarii minelor din Valea Jiului. Reprezentantii Ministerului Economiei se vor intalni, joi, cu sindicatele si directorii celor sapte mine pentru a "transa" si pentru a stabili un proiect de restructurare a minelor, au declarat pentru HotNews.ro, oficiali din Ministerul Economiei. Potrivit acestora, trei mine vor intra in conservare urmand sa fie inchise pana in 2018 sau chiar mai devreme. "Vom putea vorbi despre inchidere incepand chiar cu 2014-2015", au precizat sursele citate. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, cele trei mine sunt Uricani, Petrila si Paroseni.

Ministerul Economiei a propus Fondului Monetar International un program de salvare a patru mine viabile din sapte in vederea continuarii activitatii miniere, se arata intr-o informare a Ministerului Economiei transmisa la solicitarea HotNews.ro, in noiembrie anul trecut. Aceste mine ar urma sa fie integrate intr-una din viitoarele doua companii, si mai exact in Hidroenergetica.

 • "In ceea ce priveste Compania Nationala a Huilei S.A. Petrosani (n.red. cel mai mare datornic la stat), a fost propus FMI un program de salvare a patru mine viabile ce pot continua activitatea miniera dupa 1 ianuarie 2011 fara subventie si intrarea acestora intr-una dintre companiile energetice (probabil Hidroenergetica). Celelalte mine ramase in C.N.H. S.A. Petrosani urmeaza sa intre intr-un program de inchidere treptata cu ajutor de stat notificat la Bruxelles conform noului regulament ce va fi adoptat de comisie, pana la sfarsitul anului", potrivit Ministerului Economiei.

Cele patru mine care vor fi pastrate sunt Lonea, Livezeni, Vulcani si Lupeni. Acestea ar putea ramane cu o datorie istorica de circa 700 de milioane de euro. In forma actuala, CNH inregistreaza o datorie istorica de peste 1 miliard de euro. 

In decembrie 2010 a fost adoptata, la iniţiativa Statelor Membre, o decizie de prelungire a ajutorului de stat acordat in sectorul huilei. Decizia prevede prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de stat pana in 2018. De asemenea, decizia prevede ca, in cazul in care minele devin viabile pana in 2018, acestea sa iasă din acest program si sa isi continue activitatea pe principii economice, cu returnarea ajutorului de stat accesat pana la acea data, precizeaza Ministerul Economiei. Initial, regulamentul privind acordarea acestor ajutoare de stat expira pe 31 decembrie 2010.

 • In Europa, minele care se bazeaza pe ajutor pentru operare se afla mai ales in regiunea Ruhr din Germania, in nord-vestul Spaniei si in Valea Jiului din Romania. Proportia carbunelui in productia de electricitate din Romania este de aproximativ 40%, din care majoritatea este huila.
 • Compania Nationala a Huilei a acumulat de-a lungul anilor datorii istorice de peste un miliard de euro. Aceasta in ciuda faptului ca este o companie care a fost puternic sustinuta de stat prin subventii pentru productia de huila. Anul trecut, Guvernul a acordat subventii de 245,6 milioane de lei Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1837 vizualizari

 • -4 (6 voturi)    
  pai ce altceva (Luni, 7 februarie 2011, 12:01)

  Roman [anonim]

  pai ce altceva sa faca decat sa le inchida. Au pus altceva in loc de 20 de ani incoace ? Doar VORBE !
  Oamenii aia cu ce traiesc ?
  • +4 (6 voturi)    
   da-mi exemple (Luni, 7 februarie 2011, 12:10)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui Roman

   de cazuri in care mecanizarea sau retehnologizare au creat NOI locuri de munca si n-au scazut locurile de munca. Daca mecanizezi minele nu SCADE numarul de "lopatari"??? Noi locuir de munca vin numai din servicii (tursimul poate fi cel mai important). La Uricani lucreaza 1100 cu totii (si TESA si suprafata si intretinere si...). Numai la statiunea Straja sunt 700 de persoane. Iar huila la gura minei e mai scumpa decat cea poloneza sau australiana. Cine acopera diferenta? eu din impozitele mele, ca tu nu vrei sa o faci? asa cum a disparut mineritul in Franta si in Wales se va stinge si cel din RO!
   • -1 (1 vot)    
    Nu es cump (Luni, 7 februarie 2011, 21:31)

