Comisia Europeana a cerut oficial Romaniei sa elimine preturile reglementate la energie electrica si gaze naturale

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 6 aprilie 2011, 16:59 Economie | Energie


Guvernul tine pretul energiei sub control
Foto: AGERPRES
Comisia Europeană a solicitat în mod oficial miercuri Italiei, Poloniei şi României să îşi alinieze la normele UE legislaţiile naţionale privind preţurile reglementate la energie pentru consumatorii finali, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. Potrivit acestuia, Comisia a hotărât să transmită avize motivate celor trei state membre. Dacă statele membre nu respectă în termen de două luni obligaţiile care le revin conform legii, Comisia poate deferi cauzele Curţii de Justiţie.
Eliminarea preturilor reglementate ar putea determina scumpirea energiei la consumatorul casnici. Practic, preturile vor fi formate de piata. Pe de alta parte, legislatia europeana permite protejarea consumatorilor vulnerabili prin preturi reglementate. Autoritatile romane lucreaza inca la definirea consumatorului vulnerabil..

"Stabilirea preţurilor pentru consumatorii finali prin intervenţia statului ridică obstacole în calea noilor intraţi pe piaţă şi, prin urmare, privează consumatorii şi companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu de pe piaţă", precizeaza CE.  
 

În conformitate cu normele privind piaţa internă a energiei, toate companiile trebuie să aibă posibilitatea de a furniza liber servicii pe întreg teritoriul UE şi de a-şi stabili singure preţuri care să reflecte situaţia reală de pe pieţe. Stabilirea de preţuri reglementate distorsionează funcţionarea pieţei, deoarece defineşte preţuri care nu reflectă nevoile reale ale pieţei şi împiedică libera concurenţă şi integrarea pieţei. Astfel, se menţine o situaţie de monopol care duce fie la investiţii insuficiente, fie la preţuri nejustificat de mari.

 • Însă normele prevăd de asemenea că, în cazuri excepţionale, de exemplu pentru a proteja clienţii vulnerabili, se pot stabili preţuri reglementate. În acest caz, măsurile trebuie să fie direcţionate în mod special către clienţii care au cea mai mare nevoie de ele, trebuie să fie limitate în timp şi să garanteze accesul egal al companiilor din domeniul energiei electrice din UE la consumatorii de pe plan naţional.

Comisia consideră că normele aflate în vigoare în cele trei ţări cu privire la preţurile reglementate pentru consumatorii finali nu îndeplinesc aceste condiţii şi încalcă dreptul consumatorilor de a alege.

Ce reproseaza CE celor trei state
   
 • României i se trimit două avize motivate, unul pentru energie electrică şi unul pentru gaz. În ceea ce priveşte energia electrică, legea română a energiei electrice a instituit o piaţă reglementată a energiei electrice. Preţurile reglementate pentru consumatorii finali sunt aplicabile tuturor consumatorilor casnici şi întreprinderilor mici şi mijlocii care nu şi-au exercitat încă dreptul de a schimba furnizorul. La gaz, preţurile reglementate pentru consumatorii finali sunt încă aplicabile tuturor consumatorilor.
 • Legea italiană impune încă operatorilor de sisteme de distribuţie să furnizeze clienţilor interni şi micilor întreprinderi energie electrică la preţuri pentru consumatorii finali reglementate dacă aceştia nu semnează un contract cu un furnizor de pe piaţa concurenţială. Măsura nu are o dată finală clară, depăşeşte ceea ce este necesar pentru protejarea clienţilor şi împiedică accesul noilor operatori pe piaţa italiană.
 • Legea poloneză a energiei impune întreprinderilor din domeniul energiei să specifice preţuri la gaz pentru consumatorii finali şi să obţină aprobarea prealabilă a autorităţii naţionale de reglementare. De asemenea, noii operatori trebuie să obţină această aprobare înainte de a accede la piaţă. Pe lângă acestea, măsura nu face o distincţie suficientă între diferitele grupuri de clienţi, iar sfera ei de aplicare este prea largă.

