Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca ar trebui sa se discute o politica europeana a sistemelor de aprovizionare si transport de titei pe teritoriul Uniunii Europene, ca o a treia componenta la un sistem energetic sigur pentru UE, transmite Mediafax.

Presedintii Romaniei si Letoniei, Traian Basescu si Valdis Zatlers, au fost intrebati, joi, despre necesitatea unei politici energetice integrate la nivel european, in cursul declaratiilor comune de presa sustinute, la Palatul Cotroceni, dupa intrevederea dintre cei doi sefi de stat.

"Este unul din obiectivele majore ale politicii europene, o politica energetica unitara. Cand ma refer la o politica energetica unitara, ma refer la cateva lucruri esentiale si anume interconectarea sistemelor energetice, interconectarea infrastructurilor de transport gaze. Deocamdata acestea sunt cele doua mari prioritati si faptul ca ele exista s-a manifestat si luna trecuta, cand, la initiativa presedintelui Barroso, s-a facut o discutie pe interconectarea nord-sud in ceea ce priveste resursele de gaze, dar esenta unei politici unitare este legata si de crearea alternativelor de aprovizionare a Europei, in mod deosebit cu gaze", a declarat Traian Basescu.

El a continuat, afirmand ca ar fi necesara adaugarea celei de-a treia componente la un sistem energetic sigur pentru UE, respectiv o politica europeana a sistemelor de aprovizionare cu titei si de transport a titeiului pe teritoriul UE.

"Din pacate, in acest moment, la nivelul UE nu se discuta o politica europeana a sistemelor de aprovizionare cu titei si de transport a titeiului pe teritoriul UE. Am convingerea ca destul de repede va trebui sa adaugam si aceasta a treia componenta la un sistem energetic sigur pentru UE", a mai spus Basescu.

La randul sau, presedintele Letoniei, Valdis Zatlers, a afirmat ca, atunci cand se vorbeste despre energie si politicile energetice, ar trebui sa se inteleaga catre ce sunt tintite acestea.

"In primul rand, catre o aprovizionare sigura si un pret rezonabil. Asta vor consumatorii si este foarte important sa intelegem ca, daca reducem cererea, daca folosim tehnologii eficiente de energie, preturile ar putea cobori. Daca oferim variante multiple in privinta aprovizionarii, inseamna si sa diversificam rutele de aprovizionare, iar preturile ar putea cobori. De asta avem nevoie, precum si de o intelegere clara a faptului ca toate regiunile Europei sunt conectate. Nu ar trebui sa avem o politica energetica pentru regiunea baltica sau a Europei Centrale, ci avem nevoie de o politica energetica pentru intreaga Europa si aceasta este sarcina pentru care va trebui sa lucram impreuna din greu, pentru viitor, deoarece scopurile sunt foarte clare: energie sigura si ieftina", a spus presedintele Letoniei.

Presedintele leton Valdis Zatlers se afla intr-o vizita de stat in Romania, in perioada 2-4 martie.