Reprezentantii E.On Romania considera ca este necesara o crestere a pretului la gazele naturale pentru acoperirea costurilor, iar in acest sens trebuie gasita o solutie pentru protejarea consumatorului vulnerabil. Reprezentantii companiei au recunoscut faptul ca au solicitat inca de anul trecut o majorare a tarifelor. "Noi am solicitat cresterea preturilor la gaze si in 2010, pentru ca trebuia sa creasca inca de atunci. Da, am solicitat...Trebuie sa avem o crestere rezonabila", a declarat Frank Hajdinjak, director general E.On Romania. Acesta a precizat ca "trebuie sa ne asteptam la o crestere treptata a pretului, o crestere care va fi de doua cifre".

Consumatorii casnici, protejati in fata scumpirilorFoto: AGERPRES

Potrivit directorului general de la E.On este o veste buna faptul ca vor creste preturile, dar "din pacate este putin cam tarziu". Hajdinjak a spus ca pe parcursul anului 2009 si 2010 nivelul costurilor neacoperite a fost de 400 milioane lei. Reprezentantul E.On sustine ca pretul de achizitie nu este acoperit de cel final reglementat pentru consumatorii captivi.

"Vrem o solutie sociala acceptabila impreuna cu autoritatile in privinta pretului la gaze, dar una care sa protejeze si mediul de afaceri. In 2011 este necesara o crestere a pretului, nu neaparat pentru consumatorii vulnerabili, ci pentru cei industriali", a precizat Hajdinjak.

  • Acesta a mai afirmat ca pe parcursul acestui an, pretul gazelor importate din Rusia ar putea sa depaseasca 400 de dolari/mia de metri cubi. In prezent, sunt putin sub 400 de dolari, in timp ce gazele naturale produse in Romania costa 160 de dolari mia de metri cubi. In acelasi timp creste si ponderea importurilor deoarece nu mai sunt gaze din productia interna pe stoc.

Pentru februarie, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a stabilit o pondere de 41,5% in structura amestecului de gaze naturale. In noiembrie, ponderea a fost 23,9% gaze din import. In lunile de

Trebuie sa se faca totul cu o abordare rezonabila. Insa este foarte important sa gasim o abordare sociala. Intreaga industrie a gazelor nu poate suferi permanent din vanzarea sub costuri. Pe de alta parte, treebuie gasita o modalitate de a proteja populatia

Frank Hajdinjak, director general E.On Romania

vara, ponderea importurilor este mult mai redusa, chiar nesemnificativa. De exemplu, in luna august, importul care a intrat in consum a reprezentat doar 6,39%.

Hajdinjak a explicat ca s-a ajuns in acesta situatie din cauza Legii 332/2010 care permitea unor mari consumatori industriali sa foloseasca numai gaze din productia interna.

  • "Din pacate, am avut dreptate in 2010 cand am spus ca aceasta lege va influenta negativ piata. Nu mai avem aproape deloc gaz din productia interna in stoc si de aceea cota de import a crescut". Aceste facilitati au fost acordate pana la sfarsitul lunii octombrie.

Preturile reglementate la gazele naturale vor fi eliminate in perioada 2013 - 2015, potrivit unul calendar care va fi stabilit pana in luna septembrie a acestui an, a anuntat luni premierul Emil Boc, care a prezentat liniile directoare ale noului acord cu FMI.

Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii vor trebui sa defineasca, pana la sfarsitul acestui an, consumatorii vulnerabili si mecanismele de protectie a acestora, a spus Emil Boc, care nu a dorit sa ofere informatii suplimentare despre modul in care vor fi sustinute persoanele cu venituri mici in fata majorarii tarifelor la gaze naturale.

Aceasta decizie a fost anuntata in cadrul prezentarii noului acord cu FMI, de tip preventiv, care prevede, printre altele, si clasificarea companiilor de stat in trei categorii: societati care isi vor continua activitatea, vor fi privatizate sau lichidate.

"Ajustarea tarifelor la energie are trei stadii: primul este ajustarea consumatorilor nerezidentiali, care va incepe in curand, cel de-al doilea va fi adresat consumatorilor rezidentiali si va fi mai lent si va incepe mai tarziu. Cel de-al treilea este stabilirea consumatorilor vulnerabili. Inainte de a incepe ajustarea tarifelor la nivelul populatiei, trebuie sa avem grija de cei cu posibilitati reduse. Gospodariile bogate vor plati preturile reale, consumatorii vulnerabili vor avea in continuare subventii", au declarat, la randul lui, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

E.ON a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005, cand a preluat compania de distributie a energiei electrice Electrica Moldova si distribuitorul de gaze Distrigaz Nord.