Jean Valvis, Consiliul Investitorilor Straini: Anulez orice investitie daca se va modifica Legea privind acordarea de stimulente in sectorul energiei  regenerabile

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 23 martie 2011, 13:27 Economie | Energie


Energia eoliana
Foto: Planning
Planurile de dezvoltare a capacitatilor de productie in sectorul energiei regenerabile din Romania sunt blocate din cauza lacunelor legislative, sustin  reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (CIS). Desi, legea care defineste cadrul de stimulente pentru investitiile in acest domeniu a fost aprobata  inca din 2008, nici pana in acest moment nu au fost adoptate normele de aplicare. Pentru adoptarea normelor, autoritatile romane ar fi trebuit sa trimita  Comisiei Europene o notificare oficiala, fapt care nu a fost realizat nici pana in prezent. Autoritatile romane spun ca aceasta intarziere este cauzata de  preocuparea Comisiei Europene de a nu exista masuri excesive de sprijin. De aceea, nu este exclus ca stimulentele pentru investitori prevazute in legea  primara sa fie reduse. Investitorii nu vad cu ochi buni nici intarzierea aplicarii legii, nici posibilitatea reducerii facilitatilor.

 • "Dupa doi ani, inca se discuta modificari la Legea 220/2008. Perspectivele intarzierii legii sau modificarii ei pe parcurs nu incita  la investitii. Avem  perspectiva atat a intarzierii, cat si a modificarii legii (...)Daca se va face vreo modificare a legii, anulez orice investitie", a declarat Jean Valvis,  co-preşedinte al grupului de lucru pentru Energie al CIS. Acesta a precizat ca nu poate admite nici cea mai mica reducere a stimulentelor deoarece nu o  permit planurile sale de investitii.

Reprezentantii investitorilor straini spun ca potentialul de investitii in industria regenerabila este foarte mare in Romania, insa problemele legislative  blocheaza orice initiativa in acest sens. Potrivit CIS, Romania ar putea atrage investitii in energia eoliana de peste 5 miliarde de euro in urmatorii trei ani.

 • Pentru a atrage capital la un cost rezonabil trebuie indeplinite cateva conditii: un mediu economic atractiv si un cadru legal stabil si predictibil. "Aceste  conditii sunt importante, mai ales in contextul investitiilor in energia regenerabila, care are un potential de peste 5 miliarde de euro in urmatorii trei  ani. Cum investitia medie intr-o capacitate de generare din acest sector se ridica la 100 de milioane de euro, nu exista niciun investitor capabil sa sustina un plan de investitii care sa primeasca o asemenea finantare in absenta unui cadru legislativ clar, stabil si prietenos",a declarat Frank Hajdinjak, presedintele grupului de lucru pentru energie al CIS.

Potrivit Consiliului Investitorilor Straini, reglementari suplimentare trebuie sa insoteasca legislatia, in ceea ce priveste garantiile in legatura cu pretul minim al certificatelor verzi dupa 2016, alocarea finala si validitatea certificatelor, precum si procedura in cazul certificatelor in exces.

Autoritatile romane au trimis la Directoratul pentru Competitie al UE o propunere privind posibilitatea de a revizui schema de acordare a certificatelor verzi, incepand cu 2017, in functie de profitabilitatea proiectelor implementate pana la data respectiva. Aceasta abordare afecteaza planurile de afaceri pe termen lung si capacitatea de finantare a proiectelor, daca nu este respectat principiul numit "grandfathering", asa cum a solicitat Directoratul, sustin repezentantii CIS. Acest principiu asigura respectarea unor reguli clare pentru proiectele existente fata de cele viitoare.

O alta bariera in calea investitiilor este capacitatea foarte redusa a de preluare a energiei in reteaua Transelectrica.

 • Investitorii mai spun ca Romania dispune de trei milioane de hectare care sunt propice culturilor din care se poate obtine biomasa. Insa este necesara mentinerea numarului de certificate verzi pentru investitiile in astfel de culturi.

