Preturile reglementate la gazele naturale vor fi eliminate in perioada 2013 - 2015, potrivit unul calendar care va fi stabilit pana in luna septembrie a acestui an, a anuntat luni premierul Emil Boc, care a prezentat liniile directoare ale noului acord cu FMI.

Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii vor trebui sa defineasca, pana la sfarsitul acestui an, consumatorii vulnerabili si mecanismele de protectie a acestora, a spus Emil Boc, care nu a dorit sa ofere informatii suplimentare despre modul in care vor fi sustinute persoanele cu venituri mici in fata majorarii tarifelor la gaze naturale.

Aceasta decizie a fost anuntata in cadrul prezentarii noului acord cu FMI, de tip preventiv, care prevede, printre altele, si clasificarea companiilor de stat in trei categorii: societati care isi vor continua activitatea, vor fi privatizate sau lichidate.

"Avem in vedere companii care aduc pierderi prin faptul ca nu sunt exploatate de maniera economiei de piata", a adaugat premierul, care a afirmat ca se va introduce obligativitatea auditului extern, periodic.

In plus, controlul asupra acestor companii va fi transferat de la ministerele de resort la cel al Finantelor.

"Pana la sfarsitul lui iunie stim clar ce se va intampla cu fiecare companie", a spus Boc, care a adaugat insa ca Guvernul nu are in vedere privatizarea CEC sau vanzarea pachetelor majoritare la Hidroelectrica, Transgaz sau Romgaz.

In plus, vor continua procesele care vizeaza vanzarea unor pachete minoritare la societati precum Petrom sau Transelectrica.