Scrisoarea de intentie FMI: Guvernul va privatiza unele societati energetice daca va esua infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica

de C.P.     HotNews.ro
Vineri, 11 februarie 2011, 11:18 Economie | Energie


Guvernul va vinde pachete minoritare sau strategice la societatile energetice care ar trebui sa faca parte din colosii Electra si Hidroenergetica. Insa, acest lucru nu va fi facut decat daca strategia infiintarii celor doi campioni nationali nu va avea succes pana la sfarsitul anului 2011, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI la finalul evaluarii din ianuarie-februarie, obtinuta de MEDIAFAX. Aceasta mai arata ca Listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile detinute de Ministerul Economiei la producatorul de gaze naturale Romgaz Medias va fi derulata pana in primavara anului 2012, cu o intarziere de cateva luni fata de termenul prevazut initial. Tot in scrisoare se mai arata ca preturile energiei din contractele bilaterale vor fi aduse la nivelul pietei.

"Daca strategia infiintarii celor doi campioni nationali nu va avea succes pana la sfarsitul anului 2011, vom cauta o solutie alternativa, care sa includa vanzarea pachetelor majoritare de actiuni la cateva companii energetice. Intre timp, pentru a aduce investitii in sector, vom merge inainte cu pregatirea vanzarii pachetelor minoritare sau strategice in companiile care ar trebui sa faca parte din cei doi campioni nationali (care mai tarziu ar putea fi convertite in actiuni in firme mixte)", se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, document obtinut de MEDIAFAX.

    * Procesul de constituire a celor doi giganti energetici este blocat de cateva luni din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. In acest moment, exista vreo 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.
    * Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
    * Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie a declarat marti ca autoritatile iau in calcul esecul reorganizarii sistemului energetic prin crearea a doua societati nationale, din cauza blocarii proiectului in instantele de judecata, si incep sa se gandeasca la un plan de rezerva, care ar putea include reluarea privatizarii unor producatori de electricitate, precum termocentralele din Oltenia.

 • Listarea Romgaz mai intarzie

Listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile detinute de Ministerul Economiei la producatorul de gaze naturale Romgaz Medias va fi derulata pana in primavara anului 2012, cu o intarziere de cateva luni fata de termenul prevazut initial, se arata in scrisoarea de intentie.

"Atat de necesarul capital si know-how vor fi aduse in sectorul energetic prin investitori privati minoritari (prin intermediul ofertelor publice initiale sau vanzarea de actiuni catre parteneri strategici) in urmatoarele companii: OMV Petrom (vanzarea a 10% din capital este in desfasurare), Transelectrica (15% pana la finele anului 2011), Transgaz (15% pana la sfartitul acestui an) si Romgaz (15% pana in primavara anului 2012)", se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International.

Ministerul Economiei programase intrarea la bursa a Romgaz pentru luna decembrie a acestui an.

De asemenea, 15% din titlurile detinute de Ministerul Economiei la transportatorul de energie Transelectrica vor fi plasate pe piata de capital mai tarziu decat era estimat initial, respectiv in luna iunie.

 • Guvernul va vinde toate actiunile pe care le are la Oltchim

Guvernul va angaja pana in luna august un cosultant recunoscut international pentru a pregati privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea, iar licitatiile pentru vanzarea acestor societati vor avea loc la mijlocul anului 2012.

"Pentru privatizarile cheie, care includ si vanzarea participatiei pe care statul o mai detine la Oltchim, un intermediar recunoscut international va fi numit pana la finele lunii august 2011. Propunerile vor fi trimise pana la sfarsitul anului, iar ofertele pana la jumatatea anului 2012", se mai arata in scrisoare.

Ideea privatizarii Oltchim a fost lansata de Guvern inca din 1997.

Statul controleaza prin Ministerul Economiei 54,79% din capitalul combinatului chimic Oltchim.

La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei (aproximativ 545 milioane euro), cu 22% peste obligatiile de plata de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a inregistrat in intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.

Compania a fost inclusa pe lista celor 20 de societati de stat care vor fi monitorizate in noul acord pe doi ani care va fi incheiat de Guvern cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

FMI va extinde in noul acord lista societatilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Posta Romana, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Transilvania Nord si va evalua atat pierderile, cat si arieratele pentru ca unele dintre ele vor fi luate in calcul la bugetul general consolidat.

