Comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger si premierul sloven Borut Pahor au lansat joi, la Ljubljana (Slovenia), Agentia Europeana de cooperare a autoritatilor de reglementare in domeniul energetic - ACER, institutie nou creata la nivelul UE care va juca un rol important in domeniul reglementarii pietei europene de energie electrica si gaz natural, anunta compania Platts.

Deschiderea ACER marcheaza intrarea in vigoare a celui de-al treilea pachet legislativ al UE privind liberalizarea pietei interne de energie.

Acest pachet energetic, propus de Comisia Europeana in 2007, prevede separarea productiei de distributia de gaze naturale si electricitate, lucru ce se va putea face prin separarea proprietatii intre companiile de productie de energie electrica si cele de transmisie, pentru a evita "umflarea" artificiala a preturilor.

Rolul ACER este de a ajuta la inlaturarea obstacolelor tehnice din calea comertului transfrontalier cu energie electrica, de a coordona activitatea autoritatilor nationale de reglementare in domeniu, precum si de a gasi solutii la eventualele conflicte, precizeaza Platts.

De asemenea, acest nou organism european de reglementare:

- va participa la elaborarea normelor privind retelele europene,

- va lua, in anumite conditii, decizii individuale cu caracter obligatoriu privind termenii si conditiile de acces la infrastructura transfrontaliera si siguranta operationala a acesteia,

- va consilia institutiile europene privind diverse probleme legate de energie

- si va monitoriza evolutiile pietelor energetice, prezentand rapoarte in acest sens.

Astfel, agentia va avea un rol cheie in functionarea pietelor electricitatii si gazelor naturale din UE.

Sediul acestei agentii a fost stabilit la Ljubljana. Romania a candidat si ea pentru gazduirea agentiei, alaturi de Slovacia.

Razvan Nicolescu

Razvan Nicolescu

Foto: Arhiva personala

Din structura de conducere a acestei insitutii europene face parte si romanul Razvan Nicolescu, care va ocupa functia de vicepresedinte al Consiliului de Administratie. Presedintele board-ului va fi Piotr Wozniak, fost ministru al econoniei in Polonia.

Razvan Nicolescu a fost ales membru al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene pentru reglementarea energiei, cu un mandat de sase ani, pe 9 decembrie 2009, in urma votului ambasadorilor la UE al celor 27 de state membre.

Contracandidatii lui Nicolescu - propusi de statele membre - au fost nume sonore in domeniul energiei si au ocupat sau ocupa functii de ministri sau viceministri in tarile care i-au propus. Romanul a castigat in fata unui fost ministru al economiei, a doi ministri adjuncti in functie, dar si a fostului presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Internationale pentru Energie.

Nicolescu, 33 de ani, are un CV reprezentantiv pentru domeniul energiei, fiind timp de 3 ani (2006-2008) reprezentatul Romaniei la UE pe probleme de energie, iar in prezent este Corporate Public Affairs la Petrom.