Barilul de petrol a depasit luni pragul de 105 dolari pe bursa londoneza, cel mai inalt nivel din septembrie 2008, pe fondul ingrijorarilor legate de escaladarea violentelor din Libia, relateaza AFP.

UPDATE Ora 15,30 Proteste antiguvernamentale au izbucnit in orasul libian Ras Lanuf, unde se afla o rafinarie si un complex petrochimic, anunta Reuters, care citeaza cotidianul libian Quryna.

Ziarul precizeaza, citatn angajati ai fabricii, ca au fost formate comisii speciale de muncitori si rezidenti pentru a apara complexul petrochimic.

In jurul orei 10.30 GMT, barilul Brent din marea Nordului a urcat pana la 105,08 dolari pe InterContinental Exchange (ICE) din Londra, cel mai mare nivel din 25 septembrie 2008.

O serie de societati straine prezente in Libia, precum companiile petroliere BP si Statoil, intentioneaza sa-si evacueze personalul din aceasta tara.

"Violentele din Libia sunt motorul cresterii preturilor", explica analistii Commerzbank, facand referire in special la declaratia unui lider tribal care ameninta sa suspende exporturile de petrol daca violentele impotriva manifestantilor continua.

Libia, membra a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), este al patrulea producator de petrol din Africa, cu o productie de 1,8 milioane de barili pe zi si rezerve evaluate la 42 de miliarde de barili.