Prin actualul acord cu FMI sunt monitorizate Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Metrorex, CFR Marfa, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucuresti si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

 • Controlul financiar la companiile de stat va fi transferat la Ministerul Finantelor

Controlul financiar la companiilor de stat va fi transferat pana la finele lunii septembrie 2011 de la ministerele in subordinea carora se afla la Ministerul Finantelor Publice, initiativa facand parte dintr-un pachet de masuri care au ca scop imbunatatirea guvernantei in acest sector, se mai arata in scrisoarea de intentie.

In document se mai arata ca regiile autonome si companiile subordonate autoritatilor locale vor transmite in fiecare trimestru Ministerului Finantelor indicatori financiari si privind operatiunile.

 • Preturile energiei din contractele bilaterale vor fi aduse la nivelul pietei

Preturile la care companiile de stat vand energie electrica si gaze prin contracte bilaterale vor fi ajustate pana la nivelul pietei cat mai curand posibil permite legislatia, iar noile acorduri bilaterale vor fi incheiate transparent si nediscriminatoriu prin intermediul OPCOM.

"Se vor lua masuri ca noile contracte bilaterale semnate de companii de stat din sectorul electricitatii si al gazelor naturale sa fie facute transparent si nediscriminatoriu prin OPCOM, iar preturile contractelor existente vor fi ajustate pana la nivelul pietei atat de repede cat este posibil din punct de vedere legal", se spune in scrisoarea de intentie.

Hidroelectrica a fost acuzata in mai multe randuri ca vinde energie catre mai multi furnizori prin contracte confidentiale, la preturi mai mici decat cele din piata si care sunt renegociate anual.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2506 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  ar fi bine să se ţină sema de (Vineri, 11 februarie 2011, 11:51)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  Ar fi bine ca la privatizarea Companiilor de stat din doemniul energiei electrice, să se ţină sema de faptul că electrificare ţării s-a făcut cu mari sacrificii.
  Firmele străine nu mai fac investitţii. Sunt localităţi electrificate la nivelul anilor 60-70 unde transformatoarele şi liniile sunt instalate pentru puterea furnizată la nivelul acelor ani.
  În prezent, companiile străine nu instalează transformatoare şi reţele care să furnizeze putere electrică necesară anilor 2010-2030 !
 • 0 (4 voturi)    
  Lasa ca infiinteaza Videanu o companie (Vineri, 11 februarie 2011, 12:21)

  Joe [anonim]

  si se rezolva problema , are cine sa ia pachetele majoritare
 • +1 (1 vot)    
  desigur (Vineri, 11 februarie 2011, 12:48)

  Roman [anonim]

  Desigur ca vor privatiza, doar nu-si mai imagineaza cineva ca vor lasa Romania sa aibe oaresce independenta energetica si oaresce bani la buget din afaceri bune de monopol cum este sectroul energetic.
  Nici vorba sa privatizeze managementul !!
  Doar nu vor lasa Romania libera de banii lor !

  Acum presiunea este pe fatza !
  • 0 (0 voturi)    
   nu se poate independenta energetica fara bani (Vineri, 11 februarie 2011, 13:27)

   comentariu [anonim] i-a raspuns lui Roman

   Asta e una dintre marile probleme ale sistemului: companiile integrate nu au bani, se bazeaza pe Hidroelectrica si Nuclearelectrica, cele doua fiind abia putin peste linia de plutire si nefiind ele insele creditabile de catre o banca. Daca le mai adaugi si pietre de moara ca Termoelectrica in cap, cu atat mai putin vor avea bani de investitii si cu atat mai putin se vor mai putea imprumuta. In plus, nici privatii nu vor sa intre pe o piata dominata de doi mamuti care nu vor concura pe reguli de piata (am vazut deja ce bine guvernate sunt companiile de stat din tara asta).

   Deja au aparut glumite in sector, din cauza ca de 3 ani nu mai facem investitii: "strategia guvernului e sa devenim importator net in urmatorii doi ani". Dar situatia nu e de ras. Exista riscul foarte serios ca Romania sa fie deconectata in cativa (3-5) ani de la retelele europene de electricitate din cauza lipsei investitiilor si riscul de a destabiliza reteaua europeana. Daca vom fi deconectati, asta inseamna automat intreruperi de curent, noi importam si exportam zilnic in prezent pentru echilibrarea consumului.
  • 0 (0 voturi)    
   companiile integrate (Vineri, 11 februarie 2011, 15:43)

   raspuns [anonim] i-a raspuns lui Roman

   Un lucru foarte, foarte interesant: companiile integrate nu au business plan-uri, vedeti ca si Fondul Proprietatea a spus acest lucru.