    Andy [anonim] i-a raspuns lui naiv

    Ba esti prost rau ma!Cums afie mais cump carbiunele la gura minei esti pe dinafara!e mei ieftin carbunele doar c anu vor unii sa investeasca aici!
  • -3 (7 voturi)    
   nu e vorba de oamnii de acolo! (Luni, 7 februarie 2011, 12:16)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Roman

   Da, sute de oameni din vale vor ramane fara nciun loc de munca.
   Dar nu asta este cel mai rau, ci lipsa totala a strategiei energetice a tarii! Care vor fi resursele energetice ale Romanaiei? mergem numai si numai pe importuri? cu ce bani?
   • +3 (3 voturi)    
    Lasa-i pe specialisti sa vorbeasca. (Luni, 7 februarie 2011, 12:46)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

    Energia pe carbune,nu-i tocmai cea mai buna varianta.O folosesti daca ai carbune bun,ieftin si care poate fi exploatat fara sa omoare oameni.Sunt si alte metode de a folosi energia carbunelui fara a omori oameni.Iar energia verde este mult mai practica si sanatoasa.Ca faci un calcul total privind randamentul pret-cantitate la carbune,sigur iti vine sa renunti,in conditiile aparitiei noilor tehnologii de producere a energiei.Si daca nu incepi sa aplici noile tehnologii ,vei ajunge sa privesti cu invidie cum altii care le-au aplicat la timp sunt hat departe in zare(dezvoltati economic vorbind).
    • -3 (3 voturi)    
     nu optim, dar EXISTA! (Luni, 7 februarie 2011, 13:25)

     Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui mircea

     Carbunele reprezinta ao sursa de energie murdara si periculoasa, dar are imensul avantaj ca EXISTA!
     De ce sa dam cu piciorul la aceasta imensa resursa?!
     Uite cum procededeaza chinezii, dezvoltarea lor ecomonica se bazeaza pe carbune.
     Si da, desi in mina va fi totdeauna periculos, se poate exploata fara sa "omoare oamenii"!
     Care ar fi sursele de energie verde, de care pomenesti?
     Pot ele sa asigure necesarul Romaniei?
     • +2 (2 voturi)    
      Accesul la informatie este neigradit. (Luni, 7 februarie 2011, 15:21)

      mircea [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

      Invata.Nu sunt obligat sa fac lectii cu tine despre energie si resurse energetice.Si nici nu ai intelege daca nu-ti place subiectul.Cei mai buni specialisti sunt cei care fac lucrurile din placere.Din placerea de a cunoaste,de a inventa lucruri noi.De obicei acestia nu au ajuns mari bogatasi,dar omenirea le poate multumi.Traieste mai bine datorita lor.In privinta carbunelui pe care-l sustii ca resursa energetica,vreau sa-ti spun ca legea conservarii energiei ,nu a fost contrazisa.Si nici cea care spune ca la orice actiune exista o reactiune.Sunt legi despre fizica,dar care se adeveresc si la oameni(la oamenii care sunt oameni).
      • +1 (1 vot)    
       cea mai generala lege, a entropiei (Luni, 7 februarie 2011, 16:23)

