Comisia Europeana a invitat de aproape doua luni autoritatile romane sa notifice oficial sistemul de sprijin stabilit de Legea 220/2008 privind stimularea investitiilor in sectorul energiei regenerabile. Autoritatile nu au trimis notificarea si nici nu sunt perspective sa fie expediata catre Bruxelles prea curand. O lege care nu are nicio valoare acum pentru investitori din cauza lipsei normelor de aplicare. Autoritatile romane s-au tot plans ca nu pot adopta normele din cauza ca nu exista "ok-ul" din partea Comisiei Europene. Ca sa obtina acest aviz, ar fi trebuit sa trimisa la Bruxelles o notificare oficiala. Nu a fost trimisa din cauza preocuparii intense a Comisiei Europene de a nu exista masuri excesive de sprijin. Pentru a elimina orice umbra de indoiala, Comisia le-a dat de lucru autoritatilor cerand, de-a lungul timpului, nu mai putin de 47 de clarificari. Pana la urma corespondenta intensa dintre Bucuresti si Bruxelles s-a materializat intr-o invitatie din partea Comisiei Europene.

Energia eolianaFoto: Planning
  • "Consiliul Concurentei a transmis la Ministerul Economiei si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei scrisoarea nr.2169/08.02.2011, care  contine documentul prin care Comisia Europeana a invitat autoritatile romane sa notifice oficial sistemul de sprijin stabilit prin Legea 220/2008  republicata", se arata intr-o nota informativa a ANRE. Legea prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca un sprijin sub forma de certificate  verzi in functie de tehnologia folosita. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la  consumatorul final. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.

Exista invitatia. Ce fac autoritatile?

Contactat de HotNews.ro, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spune ca "mai dureaza cateva saptamani" pana va fi trimisa notificarea oficiala. Dureaza atat de mult pentru ca sunt implicati multi actori si mai trebuie lamurite o serie de lucruri, potrivit sefului Consiliului Concurentei. Acesta s-a referit in primul rand la problema cumulului ajutoarelor. Potrivit informatiilor HotNews.ro, trebuie lamurit daca investitorii care au beneficiat de fonduri europene pot primi si certificate verzi.

In plus, nu e clar sub ce forma vor fi adoptate normele de aplicare, daca va fi proiect de lege sau ordonanta de urgenta.

  • In nota informativa a ANRE se mai arata ca exista posibilitatea ca incepand cu 1 iulie 2011 sa fie indeplinite conditiile necesare pentru aplicarea  sistemului de promovare a energiei regenerabile. In schimb, Bogdan Chiritoiu este mai sceptic. "Nu putem garanta ca va putea fi aplicat sistemul din vara".

Bogdan Chiritoiu a declarat in luna ianuarie pentru HotNews.ro ca autoritatile romane nu au procedat corect prin faptul ca mai intai au adoptat Legea si abia dupa aceea au inceput demersurile pentru obtinerea avizului de la Comisia Europeana. "Noi intai am facut legea si apoi ne-am dus cu ea la Comisia Europeana. In mod normal, se intocmeste un proiect de lege si Comisia Europeana spune daca este bun sau nu".

Intarzierile produse in aplicarea legii au obligat ANRE sa modifice cota estimata pentru achizitionarea certificatelor verzi in 2011. Potrivit legii, furnizorii trebuiau sa achizitioneze certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializata in 2010, urmand sa creasca la 10% in 2011. "Cota estimata de achizitie de certificate verzi de catre furnizorii de energie electrica pentru anul 2011 de 0,109171 CV/MWh (...)a fost calculata considerand ca sistemul de promovare a energiei electrice produsa din surse regenerabile stabilit prin Legea 220/2008 se va aplica de la inceputul anului 2011", se arata in nota ANRE. Insa, in ipoteza amanarii pana la 1 iulie, "cota estimata de achizitie de certificate verzi pentru 2011 a fost recalculata, rezultand o cota de 0,076926 CV/MWh".

