Moscova ar putea renunta la tronsonul pe sub Marea Neagra al gazoductului South Stream, a declarat vicepremierul rus Igor Secin, in conditiile in care Ankara nu a autorizat inca inceperea lucrarilor in apele sale teritoriale, scrie presa rusa, preluata de AFP.

"In prezent, Gazprom si guvernul studiaza diferite posibilitati pentru a minimiza cheltuielile cu realizarea proiectului South Stream", a declarat el, citat de cotidianul Kommersant.

"Posibilitatea de a construi o uzina de lichefiere a gazului la Marea Neagra poate fi una dintre alternativele la gazoduct", a precizat el.

"De altminteri, o uzina de productie a gazului natural lichefiat ar putea fi construita in nordul Rusiei, cu gazul din peninsula Iamal", a adaugat vicepremierul rus.

Proiect al Gazprom si al italienilor de la ENI, gazoductul South Stream, cu o lungime de 3.600 km si o capacitate anuala de 63 miliarde metri cubi de gaze, ar trebui sa alimenteze Europa occidentala, in special Grecia si Italia, cu gaz rusesc via Marea Neagra si Balcani.

Conducta concureaza cu proiectul european Nabucco, un gazoduct care isi propune sa aduca gaze naturale din Marea Caspica in Europa tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta europeana de gazul rusesc.

Dar Turcia nu a autorizat nici acum constructia South Stream in apele sale teritoriale, in conditiile in care acest aviz trebuia acordat in 10 decembrie 2010.

Potrivit site-ului gazeta.ru, Ankara incearca sa faca presiuni asupra Moscovei pentru a obtine o reducere de pret la gazele naturale pe care le importa din Rusia.