Exporturile de petrol din Libia, al 12-lea mare exportator mondial, s-au oprit aproape in totalitate din cauza productiei reduse, a lipsei de personal din porturi si a problemelor de securitate, au declarat surse din industrie citate de Reuters.

Revoltele impotriva liderului Muammar Gaddafi au determinat unii transportatori sa nu mai calatoreasca spre Libia, iar unele vase au refuzat sa intre in porturile libiene sau s-au intors din drum. Operatiunile au fost afectate si de conditiile meteorologice din Marea Mediterana, au aratat sursele citate.

"Este o combinatie intre probleme si vreme rea", a declarat un trader de la o companie care cumpara petrol din Libia.

Tensiunile din Libia si perspectivele diminuarii exporturilor Libiei cu 1,3 milioane de barili pe zi au dus la cresterea puternica a pretului petrolului. Pretul barilului de petrol Brent a ajuns joi la aproape 120 de dolari pe baril, cel mai ridicat din 2008 si pana in prezent.

Libia produce in mod normal circa 1,6 milioane de barili de petrol pe zi, adica aproape 2% din productia mondiala. Ca urmare a revoltelor din tara, Libia mai produce in prezent intre 15 si 70% din aceasta cantitate.