Aceste intarzieri provoaca neliniste in randul investitorilor din domeniul energiei regenerabile, aratand ca nu este exclus sa caute oportunitati in alte state. In plus, actorii de pe piata regenerabilelor se tem ca oficialii de la Comisie vor cere Romaniei sa reduca beneficiile catre producatorii pentru a evita supracompensarea.

  • Legea arata ca in cazul in care in termen de 2 ani consecutivi nu se atinge nivelul cotelor anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile care beneficiaza de sistemul de promovare, Guvernul va trebui sa ia masuri de stimulare a investitiilor.

"Actorii din domeniul energiei regenerabile sunt ingrijorati in legatura cu timpul pe care il implica aceste schimburi. Aceasta tinde sa creasca incertitudinea ca legea votata va fi aplicata sau nu si in ce conditii. In fata acestei incertitudini, investitorii, in anumite cazuri, incep sa caute posibilitati pentru a investi in alte tari, ceea ce este in detrimentul Romaniei", sustin reprezentanti ai Grupului de lucru pe energie regenerabila din cadrul Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER).

Planurile de dezvoltare a capacitatilor de productie in sectorul energiei regenerabile din Romania sunt blocate din cauza lacunelor legislative, sustin reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (CIS).

Dupa doi ani, inca se discuta modificari la Legea 220/2008. Perspectivele intarzierii legii sau modificarii ei pe parcurs nu incita la investitii. Avem perspectiva atat a intarzierii, cat si a modificarii legii (...)Daca se va face vreo modificare a legii, anulez orice investitie

Jean Valvis

"Dupa doi ani, inca se discuta modificari la Legea 220/2008. Perspectivele intarzierii legii sau modificarii ei pe parcurs nu incita la investitii.Avem perspectiva atat a intarzierii, cat si a modificarii legii (...)Daca se va face vreo modificare a legii, anulez orice investitie", a declarat Jean Valvis, co-presedinte al grupului de lucru pentru Energie al CIS. Acesta a precizat ca nu poate admite nici cea mai mica reducere a stimulentelor deoarece nu o permit planurile sale de investitii.

Reprezentantii investitorilor straini spun ca potentialul de investitii in industria regenerabila este foarte mare in Romania, insa problemele legislative

blocheaza orice initiativa in acest sens. Potrivit CIS, Romania ar putea atrage investitii in energia eoliana de peste 5 miliarde de euro in urmatorii trei ani.

Ce prevede Legea

Autoritatile nu au elaborat normele de aplicare, insa au reusit sa modifice Legea. Anul trecut a aparut Legea 139 privind modificarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Actul normativ creaza cadrul legal de respectare a angajamentului din 2007, respectiv procentul de energie produsa din surse regenerabile din totalul energiei consumate in 2020.

Potrivit noii legi, producatorii de energie regenerabila vor beneficia de certificate verzi in felul urmator:

* Pentru energia produsa in centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW: 3 certificate pentru fiecare MWh produs si livrat daca centralele sunt noi si 2 certificate pentru fiecare MWh daca centralele sunt retehnologizate

* Doua certificate pana in 2017 si un certificat din 2018 pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie eoliana

* Trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie din biomasa, biogaz si sursa geotermala

* Sase certificate pentru fiecare MWH produs si livrat din energie solara

Potrivit legii, furnizorii erau obligati sa achizitioneze in 2010 certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializata in acest an, urmand ca ponderea sa creasca la 20% in 2020. Insa, legea nu a putut fi aplicata in lipsa legislatiei secundare. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.

* Nivelul tintelor nationale privind ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie in consumul final brut de energie electrica in perspectiva anilor 2010, 2015 si 2020 este de 33%, 35% si, respectiv, 38%.

* Cotele anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru perioada 2010-2020 sunt urmatoarele: 2010-8,3%; 2011-10%; 2012-12%; 2013-14%; 2014-15%; 2015-16%; 2016-17%; 2017- 18%; 2018-19%; 2019-19,5%; 2020-20%.