Operatiunile de racire la un reactor nuclear dureaza pana la trei luni, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro, Vajda Borbala, presedinte al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN). Aceasta a mai explicat ca evenimentul nuclear de la Fukushima ar putea fi incadrat la nivelul 7 pe o scala de la 0 la 7 in cazul in care va exploda vreun reactor. Potrivit presedintelui CNCAN, unele state europene ar putea sa-si reconsidere "optiunea pentru nucleare", in urma evenimentelor din Japonia, si sa renunte la unele proiecte de centrale nucleare, inlocuindu-le cu hidrocentrale, acestea fiind mai "ecologice". Vezi in interviu care este acum pozitia unor state europene fata de siguranta energiei nucleare.

Vajda BorbalaFoto: AGERPRES

Vajda Borbala a mai spus ca cei de la Fukushima nu au timp sa furnizeze informatii despre ce se intampla exact acolo fiind ocupati cu instituirea tuturor masurilor de siguranta. "Nu stim exact ce a explodat acolo, dar cu siguranta nu a explodat reactorul. Au explodat niste cladiri, dar pana la miezul reactorului mai sunt multe elemente care il protejeaza. Cu siguranta, nu a crescut nivelul de radiatii ca la Cernobil".

Centrala de la Fukushima, puternic afectata de cutremurul devastator din 11 martie, s-a confruntat cu o serie de explozii aproape zilnice la reactoare sale. Tarile membre ale UE au decis marti sa efectueze teste de rezistenta asupra centralelor nucleare de pe batranul continent la cutremure, valuri tsunami si atacuri teroriste, in urma valului de accidente care au avut loc in Japonia. Este vorba de reevaluarea riscurilor, de tsunami, atacuri teroriste, cutremure si intreruperi de curent

Scurt CV.Vajda Borbala este presedinte al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) din martie 2008. Este de profesie inginer geofizician si economist. A participat la elaborarea de proiecte si rapoarte legate de lucrarile de prospectiuni geofizice pentru minerale radioactive, executate in zona subcarpatica a Romaniei. Si-a inceput activitatea ca inginer geofizician la Compania Nationala a Uraniului. Cititi CV-ul integral aici.

A aparut in presa italiana o informatie potrivit careia Comisia Europeana a solicitat un "upgrade" major al dispozitivelor de securitate la centrala de la Cernavoda, in conditiile in care este amplasata intr-o zona seismica. Ce presupune acest "upgrade"?

  • Am fost la reuniunea solicitata de comisarul european pe energie, Gunther Oettinger. (Nota Redactiei: Comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, a  convocat o reuniune la Bruxelles cu autoritatile nationale de siguranta nucleara si operatorii de centrale nucleare pentru a trece in revista starea  reactoarelor nucleare europene.) Acolo s-a convenit ca la toate unitatile nucleare din Europa sa se aplice un test de stres care, deocamdata, nu a fost  definit. S-a discutat formarea unui grup de lucru cu specialisti din toata Europa, cu reprezentantii autoritatilor de reglementare din domeniul nuclear,  pentru a vedea care sunt modalitatile pentru sporirea increderii in masurile luate pentru ca aceste centrale nucleare sa functioneze la maximul de protectie. A fost pusa in discutie ideea de a avea un dialog intre guverne, autoritatile de reglementare si operatorii din industria energiei nucleare, sa vedem care  este modalitatea si care sunt masurile care trebuiesc luate pentru a nu ajunge sa ne confruntam cu astfel de probleme dramatice, precum cele din Japonia. Trebuie evaluate toate unitatile din Europa in privinta riscurilor seismice, sa nu fie tehnologie invechita, sa nu aiba o vechime de peste 30 de ani. Decizia  suprema va apartine fiecarei tari in parte de a le inchide sau nu.

In ceea ce priveste centrala de la Cernavoda, cand vor incepe aceste evaluari?

  • Nu noi vom face acest lucru. La centrala de la Cernavoda, nu noi vom fi cei care le verificam in conditiile in care efectele unui dezastru nuclear sunt  transfrontaliere, precum efectele de la Cernobil. Se fac evaluari in toata Europa, iar in acest sens, se va forma un grup de experti care se va ocupa de  evaluari.

Si care este exact calendarul aplicarii cerintelor convenite in cadrul reuniunii? Cand vor fi aplicate testele de stres?

  • Peste o saptamana va fi transmis in fiecare stat european un document cu puncte cheie care trebuie urmarite. Va circula printre toti actorii din sectorul  energetic nuclear, dupa care ne vom intruni cu totii in 3-4 saptamani.

