Noua politica energetica anuntata de presedintelui SUA, Barack Obama, poate aduce o puternica lovitura veniturilor din export ale Rusiei, avertizeaza economistii rusi. Planul Obama de reducere cu o treime a consumului la petrolul de import in urmatorii zece ani ameninta sa prabuseasca preturile mondiale la titei pana la 10-20 dolari/baril, scriu analisti rusi, citati de Nezavisimaia Gazeta.

Acest scenariu poate deveni real pentru ca nu doar SUA se gandesc sa inlocuiasca titeiul cu alte surse de energie, ci si Europa si China.

Totusi, panica este prematura, spun aceiasi analisti: renuntarea la petrol poate dura in SUA aproape zece ani. Singurul element pozitiv pentru Rusia in planul Obama: aparitia unor noi stimuli pentru modernizarea si diversificarea economiei interne.

Ziarul precizeaza ca, potrivit diferitelor surse, ponderea SUA in consumul mondial de petrol reprezina aproape 22%. Iar ceea ce nu va mai cumpara din alte tari, America va inlocui cu hidrocarburile din productie proprie.

Economistii au calculat consecintele initiativelor americana si europeana pentru piata mondiala a petrolului in general si pentru economia rusa in special. Si, judecand dupa concluziile trase, este foarte posibil ca aceste urmari sa fie catastrofale.

"Europa si SUA sunt cei mai mari importatori de petrol din lume. Anual, in aceste tari se livreaza 19,5 mil. barili de petrol brut, adica jumatate din volumul total al exporturilor mondiale, spune analistul Andrei Polisciuk.

"Chiar si un refuz partial la importul de petrol va conduce la prabusirea preturilor mondiale pana la valoarea minima de 10-20 dolari/baril”, spune el. Se stie ca aproximativ 40% din bugetul rus este constituit din veniturile realizate din petrol si gaze naturale. De aceea, un pret de 10 dolari/baril va ucide economia rusa, care abia reuseste sa supravietuiasca la 100 dolari/baril.​