Romania a fost atentionata in iunie 2009 de Comisia Europena pentru neconformitatea legislatiei nationale pentru piata de gaz si energie cu legislatia europeana, informeaza Comisia. Mai mult, Bruxelles-ul a initiat procedura de infringement impotriva Romaniei si pentru preturile reglementate pentru consumatorii industriali (non-household customers). Autoritatile romane vorbesc insa de pretul reglementat la consumatorii casnici.

Recent, Ministerul Economiei a supus dezbaterii publice doua acte normative privind transpunerea directivelor 72 si 73/2009 referitoare la piata energiei electrice, respectiv piata gazelor.

Guvernul Romaniei este obligat sa transpuna, in cel mai scurt timp posibil, o noua legislatie europeana privind organizarea pietei energetice. Noile directive  europene ar fi trebuit transpuse pana pe 3 martie 2011, lucru care nu s-a intamplat chiar daca Executivul a avut la dispozitie 18 luni sa adopte noile prevederi. Din cauza intarzierii, Romania poate risca, in acest moment, declansarea procedurii de infringement. Chiar daca aceasta situatie ar putea fi rezolvata, ramane problema calitatii transpunerii.

 • In cadrul proiectelor, nu exista nicio mentiune legata de "un calendar credibil privind liberalizarea preturilor". De asemenea, potrivit noilor  directive, apare notiunea de client vulnerabil. In Romania, aceasta categorie de consumator nu este definita foarte clar.

Potrivit art. 98, aliniatul 5 din OUG privind transpunerea directivei 73/2009 referitoare la piata gazelor, "in termen de ___ luni de la data intrarii in vigoare a  prezentei _______ANRE va stabili un calendar de eliminare a preturilor reglementate catre toate categoriile de clienti, cu exceptia clientilor vulnerabili". De asemenea, aliniatele 7 si 8 din acelasi articol arata asa: (7) Pentru acoperirea necesarului de gaze naturale, toti consumatorii au dreptul de a fi  alimentati cu gaze naturale in aceeasi structura intern/import a surselor. Pentru piata reglementata, asigurarea, in aceasta structura, a cantitatilor de  gaze naturale se realizeaza de catre furnizorii licentiati, acestia avand acces nediscriminatoriu la sursele interne de gaze naturale. (8) Prevederile alin. (7) se aplică conform unui calendar aprobat ..................." Liniutele arata ca autoritatile nu stiu foarte clar in cat timp se va produce eliminarea preturilor reglementate. Calendarul trebuie intocmit de ANRE, insa  surse din piata spun ca aceasta inca nu a primit "ok-ul" din partea premierului pentru stabilirea unui termen exact. "Trebuie sa facem mai intai un studiu,  iar compania care se va ocupa elaborarea acestuia trebuie selectata prin SEAP. Deci mai dureaza, nu putem spune cand va fi gata calendarul. Prin toamna, cel  mai probabil", spun reprezentanti ai ANRE. Pana atunci, insa, trebuie aprobat actul normativ, iar acesta nu poate fi adoptat cu liniute.

De asemenea, actele normative introduc notiunea de client vulnerabil. Potrivit definitiei din proiecte, in categoria  clientilor vulnerabili intra consumatorii casnici si cei care furnizeaza servicii sociale esentiale, cum ar fi asistenta medicala sau ingrijirea copiilor,  activitati educative si alte servicii sociale si de binefacere, precum si servicii indispensabile pentru functionarea statului, definiti prin Hotărâre a  Guvernului. Insa, autoritatile sunt constiente ca nu orice consumator casnic poate fi numit client vulnerabil, de aceea inca se lucreaza la definirea  acestuia. O persoana cu averi impresionante poate fi consumator casnic, insa nu poate fi inclus in categoria clientilor vulnerabili. De aceea, autoritatile  vor sa introduca un plafon de venituri pana la care un consumator poate beneficia de gaze la preturi reglementate. ​
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6536 vizualizari

 • 0 (12 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 6 aprilie 2011, 17:15)

  zet [anonim]

