Compania nationala petroliera din Libia (NOC) a anuntat, sambata, ca va continua sa isi onoreze contractele cu companiile straine din domeniu care opereaza in aceasta tara, potrivit AFP. "Ne vom onora toate angajamentele si contractele cu companii straine care opereaza in Libia. Nu avem intentia de a anula aceste contracte", a precizat Chokri Ghanem, presedintele NOC.

El a adaugat insa ca productia si exporturile libiene de petrol au scazut la 400 de mii de barili pe zi pe fondul evenimentelor din ultima perioada, fata de 1.2 milioane in perioadele normale.

"Infrastructura de petrol pare sa fi fost deteriorata ca urmare a bombardamentelor puternice asupra terminalelor petroliere estice Ras Lanuf si Es Sider, din aceste zile, anuntand o escaladare alarmanta in ceea ce priveste sectorul petrolier", anunta Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIE) inca de acum o saptamana.

Libia produce in mod normal 1,69 milioane de barili de petrol pe zi si exporta 1,2 milioane, in principal pentru Europa (85%).

Printre companiile petroliere care opereaza in Libia se numara si compania ENI din Italia, companiile ExxonMobil si ConocoPhillips din SUA , firma anglo-olandeza Shell si Repsol- Spania.