       omul surub [anonim] i-a raspuns lui mircea

       chestiunea e putin mai sus decat legile mecanice clasice, intervine termodinamica cu principiile ei:
       *.0(care introduce ca marime de stare T[grd Kelvin],care determina daca un sistem este sau nu in echilibru cu alt sitem),
       *.I(introduce ca marime de stare U-energia interna, un enunt: Energia nu se poate crea din nimic si nu se poate distruge, ci numai transforma dintr-o forma in alta.
       arata imposibilitatea miscarii perpetue de speta I)
       este un principiu cantitativ de bilant si
       *.II(introduce ca marime de stare Entropia ds=dq/T, un enunt: Entropia unui sistem izolat nu poate sa scada; ea se mentine constanta daca procesele sunt reversibile sau creste daca in sistem sunt procese ireversibile.
       arata imposibilitatea miscarii perpetue de speta II:motor termic fara diferenta de temperatura).
       este un principiu calitativ, aratand sensul transformarilor.
       apoi termodinamica statistica, notiunea de entropia extinzandu-se si in domenii ca : informatia, socialul, economicul, cosmogonia, sa.
       pt documentare in privinta energiei, entropiei in cazul combustibilior,sa vezi:
       [V.Nitu- Principiile fundamentale ale proiectarii politicilor energetice, EA 1984]
       • +1 (1 vot)    
        Esti bun,dar.... (Luni, 7 februarie 2011, 18:56)

        mircea [anonim] i-a raspuns lui omul surub

        De ce crezi ca energia electrica trebuie obtinuta neaparat prin filiera energie termica.?Cartea este buna,dar intre 1984 si 2011 sau schimbat multe si e normal sa fie asa.Sa stii ca eu prefer sa se lucreze pe baza unor proceduri si atunci este mai usor de depistat cauza unor nenorociri.Am impresia ca in cazul de fata sa lucrat dupa ureche si cu toate ca se pare ca sa folosit o solutie de groaza,se cauta gasirea unor vinovati care sa nu poata fi pedepsiti.Partea prosta este ca atunci cand nu ai "proceduri",nu ai ce imbunatati.
  • +5 (5 voturi)    
   sa le inchida (Luni, 7 februarie 2011, 12:47)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Roman

   oamenii aia traiesc din ajutoare de stat, directe sau indirecte. cum crezi ca a ajuns CNH sa aiba asemnea datorii?
   minele de carbuni nu mai sunt rentabile. mai nou se practica mineritul in exploatari deschise, care distrug relieful si ecosistemele locale. avem de ales, distrugem complet valea jiului sau evoluam?
   au murit oameni sub 40 de ani, care ar fi putut fi usor recalificati. cu 700 milioane de euro cat e datoria aia, pana acum transformau toata valea jiului intr-un paradis turistic.
   vrea cineva sa lucreze in mina? nici o problema! inchidem CNH si concesionam toate minele direct minerilor. sa vedem daca se vor descurca mai bine fara interventia statului.
   • +2 (2 voturi)    
    corectie! (Luni, 7 februarie 2011, 14:34)

    pragmatic [anonim] i-a raspuns lui pehash

    nu au fost niciodata rentabile. Pe vremea lui Pingelica nu s-a renuntat pt. ca ii era frica ca polonezii -care aveau carbune mai ieftin- sa nu-i puna conditii politice. Ori azi nu mai e cazul! Pana si pe unul din sindicalisti l-a luat gura pe dianinte la iRTV: sa se anunte pretul de cost al huilei nu cel pe care-l plateste statul. Asta inseamna ca sunt si mai mari cheltuielile. In conditiile in care de la 50 000 mineri am ramas cu 8000 nu s-a mai produs curent electric? In plus, in toata Valea traiesc cam 100 000 persoane, ei vor sa traiasca toti din 8000 de locuri de mineri?
 • -3 (5 voturi)    
  retehnologizare(preferabil) vs inchidere (Luni, 7 februarie 2011, 12:28)

  fost proiectant [anonim]