   In alte cuvinte: cat de bine gandite sunt aceste companii, daca guvernantii nici n-au habar ce se va intampla cu ele dupa ce se creeaza, in ce au de gand sa investeasca si cum vor contribui la consolidarea sistemului energetic?

   Si inca ceva: cum poate fi ASTA o strategie energetica? Infiintarea unei, a doua sau a 5 companii poate fi cel mult un INSTRUMENT pentru atingerea unor obiective, dar se pare ca dincolo de instrument nu stim nimic...
 • +1 (1 vot)    
  rectificare (Vineri, 11 februarie 2011, 13:15)

  Anna [anonim]

  Spuneti asa:

  "Guvernul va vinde pachete minoritare sau strategice la societatile energetice care ar trebui sa faca parte din colosii Electra si Hidroenergetica. Insa, acest lucru nu va fi facut decat daca strategia infiintarii celor doi campioni nationali nu va avea succes pana la sfarsitul anului 2011"

  In realitate, FMI a agreat sa mai astepte pana la finalul lui 2011 cu conditia ca pregatirea pt privatizari sa inceapa acum, nu ca guvernul sa astepte pana la finalul anului si abia atunci sa inceapa pregatirea planului alternativ. Adica se merge in paralel cu pregatirea privatizarilor. Trebuie mentionat ca din cauza ideii cu companiile integrate nu s-a mai investit nimic in modernizarea sectorului energetic de mai bine de 3 ani: statul n-are bani, privatii s-au retras (vezi Doicesti, Borzesti, Braila, Galati si, mai recent, Energonuclear, un proiect de 4 miliarde de euro care a esuat).

  FMI / CE au fost deosebit de duri impotriva companiilor integrate. Toata lumea stie ca sunt infiintate ca sa acopere pierderile din minerit, pierderi care sunt de fapt mai curand din capusarea mineritului decat din dorinta de protectie sociala a 5000 de mineri de disponibilizat. Pierderile din minerit sunt acum rotogolite pana in Hidroelectrica. CNH vinde la Deva si Paroseni, Deva vinde la Hidroelectrica cu 230 RON/MWh, Hidroelectrica vinde mai departe cu 120 RON/MWh; de asta si din cauza baietilor destepti Hidroelectrica n-are bani pt investitii. Infiintarea companiilor integate e dorita tocmai pt a ascunde toate aceste ineficiente si afaceri dubioase, care au existat dintotdeauna (vezi CONEL) dar au devenit vizibile doar odata cu liberalizarea partiala sectorului.

  Guvernul s-a impotrivit total abandonarii companiilor integrate. Sper ca infiintarea companiilor integrate sa esueze de la sine si guvernul sa se trezeasca odata din aceasta strategie paguboasa care duce de rapa intregul sistem energetic. Daca esueaza campionii, n-avem alta sansa decat sa demaram reformele.
  • 0 (0 voturi)    
   bravo, Anna! :) (Vineri, 11 februarie 2011, 13:31)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Anna

   Ai explicat pe larg ceea ce eu n-am avut rabdare sa explic ;)
   • 0 (0 voturi)    
    dar sa intelegi ai rabdare? (Vineri, 11 februarie 2011, 15:19)

    bula [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    Termoelectrica nu se poate desfiinta caci ai nevoie de termocentrale stand-by. O centrala in stand-by produce siguri cheltuieli si daca au probleme ceilallti ar putea produce si venituri. Oricum la nivelul unui an produce pierderi. Pe astea le tinem la buget? Cat timp nu acceptam ideea ca, la nevoie,mai bine cumparam de la .... curent electric,nu putem inchide toate termocentralele. Daca termo nu functioneaza nu exista debuseu pt. huila si pt. lignit, deci tinem si mineritul in standby. Asa ca, nu e simplu cum pare pe blog.
    • 0 (0 voturi)    
     nu spune nimeni sa le desfiinteze (Vineri, 11 februarie 2011, 15:38)

     Anna [anonim] i-a raspuns lui bula

     Deva si alte centrale pe pierderi se pot trece in conservare, ca si minele, nu le pui bomba, ele exista acolo, dar nu le pui in functiune decat cand e intr-adevar nevoie de ele, la un razboi sau cine stie ce catastrofa. Noi le tinem in functiune asa, in loc sa investim in ceva mai rentabil.