  • +6 (8 voturi)    
   omul (Miercuri, 6 aprilie 2011, 17:32)

   omul [anonim] i-a raspuns lui zet

   omul de rand se simte mai bine daca banii i se scot din buzunar sub forma de impozite iar apoi primeste inapoi o parte sub forma de... subventii.
   la fel si cu reglementarea: ca sa mentina preturile reglementate jos, se acorda subventii ca altfel inchid producatorii pravalia si pleaca.
   dar asa gandeste omul de rand: i se pare scump un curent de 5 lei si un impozit de 10 lei, dar i se pare ieftin un curent de 3 lei si un impozit de 20 lei.
   • -1 (1 vot)    
    Eu sunt pentru impotriva!! (Joi, 7 aprilie 2011, 7:54)

    Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui omul

    Ce tot bagui acolo, omule? Nu esti in SUA
    • +1 (3 voturi)    
     nu (Joi, 7 aprilie 2011, 10:27)

     nu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

     nu, nu sunt in SUA. sunt intr-o tara cu cateva decenii in urma SUA. si care este atat de in urma SUA tocmai din cauza ca ii da inainte cu "ce tot bagui".
     SUA nu isi permit sa aiba alta abordare pentru ca sunt inainte. SUA sunt inainte pentru ca au alta abordare.
   • 0 (0 voturi)    
    Intreb doar... (Joi, 7 aprilie 2011, 11:16)

    Alinutz [anonim] i-a raspuns lui omul

    Dar daca la noi va fi un curent de 5 Lei si un impozit de 20 Lei? Doar intreb, pentru ca, din pacate, n-am uitat ca traiesc in Romania...
   • 0 (0 voturi)    
    . (Joi, 7 aprilie 2011, 11:46)

    . [anonim] i-a raspuns lui omul

    dar curentul va deveni 5 lei si impozitul ramane 20...
    • 0 (0 voturi)    
     ceea (Joi, 7 aprilie 2011, 19:50)

     ceea [anonim] i-a raspuns lui .

     ceea ce oamenii nu inteleg este ca *subventiile sponsorizeaza profitul producatorilor/distributirilor* si nu nivelul de trai al oamenilor. oamenii primesc inapoi cam tot ceea ce au dat, sub forma de impozite.
     daca nu ar fi subventii, producatorii ar trebui sa reduca pretul, ca altfel nu ar avea cine sa plateasca. si ar intra in faliment.
     asa, isi permit sa vanda cu preturi foarte mari. preturile la care vand ei au doua componente: prima este ceea ce scrie pe factura si e platita de cetatean la ghiseul bancii; a doua este chiar *subventia* si este platita de cetatean la... ANAF.
     producatorul/distribuitorul incaseaza si de la ghiseul bancii, si de la ANAF.
  • +7 (7 voturi)    
   Reglementare (Miercuri, 6 aprilie 2011, 17:38)

   galaxyranger [utilizator] i-a raspuns lui zet

   S-a vazut ce bine a functionat principiul concurentei in cazul pretului benzinei. La gaze se tot aude ca furnizorii (privati) fac presiuni pentru majorarea preturilor. E adevarat, acestea sunt resurse finite si in scadere - insa si cu energia se poate spune la fel, deocamdata avem capacitati finite de generare. Daca ar fi sa aleg ca administrarea resurselor stategice sa se faca de catre o companie privata sau de catre stat - in cazul in care ambii si-ar face treaba corect as alege intotdeauna statul, privatul ar urmari intotdeauna interesul propriu, nu al populatiei - de aia ii spune privat. De ce nu ar ridica pretul energiei o companie privata pentru a-l alinia la preturile "europene" si astfel sa nu piarda o parte din potentialul profit mai mare ?
   • -2 (4 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 6 aprilie 2011, 17:56)

    zet [anonim] i-a raspuns lui galaxyranger

    • 0 (0 voturi)    
     Inexact (Joi, 7 aprilie 2011, 11:05)

     Observer [anonim] i-a raspuns lui zet

     Furnizarea si distributia de energie nu mai e de mult la stat, la Electrica, ci e la firme "private", in realitate e la firmele de stat ale altor tari: Enel (Italia), CEZ (Cehia) si parca mai e una (E.on). Furnizorii privati mai mici nu conteaza pentru populatie, iar consumatorul captiv nu va avea nimic de castigat caci lantul productie-transport-distributie va fi acelasi. Va fi alt fiasco, exact ca la benzina. La fel va fi si la gaze, deci sa ne asteptam la cresteri de cel putin 50% in viitorul apropriat , in caz ca legea nu va fi schimbata pentru a face jocul egal pentru consumatorii mici ci captivi.
  • +6 (8 voturi)    
   astept!!!! (Miercuri, 6 aprilie 2011, 17:52)