  odata cu ajungerea pe 0 a resurselor petroliere, treaba cu energia pe carbune vezi http://www.transelectrica.ro/4OperareSEN/functionare.php--ponderea carbunelui > 35% in productia de energie electrica a tarii , nu-i chiar asa simpla.
  ce punem in loc?
  dar, la transporturile maritime petrolofage, industria petrochimica si de ingrasaminte?
  asa ca ma tem ca industria carbunelui nicidecum nu se va inchide, ci se va retehnologiza! viata ne-o cere si noi daca nu vrem sa fim aruncati la periferia lumii, trebuie sa ne aliniem.
  nu mai vb de implicatiile sociale ale unei monoindustrii din unele zone miniere, care in caz de inchidere ar conduce la un dezastru social.
  de altfel, toate marile state sunt si acum dependente de carbune.
  numai noi, cum dam de o mica greutate, una doua, sa inchidem!
  aceasta e o atitudine poetica, nu de ingineri si oameni politici respobsabili!
  pierzand si reflexul acestei industrii, o sa devenim importatori neti si de energie, ca si in alte industrii, inclusiv agricole-alimentare(de bine de rau conf link-ului in timp real de mai sus, exportam uneori energie electrica!).
  mai mult, costul huilei indigene este de de 50 E, fata de 90 E din import'
  o mica parte din diferenta aceasta daca s-ar utiliza in retehnologizare, am face minele ca nisdte farmacii!
  asadar, poetii care se dau ca se pricep la toate, unora facandu-le altii versurile, sa-si dea cu parerea la literatura si sa lase specialistii sa se pronunte in probleme tehnico-stiintifice.
  • +2 (2 voturi)    
   ce punem in loc (Luni, 7 februarie 2011, 13:15)

   bug [anonim] i-a raspuns lui fost proiectant

   Energie nucleara.
   Energie eoliana.
   Ambele sunt mult mai "curate" dacat cea obtinuta din carbune.
   Cu banii dati pe sustinerea mineritului, se puteau lejer face cele 2 reactoare de la Cernavoda. Pentru energia eoliana din Dobrogea exista destui doritori, dar nu exista infrastructura de transport.
   Eterna problema este cea a minerilor. Din pacate, pentru asta inca nu s-a gasit solutie.

   P.S. Ma cam indoiesc ca aveti cifre corecte privind pretul huilei. Citesc in
   http://www.financiarul.com/articol_10417/ortacii-din-valea-jiului-scot-huila-la-bursa-de-marfuri.html
   ca in Romania huila indigena se vinde la preturi cuprinse intre 45,6 lei si 48,5 lei pe gigacalorie, in timp ce pretul mediu pe plan european este de 56,6 lei pe gigacalorie. Daca diferentele dintre preturile de cost ar fi atat de mari, ar insemna fie ca furnizorii interni lucreaza cu marje de profit mult mai mari ca ceilalti furnizori din Europa, fie ca subventiile acestora din urma sunt mult mai mari. Ambele variante imi par la fel de improbabile...
   • 0 (0 voturi)    
    si cu ce le alimentezi? (Luni, 7 februarie 2011, 13:28)

    Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui bug

    Eu sunt PENTRU energetica nucleara.
    Dar, in afara de problema deseurilor, in afara de intarzierea constucitie celorlalte doua reactoare, mai avem un necaz: de unde uraniu? Este o resursa strict limitata pe glob, in vreme ce carbune mai exista mult!
    Si benzina sintetica, din ce se poate face?

    carbunele ramane "un rau necesar"!
    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 7 februarie 2011, 14:49)

     [anonim] i-a raspuns lui Cristian Ioan

     • +1 (1 vot)    
      uraniu in Niger (Luni, 7 februarie 2011, 16:08)

      Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui

      ideea din final, cu Kazahstan sua Niger, nu este rea!
      pentru ca despre Apuseni nu se poate vorbi decat la trecut: da, au EXISTAT importante zacaminte de uraniu, dar ni le-au luat ruznacii, dupa 1944!
      Stiam inca din scola generala ca la noi carbunele NU este de calitate foarte buna, dar daca nu avem altceva ...
      Valea Jului poate fi o importanta zona TURISTICA, si vor fi necesare oricum lucrari de infrastructura, dar de unde energie? Si mai ales, de unde vointa politica?!
   • +1 (1 vot)    
    ti-am dat link-ul, te-ai uitat ce pondere in (Luni, 7 februarie 2011, 14:36)