HotNews.ro a aratat la inceputul anului ca reprezentantii Comisiei Europeane inca analizeaza oportunitatea aplicarii Legii 220/2008 care prevede o serie de facilitati pentru producatorii de energie regenerabila, in functie de tehnologia folosita. Din cauza acestor facilitati, Comisia Europeana vrea sa se asigure ca nu este vorba de ajutoare de stat. Actorii din domeniul energiei regenerabile sunt ingrijorati in legatura cu timpul pe care il implica intreaga procedura.

    * In prezent, cererile de racordare din partea investitorilor depasesc de aproape patru ori capacitatea sistemului energetic national de preluare a energiei eoliene. In cazul in care Transelectrica nu creste capacitatea de transport, pot aparea probleme tehnice.

Cererile de racordare din partea investitorilor la Sistemul Energetic National insumeaza o putere de peste 11.000 megawatti (MW), potrivit Transelectrica. In situatia actuala, sistemul energetic national poate prelua aproximativ 3.000 MW putere instalata. Practic, doar un sfert din cererile de racordare din acest moment ar avea sanse sa se concretizeze. Reprezentantii Transelectrica sustin se fac, totusi, eforturi pentru cresterea capacitatii de transport a energiei.

Legea prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca certificate verzi in functie de tehnologia folosita. Potrivit noii legi, producatorii de energie regenerabila vor beneficia de certificate verzi in felul urmator:

    * Pentru energia produsa in centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW: 3 certificate pentru fiecare MWh produs si livrat daca centralele sunt noi si 2 certificate pentru fiecare MWh daca centralele sunt retehnologizate
    * Doua certificate pana in 2017 si un certificat din 2018 pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie eoliana
    * Trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie din biomasa, biogaz si sursa geotermala
    * Sase certificate pentru fiecare MWH produs si livrat din energie solara

Potrivit legii, furnizorii trebuie sa achizitioneze certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializata in acest an, urmand ca ponderea sa creasca la 20% in 2020. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.​
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3443 vizualizari

 • -3 (3 voturi)    
  Foarte bine (Miercuri, 23 martie 2011, 13:37)

  Padurarul [anonim]

  Arata foarte urat moristile astea.Degradeaza peisajul.Investitorii astia straini sunt numai pe japca.Profita de coruptia functionarilor si politicienilor si jefuiesc tara de 20 de ani.Au taiat toate padurile si se intoxica tara.Da nu au plantat nimic.Sa se dea o lege .tai un pom numai daca ai plantat un pom.De ce nu se duc investitorii sa taie paduri in Germania sau Finlanda ? Nu le da mana...aici fac scandal.Valvise, Valvise crezi ca nu intelegem ce vrei tu sa faci????? O sa secatuiti tara asta o sa aju ngem desert .
  • 0 (0 voturi)    
   mai da-e cu masina (Joi, 24 martie 2011, 0:38)

   vazilache [anonim] i-a raspuns lui Padurarul

   nea padurare, dincolo de faptul ca nu si cine e valvis (adica nu ai auzit de Dorna) se pare ca nu ai fost scos nasul din tara, dar esti destept tare. nu pledez in favoarea/impotriva cantralelor eoliene, dar daca te-ai duce de la Budapesta la Viena ai intelege poate ca nu noi am invantat roata.
   si stai linistit ca nu investitorii straini au taiat padurile si UDMR-ul. iar ca delicatesa iti spun ca in momentul de fata cel mai mare propietar de paduri din Romania ramane Patriarhia romana - ceea ce dovedeste ca sigur nu esti padurar, ci un simplu comentator
 • +1 (3 voturi)    
  prea generoase (Miercuri, 23 martie 2011, 13:40)

  Anna [anonim]

  Facilitatile din L220 sunt prea generoase si Comisia analizeaza daca nu depasesc limitele acceptabile care sa permita totusi concurenta in piata. Legea noastra in forma de mai sus e mai generoasa decat in Germania, de ex. Sa nu uitam ca, cu cat numarul de certificate verzi e mai mare, cu atat pretul la consumatorul final va creste, certificatele verzi fiind practic platite de noi in pretul energiei electrice.