   dance [anonim] i-a raspuns lui zet

   astept alinierea salariilor la normele europene
   • +2 (4 voturi)    
    dorit/nedorit (Joi, 7 aprilie 2011, 4:41)

    naiv [anonim] i-a raspuns lui dance

    vorbeam cu o ruda din Montreal/Canada. Eu platesc la Bucuresti pe o casa vreo 40 CA$ impozit pe an, el plateste vreo 5000 CA$. Deci eu am fata de el un avantaj de peste 400 CA$ pe luna. Daca mai adaugam ca el plateste un bilet de autobuz 3 CA$ iar eu vreo 0,30$, iar am un avantaj. Deci vrem salarii ca la ei, dar impozite si preturi (evident nu toate) ca la noi?
    • -1 (3 voturi)    
     Serios? (Joi, 7 aprilie 2011, 11:14)

     Observer [anonim] i-a raspuns lui naiv

     Ce deliberat uiti mata, mai nenea de la biroul de propaganda, e ca ruda matale din Canada are salariul de 7-8 ori mai mare decat romanul, iar in magazin plateste mai putin pe haine si pe mancare, ca sa nu mai spun ca la benzina plateste la jumatate. Deci lasa vraja, caci toate statisticile arata ca avem cel mai mic nivel de trai dintr toate asa-zisele tari democratice. Aaa, ca vrem salarii decente, ca in Canada, pai nu e normal cand ni se cere sa muncim la aceeasi productivitate ca acolo si -iaca - sunt unii looseri care din marea foame grobiana vor sa platim si impozite si taxe ca acolo! Bai ciocoilor, voi ati vrea toate taxele si preturile ca acolo, numai salariile sa ramana chinezesti, ca sa faceti voi profit maximizat, dar nu va duce mintea ca NU E DE UNDE SA COLECTEZI DACA MUNCA NU E PLATITA! Esti penibil si chiar penal - daca gandul ar putea fi pedepsit!
  • +4 (4 voturi)    
   Cit pe-aci! (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:04)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui zet

   Argumentele suna bine, ca si ale comisiei europene. Guvernul Romaniei, ametit de jungla intereselor, face de fapt ce n-a visat niciodata: exact ceea ce trebuie. Piata libera, ca pilon al echilibrului intre cerere si oferta, este ceea ce trebuie evitat intre consumatorii si producatorii de energie. Echilibrul economic al acestei piete trebuie impiedicat. Tehnologiile neconventionale trebuie incurajate, dincolo de valoarea lor economica imediata pe piata. Altfel o sa raminem cu piata echilibrata pina cind incep sa se rareasca hidrocarburile. Mai inainte de asta o sa ne arate clima niste erori legate de conceptele noastre economice, pe de o parte reale, pe de alta parte complet rupte de realitate.
  • +4 (4 voturi)    
   nu este adevarat! (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:05)

   yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui zet

   In US dupa ce piata energiei electrice a fost deregularizata in ideea ca lasi fortele pietei sa stabileasca pretul, concurenta va duce la scaderea acestora, "inexplicabil" preturile au crescut, California a inceput sa se confrunte cu pene de curent iarna, cand consumul este cel mai mic (niciodata nu se intamplase asa ceva). Si asta pt ca traderii manipulau piata. Vezi cazul Enron care din asta au trait, cel mai mare faliment pana la criza financiara. Centralele electrice intrau subit in revizii, si tot felul de magarii pe care le faceau. Daca era seceta pretul crestea, daca era un incendiu forestier, pretul crestea. Asa ca mai ales la noi in care piata se manipuleaza pe fatza cu coruptia noastra infloritoare pariez ca preturile se vor duce in sus, foarte sus.
 • +4 (8 voturi)    
  continuare (Miercuri, 6 aprilie 2011, 17:24)

  Caragiale [anonim]

  Continuarea stirii : in paralel se doreste privatizarea ultimilor resurse si in special a industriei Energetice si ce a mai ramas din cea de Gaze.
  Vorba aceea..afacerile bune trebuiesc privatizate si date si nu orivatizat managementul.
  Lozinca este :statul un prost administrator.

  apoi cind se scumpesc toate(vezi benzina), statul spune: Platiti, nu pot interveni..sory !