Care este situatia reala din Japonia? Au aparut speculatii ca cei din Japonia ar ascunde informatii despre anumite aspecte mult mai grave...Primiti informatii direct de acolo sau din ce apare pe televiziuni? Ce s-a discutat in aceasta privinta la nivelul Comisiei Europene?

  • Nu pot sa comentez pe seama speculatiilor. Da, stim ce se intampla in Japonia mai mult din ce apare pe televiziuni, deoarece persoanele de acolo (n.red. de  la Fukushima) nu au avut timp sa ne furnizeze informatii despre ce se intampla. Sunt ocupati sa intareasca zona de siguranta. Acum noi invatam din lectiile  Japoniei. Nu stim exact ce a explodat acolo, dar cu siguranta nu a explodat reactorul. Au explodat niste cladiri, dar pana la miezul reactorului mai sunt  multe elemente care il protejeaza. Cu siguranta, nu a crescut nivelul de radiatii ca la Cernobil.

Exista posibilitatea ca accidentul sa fie incadrat la nivelul 7 pe o scara de la 1 la 7 de alerta nucleara?

  • Deocamdata nu, exista acea anvelopa de protectie. In momentul in care explodeaza reactorul, se poate ajunge la nivelul 7, adica ultimul nivel.

Tot in presa italiana a aparut informatia ca cei de la Comisia Europeana doresc o protectie a centralei de la Cernavoda astfel incat sa poata rezista si la accidente aviatice sau chiar la atacuri cu rachete.

  • Exista deja. Anvelopa pe care o are un reactor este intre 0,7 si 1,5 metri de beton. Ea este protejata in cazul producerii unor astfel de evenimente. Constructia acestora nu este lasata de nimeni la voia intamplarii, mai ales ca vine Comisia Europeana si ne controleaza. Pentru centrala de la Cernavoda a fost contractat un credit de la Euratom (n.red. Comunitatea Europeana a Energiei Atomice). Ar fi acordat acesti bani daca nu ar fi fost siguri ca sunt intrunite toate conditiile de siguranta? In lumea financiara nu primesti astfel de imprumuri daca nu poti garanta ca dai banii inapoi.

Pentru cele doua reactoare care ar urma sa fie construite la Cernavoda, vor fi instituite masuri de siguranta in plus fata de cele existente la reactoarele 1 si 2?

  • Cu siguranta. La reactorul 1 de la Cernavoda au fost facute "upgrade-uri" si toate sistemele de siguranta au fost sporite. Exista o comunitate a nuclearistilor autorizati pentru reactoare CANDU care se intruneste in fiecare an si cu aceasta ocazie ne impartasim problemele si le analizam. 20% din reactoarele 3 si 4 sunt deja construite. Anvelopele sunt construite. Atata timp cat am primit o opinie favorabila din partea Comisiei Europene, este  un proiect viabil.

Statele europene au inceput sa se arate ingrijorate in ceea ce priveste viitorul energiei nucleare pe piata energetica? Dupa evenimentele din Japonia, ar putea lua in considerare posibilitatea de a renunta la unele proiecte de centrale nucleare si sa le inlocuiasca cu altceva? Cu hidrocentrale, de exemplu.

  • Se poate sa fi aparut o ingrijorare. Fiecare stat isi poate reconsidera optiunea pentru nucleare. Nu stiu daca noi suntem in masura sa facem acest lucru. Unele state, daca au posibilitatea, ar putea construi hidrocentrale in locul centralelor nucleare, aceasta fiind varianta cea mai ecologica. O ingrijorare mare a fost a celor din Austria. De altfel, sunt impotriva energiei nucleare, nici nu au reactoare. De asemenea, Germania a decis sa inchida acele reactoare mai vechi de 30 de ani. Aici este o problema si economica si strategica. Cred ca trebuie sa se consulte si sa vada care sunt avantajele si  dezavantajele. In Japonia, reactoarele au reactionat foarte bine la cutremur, dar au suferit din cauza tsunami-ului si nu au rezistat.

A trecut o saptamana de cand se confrunta Japonia cu probleme. Cat de mult dureaza racirea unui reactor?

  • Un reactor nuclear nu poate fi racit imediat. Dureaza cam trei luni pana se raceste complet. Il poti opri partial, il poti tine sub control. Insa acolo au pierdut controlul.

In Romania, cat de sigure sunt reactoarele 1 si 2?

  • In Romania, din punctul nostru de vedere, reactoarele 1 si 2 sunt in parametri de securitate nucleara.

Mai citeste un interviu si cu presedintele Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive care a spus ca in cazul unui cutremur mai mare de 8 grade, la Cernavoda vom avea aceleasi probleme ca in Japonia.