     De ex., la Deva s-ar putea face in cativa ani o centrala moderna pe gaz.

     Nu se pune problema inchiderii tuturor termocentralelor, ele vor avea in continuare si intr-o strategie inteligenta 40% din piata (jumate gaz, jumate carbune-lignit). Turceni, Rovinari, Craiova s-ar putea face profitabile daca 1) n-ar fi capusate si 2) s-ar da cuiva care chiar stie cum sa gestioneze centralele pe lignit, un investitor strategic.

     Statul nu modernizeaza centralele, dintr-un motiv foarte simplu: exista un institut de proiectari (ISPE) care are design-ul initial al centralelor existente. Ei fac un lobby f puternic ca centralele sa nu se reconstruiasca, ci sa se carpeasca; la carpeala ai nevoie de design-ul initial, deci nu se poate face decat tot cu ISPE. Si asa, pt o renta de cateva milioane, se arunca pe apa sambetei miliarde de euro pe carpeli in loc sa reconstruim centrale cu tehnologii moderne. Interesant, dl. Gheorghiu, seful ISPE (da, acelasi care a facut si justificarea tehnica de 4 pagini pt companiile integrate!), era intr-un timp consilierul lui Videanu...

     Centralele de pe vremea lui Ceausescu au 30-40 de ani. Sunt de pe vremea bunicii, nicaieri in Europa nu mai exista tehnologii atat de vechi si ineficiente. O buna parte dintre ele trebuie inlocuite integral, mai ales termo, unde costul cu resursa primara e f mare si trebuie folosite tehnologii care sa reduca consumul de materie prima (carbune, gaz).
 • 0 (0 voturi)    
  dar sa le privatizeze odata!!! (Vineri, 11 februarie 2011, 13:29)

  Codruta N [utilizator]

  Le tin asa, "de stat", ca sa aiba unde / de unde sa sifoneze bani, pentru "clientela" lor!!!
  La fel si cu "infiintarea celor 2 campioni" - TZEAPAAAA!!! "Campionii gaurilor negre", asta este de fapt ceea ce vor!
  • 0 (0 voturi)    
   vise (Vineri, 11 februarie 2011, 13:52)

   gaga [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

   In Romania si marile privatizari au esuat, daca la stat baietii destepti capuseaza cumparand ieftin si vanzand scump, dupa privatizare se face un sfert din retehnologizarea agreata la preturi de intreg. In acest mod privatul isi ia banii inapoi in primii 2 ani si statul continua sa il finanteze pentru investitii de mediu ca altfel privatul multinationala nu ar fi cumparat. Exemplul cel mai sugestiv este Petrom unde statul roman s-a angajat sa plateasca timp de 10 ani aprox 500 mil. Euro in contul investitiilor necesare pentru poluarea istorica iar benzina a ajuns sa coste mai scump decat in Austria. Un alt exemplu este Romtelecom privatizat tot in vremuri de criza. Dupa privatizare au furat la unison si grecii si romanii si tarifele s-au dus tot in sus. Intr-o tara unde justitia este aproximativa si spaga face legea privatizarea nu prea schimba nimic. Mai bine institutiile abilitate ar demara niste controale de fond la companiile nationale de electricitate si ar stopa sifonarea fondurilor. Este o actiune care poate fi intreprinsa pe termen scurt si ar avea rezultate spectaculoase. Privatizarea chiar daca ar incepe astazi s-ar finaliza in 2-3 ani si statul nu ar incasa niciun ban pt simplul motiv ca trebuie sa aloce fonduri sa acopere investitiile legate de poluarea istorica, costurile sociale aferente fortei de munca ce va fi disponbilizata de investitori etc. In vremuri de criza se vinde ce merge bine si poate atrage bani.
   • 0 (0 voturi)    
    sistem jefuit (Vineri, 11 februarie 2011, 14:28)