  Rog publicare.
  • 0 (2 voturi)    
   da (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:19)

   panaite [utilizator] i-a raspuns lui Caragiale

   excelent comentariu !
  • 0 (2 voturi)    
   Lozinca FMI-UE (Miercuri, 6 aprilie 2011, 21:59)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Caragiale

   Lozinca este :statul un prost administrator.Dar numai statul roman care trebuie sa vanda tot ce este bun si profitabil firmelor , de stat daca se poate, dar al altor state...
   • +2 (2 voturi)    
    cand vezi unele fete (Joi, 7 aprilie 2011, 4:42)

    curios [anonim] i-a raspuns lui ion

    care urla pe sticla la vuvuzele ai vreun dubiu ca statul este un prost administrator???
   • -1 (1 vot)    
    Corect! (Joi, 7 aprilie 2011, 11:18)

    Observer [anonim] i-a raspuns lui ion

    Numai statului roman, saracutului, i se intampla toate astea, celelalte state sunt in plina expansiune si acaparare de piete. Problema e cat se poate de simpla: impostorii, incapabilii si jefuitorii sunt la conducere de 20 (plus inca 50) de ani. De aia peste tot SE POATE, numai la noi nu!
 • +5 (9 voturi)    
  Monopol = preturi mari (Miercuri, 6 aprilie 2011, 17:40)

  Dady [anonim]

  Imi pare rau, dar atat timp cat exista monopol pe cele doua domenii, orice liberalizare (ca sta insemna eliminarea preturilor reglementate) inseamna cresterea preturilor, in "bunul" obicei romanesc. Nu am posibilitatea sa aleg, sa zic, intre 5 furnizori de gaz si 7 de curent electric. Concurenta e sublima, dar lipseste cu desavarsire. La gaz am de ales intre EOn gaz si EOn gaz, iar la curent intre EOn si EOn ;-). Iar astia abia asteapta sa creasca preturile, si asa se plang ca merg in pierdere... La salarii nu ne obliga sa ne aliniem si noi cu restul Europei (civilizate)?
  • +1 (5 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 6 aprilie 2011, 17:58)

   zet [anonim] i-a raspuns lui Dady

   • +1 (5 voturi)    
    pe bune? (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:45)

    me [anonim] i-a raspuns lui zet

    serios?
    curio eu acu 2 ani cand am traz apa, gaz si electricitate am avut de ales intre una bucata firma pentru fiecare ...
    unde ziceai tu ca e concurenta?!
    • +2 (2 voturi)    
     ia-te de presa "libera" (Joi, 7 aprilie 2011, 4:45)

     bula [anonim] i-a raspuns lui me

     furnizori sunt cati vrei. TRANSPORTATORUL este unic pana la bransamentul tau. Dar unora nu le convine sa se spuna asta. Din intamplare aceia contribuie GROS la publicitatea prin presa. In orice alta tzara vezi pe factura pretul energiei si pretul de transport separat si poti face o gandire corecta.
 • +2 (2 voturi)    
  O ABERATIE ! (Miercuri, 6 aprilie 2011, 17:54)

  etre [anonim]

  Buna, ok.

  Atunci si preturile la gazele rusesti sa fie negociate la nivel european.

  Situatia asa cum o stiu eu, si daca gresesc sa ma corecteze careva:
  - noi importam SCUMP din Rusia gaze, mai scump decat Germania, Bulgaria, etc.
  - gazul romanesc este mai ieftin decat ce vinde Rusia in Romania si Germania.

  Consecintele puteti sa le trageti singuri.
 • +5 (5 voturi)    
  in sfarsit (Miercuri, 6 aprilie 2011, 17:55)

  Madalina [anonim]

  In sfarsit se va termina cu facilitatile pentru baietii destepti de la Interagro care nu platesc taxele si datorille de la Romgaz.

  Ar trebui adoptata propunerea EOn ca populatia sa primeasca numai gaze din productia interna iar preturile sa scada cu 15%.

