Guvernul va vinde pachete minoritare sau strategice la societatile energetice care ar trebui sa faca parte din colosii Electra si Hidroenergetica. Insa, acest lucru nu va fi facut decat daca strategia infiintarii celor doi campioni nationali nu va avea succes pana la sfarsitul anului 2011, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI la finalul evaluarii din ianuarie-februarie, obtinuta de MEDIAFAX. Aceasta mai arata ca Listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile detinute de Ministerul Economiei la producatorul de gaze naturale Romgaz Medias va fi derulata pana in primavara anului 2012, cu o intarziere de cateva luni fata de termenul prevazut initial. Tot in scrisoare se mai arata ca preturile energiei din contractele bilaterale vor fi aduse la nivelul pietei.

"Daca strategia infiintarii celor doi campioni nationali nu va avea succes pana la sfarsitul anului 2011, vom cauta o solutie alternativa, care sa includa vanzarea pachetelor majoritare de actiuni la cateva companii energetice. Intre timp, pentru a aduce investitii in sector, vom merge inainte cu pregatirea vanzarii pachetelor minoritare sau strategice in companiile care ar trebui sa faca parte din cei doi campioni nationali (care mai tarziu ar putea fi convertite in actiuni in firme mixte)", se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, document obtinut de MEDIAFAX.

* Procesul de constituire a celor doi giganti energetici este blocat de cateva luni din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. In acest moment, exista vreo 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.

* Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.

* Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie a declarat marti ca autoritatile iau in calcul esecul reorganizarii sistemului energetic prin crearea a doua societati nationale, din cauza blocarii proiectului in instantele de judecata, si incep sa se gandeasca la un plan de rezerva, care ar putea include reluarea privatizarii unor producatori de electricitate, precum termocentralele din Oltenia.

  • Listarea Romgaz mai intarzie

Listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile detinute de Ministerul Economiei la producatorul de gaze naturale Romgaz Medias va fi derulata pana in primavara anului 2012, cu o intarziere de cateva luni fata de termenul prevazut initial, se arata in scrisoarea de intentie.

"Atat de necesarul capital si know-how vor fi aduse in sectorul energetic prin investitori privati minoritari (prin intermediul ofertelor publice initiale sau vanzarea de actiuni catre parteneri strategici) in urmatoarele companii: OMV Petrom (vanzarea a 10% din capital este in desfasurare), Transelectrica (15% pana la finele anului 2011), Transgaz (15% pana la sfartitul acestui an) si Romgaz (15% pana in primavara anului 2012)", se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International.

Ministerul Economiei programase intrarea la bursa a Romgaz pentru luna decembrie a acestui an.

De asemenea, 15% din titlurile detinute de Ministerul Economiei la transportatorul de energie Transelectrica vor fi plasate pe piata de capital mai tarziu decat era estimat initial, respectiv in luna iunie.

  • Guvernul va vinde toate actiunile pe care le are la Oltchim

Guvernul va angaja pana in luna august un cosultant recunoscut international pentru a pregati privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea, iar licitatiile pentru vanzarea acestor societati vor avea loc la mijlocul anului 2012.

"Pentru privatizarile cheie, care includ si vanzarea participatiei pe care statul o mai detine la Oltchim, un intermediar recunoscut international va fi numit pana la finele lunii august 2011. Propunerile vor fi trimise pana la sfarsitul anului, iar ofertele pana la jumatatea anului 2012", se mai arata in scrisoare.

Ideea privatizarii Oltchim a fost lansata de Guvern inca din 1997.

Statul controleaza prin Ministerul Economiei 54,79% din capitalul combinatului chimic Oltchim.

La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei (aproximativ 545 milioane euro), cu 22% peste obligatiile de plata de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a inregistrat in intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.

Compania a fost inclusa pe lista celor 20 de societati de stat care vor fi monitorizate in noul acord pe doi ani care va fi incheiat de Guvern cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

FMI va extinde in noul acord lista societatilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Posta Romana, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Transilvania Nord si va evalua atat pierderile, cat si arieratele pentru ca unele dintre ele vor fi luate in calcul la bugetul general consolidat.

Prin actualul acord cu FMI sunt monitorizate Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Metrorex, CFR Marfa, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucuresti si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

  • Controlul financiar la companiile de stat va fi transferat la Ministerul Finantelor

Controlul financiar la companiilor de stat va fi transferat pana la finele lunii septembrie 2011 de la ministerele in subordinea carora se afla la Ministerul Finantelor Publice, initiativa facand parte dintr-un pachet de masuri care au ca scop imbunatatirea guvernantei in acest sector, se mai arata in scrisoarea de intentie.

In document se mai arata ca regiile autonome si companiile subordonate autoritatilor locale vor transmite in fiecare trimestru Ministerului Finantelor indicatori financiari si privind operatiunile.

  • Preturile energiei din contractele bilaterale vor fi aduse la nivelul pietei

Preturile la care companiile de stat vand energie electrica si gaze prin contracte bilaterale vor fi ajustate pana la nivelul pietei cat mai curand posibil permite legislatia, iar noile acorduri bilaterale vor fi incheiate transparent si nediscriminatoriu prin intermediul OPCOM.

"Se vor lua masuri ca noile contracte bilaterale semnate de companii de stat din sectorul electricitatii si al gazelor naturale sa fie facute transparent si nediscriminatoriu prin OPCOM, iar preturile contractelor existente vor fi ajustate pana la nivelul pietei atat de repede cat este posibil din punct de vedere legal", se spune in scrisoarea de intentie.

Hidroelectrica a fost acuzata in mai multe randuri ca vinde energie catre mai multi furnizori prin contracte confidentiale, la preturi mai mici decat cele din piata si care sunt renegociate anual.