    gina [anonim] i-a raspuns lui gaga

    in sfarsit vad ca mai sunt oameni care spun realitatea .acum dupa atatia ani , realizam ca s-a dorit distrugerea sistemului energetic national.
    tot ce a fost privatizat in acest domeniu este varza..varza..
    pacat de tot ce s-a realizat pe timpul lui ceasca......si de sacrificiile pe care le am facut.acum au de unde sa se imbogateasca altii.
    • 0 (0 voturi)    
     gandire cu premeditare? (Vineri, 11 februarie 2011, 15:25)

     bulan [anonim] i-a raspuns lui gina

     sau aberatii directe? extragerea huilei nu a fost niciodata macar echilibrata (nici inainte de '89). S-a produs in pierdere (1,2 ron cheltuiala la 1 ron productie). Pe masura ce dai conditii mai bune la mineri cheltuiala creste si pretul huilei NU (e mai ieftina huila poloneza sau chiar australiana). Pingelica, fara sa-ti ceara tie sau presei aprobarea, acoperea deficitul de la buget. Continuam asa? Sindicatele se opun, caci piererea membrilor de sindiat este pierdere de cotizatii pt.sefii cei burtosi, si urla despre sifonare. In realitate NU E RENTABIL sa produci la termocentrale.
    • 0 (0 voturi)    
     sa vedem ce s-a privatizat in energie (Vineri, 11 februarie 2011, 15:27)

     raspuns [anonim] i-a raspuns lui gina

     1. distributie electricitate: EON (1), ENEL (3), CEZ (1). Au ramas la stat 3 Electrice. Electricele private au investit mai mult decat cele de stat. Au mai putini angajati, cheltuiesc mai putin pt intretinere respectand standardele ANRE de pierderi in retea. Intretinerea e mai ieftina pt ca nu mai sunt capusate de SISE, cum sunt cele de stat.
     Scandalul cu Enel Muntenia Sud sta asa: ANRE are un plan de investitii pe baza caruia aproba tarifele pe 5 ani pt distributie. Privatizarea Muntenia S a fost intarziata cu 1 an, de aceea si planul de investitii ar fi trebuit decalat cu 1 an, dar nu se mai pupa cu planul ANRE pe baza caruia s-a aprobat tariful. Nici Electrica Muntenia S n-a facut investitii in anul premergator privatizarii. Pana la urma, Enel va accelera investitiile pt a recupera decalajul in 2012.

     2. distributie gaz, fostele Distrigazuri (EON, GDF). S-au facut investitii mai mari decat la Distrigazurile de stat. Toate preturile lor sunt reglementate, deci nicio posibilitate de abuz. EON si GDF vand gaz la un pret reglementat (faimosul cos). Statul a fortat practic in 2009-2010 EON si GDF sa subventioneze Interagro. S-a dat la Interagro gaz ieftin, dar lui EON si GDF nu i s-au recunoscut in cosul de gaze ca proportia gazului domestic ramas a scazut de la 82% la 60%. De asta cer ei cresterea preturilor, mai exact cer ca pretul la care cumpara realmente gazul sa fie recunoscut in pretul final, cum scrie in reglementarile ANRE.

     3. PETROM. Pe piata gazului, unde Petrom are 50%, pretul e reglementat (gaz ieftin pt cos). Cosul e ilegal din 2007 (de cand scrie in lege ca piata de gaze e liberalizata), dar mergem cu el inainte, in ciuda infringementului CE.
     La petrol exista piata globala; cand creste pretul afara, cresc preturile la benzina. Daca Petrom vinde prea scump, in piata ar intra petrol importat.
     Petrom a trecut de la pierdere de 500 mil EUR la profit de 900 in primul an dupa privatizare, taind cca 6000 de contracte capusa si fara sa creasca preturi.
     • 0 (0 voturi)    
      Toate dezastrele (Vineri, 11 februarie 2011, 17:21)

      Mihai [anonim] i-a raspuns lui raspuns

      de la marile companii de stat sunt facute de firmele capusa, de catre cei care care sunt la putere la momentul respectiv, nu poti spune ca o societate de stat are pierderi cand pui toti analfabetii la conducere pe criterii de clientela fara ca ei sa aiba macar un pic de habar si mai fac si achzitii aberant de supraevaluate pentru diferitele manarii.
      Daca s-ar aplica legea ca in China, politicienii ar fi pe cale de disparitie din cauza executarilor, in China pentru delapidare de 1 milion de dolari esti executat, la noi esti medaliat, facut parlamentar pentru a scapa de justitie si a continua hotiile mai departe.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by