  Ideea era ca mecanismul cu certificate verzi sa fi fost abandonat pana in 2013, cand sa se foloseasca exclusiv mecanismul european de tranzactionare de CO2 (ETS). Astfel, scopul certificatelor verzi e sa stimuleze reducerea emisiilor de CO2 promovand energiile alternative. In loc de asta, trebuie internalizat costul CO2 de catre producatorii de energie electrica cu emisii (scopul ETS), lucru care deja ii avantajeaza pe investitorii in regenerabile, iar in acelasi timp ar trebui abandonat celalalt stimulent certificatele verzi. Daca se pastreaza si una, si cealalta, e o dublare a sprijinului pt regenerabile si o distorsiune prea mare a pietei.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns umil (Miercuri, 23 martie 2011, 14:41)

   catalin [anonim] i-a raspuns lui Anna

   foarfte general, ai un pic de dreptate dar:
   1. nu stim daca legea noastra e mai generoasa sau nu decit in germania (sau aiurea...). asta rezulta numai dintr-o calculatie, foarte stiintifica (eventual un "least cost planning cu internalizarea costurilor de co2") si atunci ne vom da seama. ma tem insa la ca la "eficienta" si pierderile noastre din sistem, sa nu vedem ca stimulentele ar fi prea mici fata de germania ?!;
   2. indiferent ca sunt cv sau co2 pe etsu, trebie facut ceva !!!...iar noi nu facem nimic ! personal, as vrea sa se puna pret pe co2, sa internalizam costurile cu poluarea si sa vedem atunci cam cit e mwh !?!?
   3. problema cv este mai acuta pentru sistemele de incalzire in romania si mai putin pt. vint !? sunt orase care nu se incalzesc pt ca combustibilul e scump (si poluant !)...mai bine cv pentru cogenerare pe biomasa / biogaz...ar plati toti dar nu statul...
   oricum astea sunt probleme mai greu d einteles si nu de catre oricine !?....
 • 0 (0 voturi)    
  daca se intarzie aplicarea (Miercuri, 23 martie 2011, 14:16)

  nenea [anonim]

  inseamna ca nu a aparut cinca un "baiat destept" roman sau strain care sa aiba placerea sa beneficieze de stimulente. cand o sa vina "portarii" de la curtea schengen, sa le dam stimulente si ei o sa produca mai scump decat in tarile de bastina. daca nu sunt portarii aceea, va fi un nas,cumatru.....de la conducere. dupa cea apar aceste variante de "investitori", se vor grabi si stimulentele sa fie aplicate
 • +1 (1 vot)    
  Who cares ? (Miercuri, 23 martie 2011, 14:27)

  Oficiul antifrauda [anonim]

  Jeane sa stii ca investitorul care nu lasa urme de bani la buget in urma lui nu este interesant pentru nici o tzara.De pe urma investitorilor bugetul si societatea trebuie sa profite.laso pe aia cu locurile de munca.Nu face nimeni investitie ca sa creeze locuri de munca.Treaba e invers ca sa faca o afacere investitorul este nevoit sa angajeze muncitori.El nu ar vrea da e obligat de situatie.Asa ca locurile de munca nu sunt decat un efect . Cine investeste si vrea facilitati si mocca nu este dorit.Nici in Germania nici in Romania nici in Elvetia nici in Grecia.vatzi invatat voi cu spagangii de la guvern sa va dea mocangeala
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e Valvis individul cu apa minerala? (Miercuri, 23 martie 2011, 15:34)

  Ionel [anonim]

  Acesta vinde apa in RO mai scump ca in SUA, desi aici nu plateste nimic pentru ea si costul cu mana de lucru e mult mai ieftina decat in SUA.
  Mai vrea si alta pomana.
  • 0 (0 voturi)    
   Ala e.Valvis-omul apa minerala. (Miercuri, 23 martie 2011, 17:24)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   A venit cu buzunarele goale in Romania si acum ne ameninta ca anuleaza orice investitie.Pai sa lase banii care ia luat din Romania si sa plece acasa asa cum a venit.Ca sa moara de foame.Nu mai tine fifti-fifti la taxe si impozite.
  • 0 (0 voturi)    
   Ionel (Miercuri, 23 martie 2011, 18:17)

