Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Efectele razboiului din Libia: Afacerile gigantilor energetici rusi sint periclitate

Razboiul din Libia poate amana pentru multi ani realizarea proiectelor angajate de companiile petroliere rusesti in aceasta tara, scrie Kommersant. In sase ani, Tatneft a investit in zacamintele libiene 43 milioane de dolari, iar Gazprom a convenit preluarea participatiunii grupului italian ENI in proiectul petrolier Elephant cu 163 milioane de dolari, dar nu a avut timp sa obtina aprobarea autoritatilor locale.

Cele doua intreprinderi au sansa sa impartaseasca soarta Lukoil, care, la timpul respectiv, a avut de suferit de pe urma schimbarii regimului politic in Irak. Este adevarat, noteaza Kommersant, in proiectul North Kurna-2, Lukoil a reusit sa reintre, dar in conditii mult mai putin avantajoase decat cele primite de la Saddam Hussein.

Multi ani Gazprom a evitat sa se implice in proiecte in Libia. In 2007, ca urmare a schimbului de active cu compania BASF, concernul a primit 49% in concesionarile petrolire C96 si C97. In aprilie 2008, Gazprom a semnat un memorandum de colaborare cu corporatia nationala libiana, NOC,ceea ce i-a permis sa participe la licitatiile pentru exploatarea de zacaminte. Proiectele libiene, noteaza ziarul citat, prezinta un interes sporit pentru companiile rusesti, dar sansele de a ramane in ele se topesc vertiginos, spune directorul general al Centrului pentru informare politica, Aleksei Muhin.

Programul Euro 200 pentru achizitionarea de calculatoare va debuta pe 1 aprilie

Programul "Euro 200" privind acordarea unui ajutor financiar in vederea achizitionarii de calculatoare de catre elevii si studentii saraci se va derula si in anul 2011, potrivit unei note a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. La program pot participa elevi si studenti care provin din familii cu venituri brute lunare de pana la 150 lei/membru.

Potrivit MECTS, stabilirea numarului de beneficiari se va face in limita sumei alocate acestui program cuprinsa in bugetul ministerului pentru anul 2011.

Depunerea cererilor privind ajutorul financiar se va face in perioada 1-21 aprilie, efectuarea anchetelor sociale intre 19 aprilie si 19 mai, iar afisarea listelor aprobate prin ordin de ministru se va face pe 1 iunie.

Bonurile valorice vor fi eliberate intre 24 iunie si 30 iulie, iar calculatoarele vor fi achizitionate intre 24 iunie si 30 august.

BMW lanseaza in Europa un program de inchirieri de masini pe termen scurt

BMW va lansa in Berlin si Munchen un program care va permite utilizatorilor sa inchirieze pe termen foarte scurt, fie si doar pentru cateva ore, automobile BMW si Mini, ca parte a unui joint-venture cu compania de inchirieri Sixt. BMW are in plan extinderea programului la nivel european si in America de Nord, astfel incat la finalul deceniului sa existe un milion de utilizatori. Programul e adresat celor care au nevoie de masina pe termen scurt si nu vor sa suporte costurile de intretinere ale unui automobil.

BMW lanseaza la 1 aprilie programul numit DriveNow, iar la putin timp urmeaza si Berlinul. La Munchen vor fi disponibile 300 de masini BMW seria 1 si Mini, iar la Berlin, 500 de masini care vor fi parcate in diverse locuri din oras si vor putea fi accesate printr-un chip integrat in permisul de conducere.

BMW urmeaza sa lanseze programul in mai multe tari europene, dar si in SUA, tinta fiind ca in 2020 sa existe un milion de utilizatori. BMW lanseaza in 2013 masina electrica i3, iar in urmatorii ani vor fi introduse pe piata alte noi modele electrice care vor fi disponibile si in DriveNow.

Peugeot a lansat un astfel de program de inchirieri pe termen scurt, cu ora sau cu ziua, in orase din Franta, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie si Belgia. Sunt vizate orasele cu peste 300.000 de locuitori si sunt disponibile pentru inchiriat diverse modele de la masini de clasa mica sau 100% electrice, pana la vehicule comerciale.