Rusia, amenintata de noua politica energetica prezentata de Obama
Acest scenariu poate deveni real pentru ca nu doar SUA se gandesc sa inlocuiasca titeiul cu alte surse de energie, ci si Europa si China.
Totusi, panica este prematura, spun aceiasi analisti: renuntarea la petrol poate dura in SUA aproape zece ani. Singurul element pozitiv pentru Rusia in planul Obama: aparitia unor noi stimuli pentru modernizarea si diversificarea economiei interne.
Ziarul precizeaza ca, potrivit diferitelor surse, ponderea SUA in consumul mondial de petrol reprezina aproape 22%. Iar ceea ce nu va mai cumpara din alte tari, America va inlocui cu hidrocarburile din productie proprie.
Economistii au calculat consecintele initiativelor americana si europeana pentru piata mondiala a petrolului in general si pentru economia rusa in special. Si, judecand dupa concluziile trase, este foarte posibil ca aceste urmari sa fie catastrofale.
"Europa si SUA sunt cei mai mari importatori de petrol din lume. Anual, in aceste tari se livreaza 19,5 mil. barili de petrol brut, adica jumatate din volumul total al exporturilor mondiale, spune analistul Andrei Polisciuk.
"Chiar si un refuz partial la importul de petrol va conduce la prabusirea preturilor mondiale pana la valoarea minima de 10-20 dolari/baril”, spune el. Se stie ca aproximativ 40% din bugetul rus este constituit din veniturile realizate din petrol si gaze naturale. De aceea, un pret de 10 dolari/baril va ucide economia rusa, care abia reuseste sa supravietuiasca la 100 dolari/baril.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
Ultimii OPT presedinti americani au zis la fel .
Merita vazut clip-ul .
Este posibil sa reuseasca ce si-au propus, pentru ca oricum productia de petrol a intrat in declin, cam tot ce a fost petrol usor de exploatat a fost papat deja. De acum trebuie sapat la polul nord sau pe fundul oceanelor, asa ca petrol la 10 USD barilul no chance.
Dar macar sa mai avem din ce face plastic, daca de ars aiurea in rezervorul masinilor nu o sa ne mai permitem. Iar cu ocazia asta rezolvam si problemele cu poluarea autoturismelor, deci tot raul spre bine.
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-7051554-opec-gazelor-isi-arata-coltii.htm
Și, FYI, grosul petrolului importat de SUA provine din Canada, nu din Rusia sau țările arabe.
2.Transportul marfii pe cale ferata electrficata unde se consuma de 5 ori mai putin compustibil decat pe Autostrada plus ca energia electrica poate fi facuta la Cernavoda.
Da din cate imi amintesc eu bine, nu ne mai place sa electrificam linile ferate sa nu mai creasca preturile de cate ori creste petrolul ca ne place sa ne spargem in figuri ca avem autostrazi.
Insa oricine se sparge in figuri trebuie sa plateasca.Pe vremea regelui si a lui Ceausescu aveam cel mai ieftin transport de marfa pe kilometru.
Acu facem autostrazi si e aproape cel mai scump din europa.
1. USA nu are cum sa reduca consumul de petrol cu 1/3 de cat in cazul unei recesiuni majore economice...
2. La un pret de sub 50$/Baril, majoritatea tarilor producatoare de petrol (Arabia Saudita, Irak, Iran, Venezuela, etc) devin neviabile economic asigurand revolutii, anarhie si deci intreruperea productiei, fapt ce mareste pretul nu il scade.
3. La preturi mici ale barilului de petrol devine neviabila productia de biocombustibil, rezulta scadere a oefertei de combustibil.. deci o marire de pret..
4. Toate tarile tiparesc bani in nestire fara acoperire... cand mai multi bani fug dupa aceasi cantitate de bunuri si servicii... pretul nu are cum sa scada.. ci sa creasca...
Concluzia, salutam initiativa Americii, dar nu cred ca este cazul sa ne bucuram prematur ca vom avea preturi mai mici la petrol sau vom reduce poluarea globala. Parerea mea.
Concluzia este ca daca exportatorii de produse petroliere nu vor lua masuri, este de la sine inteles ca cei care nu vor mai putea suporta aceste preturi se vor orienta definitiv catre surse alternative si in consecinta pierderile suferite de catre marile companii vor fi definitive si ireversibile.
Ce pot sa spun este ca in prezent ma preocupa inlocuirea produselor petroliere cu surse alternative si estimez ca in decursul anului sa obtin rezultate finale.
Ce reprezinta 19.5 mil.? sunt milioane sau mililarde? Daca pentru "milioane" se potriveste prescurtarea "mil", pentru "miliarde" ar fi mai potrivita prescurtarea "mld"
Si vin si rusii cu un basm de inspiratie slava: "barilul de petrol va costa 10-20 dolari". Acelasi basm cu care-si sperie plozii in faptul serii toti kaghebistii din conducerea Gazprom si Rosneft.
E randul lui Basescu sa ne spuna o poveste: "Romania va reusi sa recupereze zacamintele facute cadou de zmeul Nastase prin privatizarea Petrom".
Vad ca sunt multi pe aici care chiar cred in povestile astea.
Noapte buna copii!