   Ema [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   Ionele draga, de cind nu ai mai fost la cumparaturi?
   Ce tot vorbesti tu acolo?
   Te bagi si tu in seama degeaba. Tu n-ai vazut care e subiectul? Stai pe el!
   • 0 (0 voturi)    
    Draga Ema chiar stiu ce vorbesc (Joi, 24 martie 2011, 12:51)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui Ema

    Cumpara de la Albertson apa plata Cristal(de izvor) 1 galon(aprox 4 l) cu 1$ (cu card) fara card 1.29$ asta inseamna 3 lei pt 4 litri si cumperi de la noi apa plata cu 5-6 lei pt 5 litri . Deci cine nu merge la cumparaturi?
    iar subiectul nu era si despre de Valvis cel ce a venit cu buzunarele goale si face bani din apa?.
    Un roman cinstit ar fi obtinul facilitatile pe care le-a obtinut acest Valvis? Ce e francez?
 • 0 (0 voturi)    
  inca unu' (Miercuri, 23 martie 2011, 15:54)

  moara vlasiei [anonim]

  .. dupa cum pune Jean problema - l-as trimtie la plimbare: sa-si ia jucariile si sa plece. In acelasi timp tre' sa recunosc ca orice investitie e bine venita (in general) iar in particular -energia eoliana chiar daca are super potential la noi - aceasta nu e valorificat. Cu alte cuvinte: la treaba, nu la intins mana!
 • 0 (0 voturi)    
  Va rog... (Miercuri, 23 martie 2011, 18:19)

  valerio [anonim]

  in conditii normale, un certificat verde pentru eolian si doua pentru fotovoltaic (maxim trei) este ok. pentru oricare investitor normal si orice guvern normal.sase certificate, inseamna plata cu acte in regula a mitei.
  cine are ochi de vazut stie perfect ceea ce vreau sa spun si poate ma si completeaza, ca eu, chiar am obosit.
  cine crede ca este o "mana cereasca" l-as ruga politicos sa-mi explice: cine va plati diferenta !?
 • 0 (0 voturi)    
  observatie (Miercuri, 23 martie 2011, 20:59)

  simona [anonim]

  unii vad ca bat campii aiurea... era vorba de energie, nu de apa, despre care, as sfatui "unii" sa se mai uite prin magazine inainte de a spune un punct de vedere ( eronat in acest caz legat de preturi ) ! mi se pare total nepotrivita blamarea unui om ca valvis care sa nu uitam ca a creat un brand national ( dorna ) si l-a dus peste hotare ca un adevarat succes ! iar investitia in energia eoliana ar fi una de bun augur in tara noastra si un lucru de apreciat la dansul , care formuleaza un punct de vedere mai mult decat pertinent !
 • 0 (0 voturi)    
  Investitori (Joi, 24 martie 2011, 4:49)

  HESS [anonim]

  Sau POMANAGIIIIIII.
 • 0 (0 voturi)    
  observatie (Joi, 24 martie 2011, 8:09)

  simona [anonim]

  cu gandirea asta si cu lipsa de eficienta a celor care ar trebui sa conduca tara asta pe un "drum" mai bun n-o sa ajungem nicaieri !!
 • 0 (0 voturi)    
  Valvis ..... (Vineri, 25 martie 2011, 23:26)

  Gigel [anonim]

  Care om normal la cap face investitii sa le amortizeze in 10-15 ani ? . Ca sa produci un MW este nevoie de circa 2,5 mil E pe hidro si de 3-4 mil. pe eoliene . La solare se ajunge si la 6 mil . Rostul certificatelor este sa stimuleze acest gen de investitii . Fara legi clare , investitorii , fie romani sau straini , vor plasa banii putini care mai sunt in alte tari .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by