    fost proiectant [anonim] i-a raspuns lui bug

    productia de energie electrica are eoliana si ce scumpa e?
    r=2-3% si asta cand bate vantul. cand nu bate 0 sau chiar minus(absoarbe energie din sistem pt propriile servicii).
    vb de nuclear: dupa revolutie s-a pus in funct un singur grup de 750mw(nr 2) si asta inceput inainte de revol.si aici depinzi de combustibil, iar o centrala dupa 30 de ani de funct se astupa cu pamant!
    hidrocentralele sunt singurele la care dupa amortizarea investitiei(si ce investitie, ca dupa revol nu s-a mai construit niciuna), combustibilul e gratis(apa pluviala), dar cat de greu se construieste o mare hidrocentrala, care in general, daca nu e pe fluviu, e numai pt varf de sarcina, deoarece porneste si se opreste repede(in zeci de secunde, fata de termo, in zeci de ore).
    se mai utilizeaza ca grupuri de varf de sarcina turbinele cu gaze(similare cu turbinele de avion), dar noi tocmai am desfiintat fabricile care se chinuiau sa asimileze asa ceva.
    asadar, uita-te pe harta, nicio tara mare ca: sua, china,sa, care n-are caderi excedentare de apa ca: norvegia, suedia, austria, brazilia,sa: nu-si permite sa renunte la termocentralele clasice de baza pe carbune, care sunt metronom si factor de siguranta al sistemului electroenergetic national .diferenta, fata de noi o da totusi retehnologizarea si marirea randamentelor.
    aceasta trebuie sa facem.nu sa fim lasi si cum dam de o greutate sa inchidem sau sa vindem.
    in plus, energia termo se utilizeaza si ca atare in utilitati al unor fabrici si pt incalzirea centralizata.
   • -1 (1 vot)    
    pt inchidere sunt interese straine,celor national (Luni, 7 februarie 2011, 14:53)

    altcineva [anonim] i-a raspuns lui bug

    lasati gicacaloria, care este energie.
    aici vb de pretul carbunelui intern/import(Euro) per unitateade masa(tona).
    1.afaceri de import pt baieti destepti
    pretul este 50 E/tona de huila din valea jiului, cu care merge cet mintia din anii "60(-de-aia s-a electrificat printre primele linia petrosani-subcetate-simeria-deva-mintia) fata de 90E carbune similar din import.
    2.inchiderea, pt unii este o afacere, pt mineri este un dezastru.
    in inchideri de mine,din "97, "s-au specializat" numai anumite firme de culoarea politica a telegondolei de la vulcan
    • -1 (1 vot)    
     apropo de intern/import... (Luni, 7 februarie 2011, 15:29)

     interncarbonarul [anonim] i-a raspuns lui altcineva

     apropo, stii cam cat e comisionul agentului de shiping la aducerea unui vapor de 100000t de carbune?
     se vb anii trecuti in presa: 600000$, asa dintr-o data fara nicio "retehnologizare".
     urmeaza descarcarea in port si transportul pe cfr, depozitarea la trmocentrala, care sunt pe cheltuiala si riscul beneficiarului .
     ai inteles acum cum e cu minele de carbune: retehnologizare vs inchidere?
     baietii desteptiavantaje, minerii si tara dezastru!
     cu carbunele polonez, mai incet, unele loturi din anii trecuti s-a constatat ca depaseau normele de radioctivitate.cenusa aia iti dai seama ce ravagii a facut?
     asa ca, e adevarat, inca odata, dictonul:
     "muntii nostrii aur poarta, noi cersim din poarta in poarta!"
  • +1 (1 vot)    
   mecanizare,retehnologizare,aprovizionare ritmica (Luni, 7 februarie 2011, 15:53)

   docher [anonim] i-a raspuns lui fost proiectant

   inca inainte de revolutie, la uzinele mecanice timisoara, unio satu mare,sa , pt minele de carbune din valea jiului, se proiectau(unele dupa licenta austriaca) si fabricau printre altele combine("cartite") hidro-mecanice, care inlocuiau in cea mai mare parte tarnacopul, sapa si lopata(fabricate la icm bocsa).
   uzinele de mai sus sa din domeniul mineritului au fost inchise dupa revolutie si probabil in loc de unelte profesionale fabricate aici, care rezistau, se aduc unelte de amatori de gradinarit de la supermarket, care nu rezista regimului greu din subteran.
   de aceia, minerii se plang ca, de 20 de ani nu li s-a mai adus unelte rezistente!
   pot sa spun ca inainte de revolutie, la intreprinderi cu specific mineresc ,in port, se aduceau de la icm bocsa, vagoane intregi de tarnacoape, lopeti si cozile aferente.
   aceasta era aprovizionarea cu unelte de atunci, dupa care tanjesc minerii din ziua de azi!
   • 0 (0 voturi)    
    exact! (Luni, 7 februarie 2011, 16:14)

