Vajda Borbala a mai spus ca cei de la Fukushima nu au timp sa furnizeze informatii despre ce se intampla exact acolo fiind ocupati cu instituirea tuturor masurilor de siguranta. "Nu stim exact ce a explodat acolo, dar cu siguranta nu a explodat reactorul. Au explodat niste cladiri, dar pana la miezul reactorului mai sunt multe elemente care il protejeaza. Cu siguranta, nu a crescut nivelul de radiatii ca la Cernobil".
Centrala de la Fukushima, puternic afectata de cutremurul devastator din 11 martie, s-a confruntat cu o serie de explozii aproape zilnice la reactoare sale. Tarile membre ale UE au decis marti sa efectueze teste de rezistenta asupra centralelor nucleare de pe batranul continent la cutremure, valuri tsunami si atacuri teroriste, in urma valului de accidente care au avut loc in Japonia. Este vorba de reevaluarea riscurilor, de tsunami, atacuri teroriste, cutremure si intreruperi de curent
Scurt CV. Vajda Borbala este presedinte al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) din martie 2008. Este de profesie inginer geofizician si economist. A participat la elaborarea de proiecte si rapoarte legate de lucrarile de prospectiuni geofizice pentru minerale radioactive, executate in zona subcarpatica a Romaniei. Si-a inceput activitatea ca inginer geofizician la Compania Nationala a Uraniului. Cititi CV-ul integral aici.
A aparut in presa italiana o informatie potrivit careia Comisia Europeana a solicitat un "upgrade" major al dispozitivelor de securitate la centrala de la Cernavoda, in conditiile in care este amplasata intr-o zona seismica. Ce presupune acest "upgrade"?
- Am fost la reuniunea solicitata de comisarul european pe energie, Gunther Oettinger. (Nota Redactiei: Comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, a convocat o reuniune la Bruxelles cu autoritatile nationale de siguranta nucleara si operatorii de centrale nucleare pentru a trece in revista starea reactoarelor nucleare europene.) Acolo s-a convenit ca la toate unitatile nucleare din Europa sa se aplice un test de stres care, deocamdata, nu a fost definit. S-a discutat formarea unui grup de lucru cu specialisti din toata Europa, cu reprezentantii autoritatilor de reglementare din domeniul nuclear, pentru a vedea care sunt modalitatile pentru sporirea increderii in masurile luate pentru ca aceste centrale nucleare sa functioneze la maximul de protectie. A fost pusa in discutie ideea de a avea un dialog intre guverne, autoritatile de reglementare si operatorii din industria energiei nucleare, sa vedem care este modalitatea si care sunt masurile care trebuiesc luate pentru a nu ajunge sa ne confruntam cu astfel de probleme dramatice, precum cele din Japonia. Trebuie evaluate toate unitatile din Europa in privinta riscurilor seismice, sa nu fie tehnologie invechita, sa nu aiba o vechime de peste 30 de ani. Decizia suprema va apartine fiecarei tari in parte de a le inchide sau nu.
- Nu noi vom face acest lucru. La centrala de la Cernavoda, nu noi vom fi cei care le verificam in conditiile in care efectele unui dezastru nuclear sunt transfrontaliere, precum efectele de la Cernobil. Se fac evaluari in toata Europa, iar in acest sens, se va forma un grup de experti care se va ocupa de evaluari.
- Peste o saptamana va fi transmis in fiecare stat european un document cu puncte cheie care trebuie urmarite. Va circula printre toti actorii din sectorul energetic nuclear, dupa care ne vom intruni cu totii in 3-4 saptamani.
- Nu pot sa comentez pe seama speculatiilor. Da, stim ce se intampla in Japonia mai mult din ce apare pe televiziuni, deoarece persoanele de acolo (n.red. de la Fukushima) nu au avut timp sa ne furnizeze informatii despre ce se intampla. Sunt ocupati sa intareasca zona de siguranta. Acum noi invatam din lectiile Japoniei. Nu stim exact ce a explodat acolo, dar cu siguranta nu a explodat reactorul. Au explodat niste cladiri, dar pana la miezul reactorului mai sunt multe elemente care il protejeaza. Cu siguranta, nu a crescut nivelul de radiatii ca la Cernobil.
- Deocamdata nu, exista acea anvelopa de protectie. In momentul in care explodeaza reactorul, se poate ajunge la nivelul 7, adica ultimul nivel.
- Exista deja. Anvelopa pe care o are un reactor este intre 0,7 si 1,5 metri de beton. Ea este protejata in cazul producerii unor astfel de evenimente. Constructia acestora nu este lasata de nimeni la voia intamplarii, mai ales ca vine Comisia Europeana si ne controleaza. Pentru centrala de la Cernavoda a fost contractat un credit de la Euratom (n.red. Comunitatea Europeana a Energiei Atomice). Ar fi acordat acesti bani daca nu ar fi fost siguri ca sunt intrunite toate conditiile de siguranta? In lumea financiara nu primesti astfel de imprumuri daca nu poti garanta ca dai banii inapoi.
