- "Va reamintim ca, in luna noiembrie 2010, la solicitarea sindicatelor, Tribunalul Bucuresti a declarat nelegal Proiectul de fuziune in vederea constituirii CN Electra, apreciind ca fuziunea societatilor din energie, concomitent cu divizarea SC Hidroelectrica SA, nu poate avea loc. In atare situatie, Compania Electra nu mai poate lua fiinta, proiectul de restructurare a sistemului energetic, promovat de Guvernul Romaniei, fiind irevocabil desfiintat", se mai arata in comunicat.
UPDATE. Reprezentantii Ministerului Economiei verifica, in acest moment, daca exista posibilitatea sa conteste aceasta decizie a Curtii de Apel la "curtile superioare de justitie". "Asteptam informatii suplimentare de la consilierii nostri juridici, pentru a vedea daca putem apela la curtile superioare de justitie. Deocamdata este prematur sa apreciem o problema de ordin juridic", au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Economiei.
Intr-un alt proces, Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul formulat de Hidroelectrica impotriva deciziei de suspendare a crearii Hidroenergetica si a hotarat ca procesul de constituire a gigantului energetic poate continua. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este irevocabila.
Fondul Proprietatea s-a opus infiintarii campionului energetic Hidroenergetica si in data de 7 decembrie a depus o cerere de suspendare a Hotararii Actionarilor Hidroelectrica din 19 noiembrie 2010 prin care a fost aprobata divizarea Hidroelectrica, precum si fuziunea unor active ale Hidroelectrica cu Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes, Hidroserv Hateg, Hidroserv Cluj si cu centralele electrice Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti.
In data de 16 decembrie 2010, Tribunalul Bucuresti a admis cererea formulata de catre Fondul Proprietatea si a decis suspendarea fuziunii in vederea crearii Hidroenergetica. Ulterior, Hidroelectrica a formulat recurs la Curtea de Apel Bucuresti impotriva cererii de suspendare.
Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea colosilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. In acest moment, exista vreo 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.
- Din Electra ar fi urmat sa faca parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
- Hidroenergetica ar fi trebuie sa cuprinda Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.
Este vorba despre un sistem care este condus politic si asa va ramane cat va fi de stat, deci proprietate de stat - profit privat.
Statul e multumit - somajul este ascuns ca sunt multi angajati, sindicatele sunt multumite - salarii bune influenta puternica, partidele sunt multumite - contracte de energie si achizitii dupa spranceana, de ce s-ar privatiza?
In plus se vede ca CET-utile care au plecat la primarii sunt la pamant.
In plus tu ca consumator platesti toata ineficienta din sistem, si care e problema lor?
Sistemul enegetic este ultimul bastion al comunismului din Romania. Ce treaba au Voiculescu si restul cu asta?
Curtea de Apel Bucuresti a respins in mod irevocabil recursul companiei Nuclearelectrica impotriva sentintei Tribunalului Bucuresti care s-a pronuntat impotriva infiintarii celor doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica. ^^ exprimare aberant de ambigua
Termoelectrca ,dupa revolutie, nu a fost decat o vaca buna de muls. Poti baga bani in retehnologizarea termocentralelor fara numar,fara numar. Romania,dupa revolutie,nu a avut o strategie energetica ,altfel majoritatea centralelelor termo erau istorie acum.
Mai documentati-va inainte sa comentati.
ELCEN e profitabila daca nu ar avea de incasat datorii vechi de la Radet de 2 miliarde RON.
Paroseni poate functiona OK.
Singura care va da faliment este Deva, care poate fi tinuta in conservare si folosita doar in conditii exceptionale. Pe termen mai lung, la Deva se poate inlocui centrala de azi pe carbune cu o centrala moderna pe gaz.
Solutia pt sectorul energetic ar fi:
- eficientizarea HidroE si NuclearE (liberalizarea pietei si eliminarea contractelor cu baietii destepti) si vanzarea unor pachete minoritare de actiuni, statul ramane majoritar dar guvernanta corporativa a companiilor se imbunatateste din cauza ca privatii nu accepta contracte cu baieti destepti;
- privatizarea Turceni, Rovinari si Craiova cu niste investitori care stiu cum se gestioneaza o centrala pe lignit fara capusari. T+R+C inseamna doar 10% din electricitate, nu e nicio chestiune de siguranta energetica aici care sa justifice pastrarea lor la stat
- privatizarea ELCEN + Radet care ar putea fi facute impreuna profitabile;
- conservare Deva, pe termen mediu constructia unei centrale pe gaz
- investitii private in PPP-urile Termoelectrica (Borzesti, Doicesti, Braila, Isalnita, Galati) pt care exista interes privat daca nu se infiinteaza companiile integrate
- Apoi investitii in regenerabile (vant dar si hidro, in special Tarnita. Vantul cu privati, Tarnita de stat, cu bani de la Hidroelectrica)
- Investitii private si publice nuclear (poate nu doua reactoare ci unul, acum ca a mai pierit entuziasmul dupa Japonia: proiectul Energonuclear cu participatie Nuclearelectrica minoritar si privati majoritari)
- investitii in centrale gaz moderne, pt echilibrare Transelectrica si productie vant
Cat despre cei care ard gaz ar fi trebuit sa fie de mult inchisi pentru ca e rusinos sa produci cu 33% randament cand poti sa produci cu 57%.
efectul scumpirilor se vede .
ha ha ce-mi plac glumele mele !
Citeste: sistem de stat - profit privat.
Astia nu vor schimbarea, cei din tara care au contracte cu sistemul, nu hotii de straini, hotii nostri.