    Cristian.Ioan@gmail.com [anonim] i-a raspuns lui docher

    Utilajele de care vorbesti erau produse intr-o tara comunista izolata, prin efort propriu. Cu tehnologia anului 2011 s-ar putea face considerabil mai bine, utilaje mai eficiente. Nu vor fi complet automatizate, iar mina va fi tiotdeauna un loc de munca periculos, dar se POT realiza mari castiguri de eficienta si de siguranta a muncii. De ce vreti doar sa le inchidem?!
 • 0 (0 voturi)    
  . (Luni, 7 februarie 2011, 14:08)

  andu2 [utilizator]

  a prins si el curaj, ca o daduse la intors
 • -3 (3 voturi)    
  e ceva normal (Luni, 7 februarie 2011, 14:37)

  alin [anonim]

  o sa le inchida , le vinde la americani sau chinezi , vin aia baga 10 mil $ si scot 50 de miliarde ....tipic romanesc
 • +1 (1 vot)    
  :) (Luni, 7 februarie 2011, 15:01)

  owl [anonim]

  Cat costa inchiderea unei mine si cine ia banii? cine i-a luat in ultimii ani?

  Multumesc anticipat.
 • 0 (0 voturi)    
  Habarnisti (Marţi, 8 februarie 2011, 10:34)

  viorel [anonim]

  Cea mai eftina energie electrica cu siguranta este produsa de hidrocentrale ,dar faptul ca vorbiti de neacordarea de subventii pentru extragerea huilei,lignitului etc.dovedeste faptul ca habar n-aveti de faptul ca subventiile acordate de stat, sunt de rahat la tona de produs extrasa,fata de toate tarile din lume exclud China si cateva state africane,salarii mizerabile printre cele mai mici din lume,un miner polonez castiga peste 1500euro lunar,amaratul nostru doar 300 ,investitii in tehnologie nu sau facut atentie de peste 40 de ani,adica se lucreaza cu aceleasi utilaje carpite pe ici pe colea si binenteles muschiul cat mai viguros pe lopata si picon.Subventiile si asa mici le halesc baietii destepti pusi de guvernul tarii,salariile nesimtite ale personalului tesa,de 10 ori mai multi decat necesarul (nu exagerez) si ai unor lideri de sindicat sunt votate in sedinte somptuase de catre ei insisi.Cum poate saracul miner sa mai suporte aceste mizerii cand vede in jurul lui atata hotie ,va spun eu ca si fost miner ,nu exista alternative pentru ca sunt constrangeri si un aparat de represie bine pus la punct incepand de la guvern si terminand cu hotii care conduc aparatul tesa al regiilor de huila si lignit. Energia nucleara despre care vorbiti cu atata inversunare,a ajuns sa fie considerata in mai toate tarile o mare problema datorita acestor deseuri radioactive cat si pericolului (vezi Cernobil) de bombe cu ceas,chiar se pune problema inchiderii acestora si gasite alte solutii mai sigure de producere a energiei electrice,de ce nu chiar pe carbune folosind tehnologii termice de ultima ora. Un exemplu concret ,termocentrala micuta de la Motru asigura caldura si apa calda al orasului,dar produce si o cantitate insemnata de energie electrica ,este una din cele mai rentabile centrale termice, dealtfel pretul gigacaloriei la Motru este cel mai mic din tara.Ganditi-va ce insemna Isalnita odata cu serele de legume incalzite cu caldura care si asa era pierduta pe cosuri.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by