- Cu siguranta. La reactorul 1 de la Cernavoda au fost facute "upgrade-uri" si toate sistemele de siguranta au fost sporite. Exista o comunitate a nuclearistilor autorizati pentru reactoare CANDU care se intruneste in fiecare an si cu aceasta ocazie ne impartasim problemele si le analizam. 20% din reactoarele 3 si 4 sunt deja construite. Anvelopele sunt construite. Atata timp cat am primit o opinie favorabila din partea Comisiei Europene, este un proiect viabil.
- Se poate sa fi aparut o ingrijorare. Fiecare stat isi poate reconsidera optiunea pentru nucleare. Nu stiu daca noi suntem in masura sa facem acest lucru. Unele state, daca au posibilitatea, ar putea construi hidrocentrale in locul centralelor nucleare, aceasta fiind varianta cea mai ecologica. O ingrijorare mare a fost a celor din Austria. De altfel, sunt impotriva energiei nucleare, nici nu au reactoare. De asemenea, Germania a decis sa inchida acele reactoare mai vechi de 30 de ani. Aici este o problema si economica si strategica. Cred ca trebuie sa se consulte si sa vada care sunt avantajele si dezavantajele. In Japonia, reactoarele au reactionat foarte bine la cutremur, dar au suferit din cauza tsunami-ului si nu au rezistat.
- Un reactor nuclear nu poate fi racit imediat. Dureaza cam trei luni pana se raceste complet. Il poti opri partial, il poti tine sub control. Insa acolo au pierdut controlul.
- In Romania, din punctul nostru de vedere, reactoarele 1 si 2 sunt in parametri de securitate nucleara.
Unitatea 1 a fost pusă în funcțiune în 1996.
1996+30 = 2026. Cum mă-sa-n c*r se apropie de limita de viață? Unitatea 1 mai are cel puțin 15 ani de funcționare garantată de producători, unitatea 2 încă vreo 22...
Apropo, sunt, nu ”sant”...
Voi, comentacii hotnewsieni vă hrăniți intelectul cu cartofi și grâu...
Deci 3 luni o sa trebuiasca sa plimbe apa peste reactoare . Hai doua ca deja nu mai trebuie pastrata integritatea combustibilului .
Dupa aia o sa fie suficient sa il tina plin cu apa
Mai cititi si altceva pe langa site-ul GreenPeace ... Asa dintr-o data toti ne dam verzi.
vorbiti si voi ca sa va aflati in treaba despre niste chestii despre care nici nu aveti habar.
ca sa produci un cutremur iti trebuie o cantitate IMENSA de energie. cat pt 1 milion de bombe nucleare. de unde dr*** credeti voi ca are cineva atata energie?
auzi la alt idiot...cica au facut americanii...
ba idiotilor, americanii au cel mai mult de suferit dupa japonezi din chestia asta, pt ca si pe ei i-a lovit tsunamiurile, si au multe companii cu sedii in japonia. le scade economia...auzi la voi.
treceti naiba si voi prin filtrul mintii ce auziti pe la toate posturile rarate de televiziune.
o stai...nu aveti minte. dar stiti sa folositi internetul:)):)):)):))
in nici un caz nu sustin ideea ca ar fi un cutremur provocat de influnente omenesti! insa postul tau ar fi trebuie sa se rezume doar la primele 2 alineate! ca urmare a ceea ce ai zis in continuare,primele 2 alineate iti sunt rezervate si tie cu prisosinta! numai bine !
Anvelopa este protejata de alta anvelopa?
Un tallboy de la al 2 lea razboi mondial ar fi suficient pentru 1,5 m de beton, trece ca prin branza de anvelopa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tallboy_%28bomb%29
"When dropped from 20,000 ft (6,100 m) it made a crater 80 feet deep (24 m) and 100 feet (30 m) across and could go through 16 feet (5 m) of concrete."
sa nu mai spun de un Grand Slam
http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_bomb
Ce treaba are aceasta doamna sau domnul de la AN cu ingineria nucleara? In cati au au reusit ei sa termine o scoala si ce scoala au terminat?
Noi romanii NU vom muri de cutremure, de radiatii sau de alte fenomene naturale !
Cu asemenea conducatori sigur vom fi feriti de aceste evenimente !
Vom muri de inima toti !
Propun conducerii Hotnews sa ataseze CV -ul tuturor specialistilor care isi expun parerile pe site !
Am fost realmente siderat dupa ce am parcurs CV -ul doamnei !
O intreaga viata RATATA, pentru ca acum sa ne dea noua explicatii stiintifice !
Incredibil !
Numai in Romania se poate intampla asa ceva!