  Restul (adica marii producatorii de ingrasaminte) sa consume gaz la pretul pietei
  • +1 (1 vot)    
   Asa da! (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:24)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Madalina

   O propunere foarte buna!
  • 0 (2 voturi)    
   Posibil, insa... (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:55)

   galaxyranger [utilizator] i-a raspuns lui Madalina

   De acord ca exista niste oameni "descurcareti" care profita de situatia actuala pentru a face profit pe spinarea statului dar este o pacaleala marca EOn argumentul asta cu preturile care ar scade cu 15% - de fapt scaderea ar trebui sa fie mult mai mare daca populatia ar primi gaze doar din productia interna. Iar cand producatorii vor trece pe gaze mai scumpe doar n-or fi complet nebuni sa suporte ei paguba si sa-si micsoreze veniturile, diferenta va ajunge intr-o masura mai mare sau mai mica in majorarea preturilor produselor.
  • +1 (3 voturi)    
   Interagro si-a inchis toate combinatele chimice. (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:10)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui Madalina

   In concluzie, pretul acela nereglementat va fi platit si de tine.
   De fapt presiune de scumpire a gazelor din productia interna vine impreuna cu presiunile de privatizare a Romgaz si Transgaz (printre alte companii energetice). Ghici de ce?
 • +5 (7 voturi)    
  dar salariile cand? (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:01)

  vasile cu trei camile [anonim]

  dar salariile and o sa ne impuna astia belicosi din ue sa ne apropiem macar de ele?Ca 160 euro brut la miim si vreo 450 la mediu cred ca e departe de ce cred ei ca e bine acolo.Multi spun ca nu suntem productivi.....ok daca suntem cu sa zicem 50% in spate sa fim si la salarii la fel....nu cred ca in ue salariul minim mediu e 300 euro
  • 0 (4 voturi)    
   nu (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:42)

   nu [anonim] i-a raspuns lui vasile cu trei camile

   nu este (si nici nu trebuie sa fie) grija celor din ue ca salariile noastre sunt mici. este (si trebuie sa fie) grija noastra.
   ai fost azi la patron sa ii ceri o marire de salariu? ti-ai cautat un job mai bine platit? ai intocmit un plan de afaceri ca sa iti incepi propria afacere?
   nu?... pai vezi, asta ne deosebeste de aia din restul ue. salariile mai mici sunt doar simptomul, nu cauza.
   • -1 (3 voturi)    
    fugi de aici (Joi, 7 aprilie 2011, 9:44)

    du-te ma [anonim] i-a raspuns lui nu

    du-te ma si te plimba...

    du-te tu la patron si cere-i salar de 500 euro, ca il bufneste rasul si mai iei si in sut in fund.

    du-te tu in romania si deschide o afacere cu o idee buna, ca intr-un an esti ingropat din cauza taxelor, impozitelor si a birocratiei.

    vad ca unii nu realizeaza in ce tara traiesc..

    sau altii fiind ca sunt lipitori la stat pe salarii de 2000 euro, nu realizeaza ca nu toti sunt ca ei.
    • 0 (2 voturi)    
     pai (Joi, 7 aprilie 2011, 10:29)

     pai [anonim] i-a raspuns lui du-te ma

     pai daca tu consideri ca angajatii din domeniul tau merita salarii mai mari, de ce nu iti infiintezi o firma si sa ii platesti... regeste?
     patronul caruia tu ii ceri 500 de euro (si pe care il bufneste rasul) nu este ingropat de aceleasi taxe, impozite si birocratie?
     e usor sa vrei numai avantajele.
     • -1 (1 vot)    
      Ei na! (Joi, 7 aprilie 2011, 11:24)

      Observer [anonim] i-a raspuns lui pai

      E doar vina patronilor ca nu se organizeaza ca sa ceara modificarea climatului economic daca vad ca treaba nu merge. De ce nu sunt in stare sa faca asta? pentru ca sunt comozi, pentru ca de fapt fac profit la negru de peste 200%, pentru ca nu le pasa de restul si pentru ca nu au nici-o cultura economica. Uitandu-ma in urma la fostii colegi de clasa din generala si liceu, fix tampiti clasei (altadata ai satului) au afaceri sau sunt in politica si fac legile astea care le vedem. Toata crema ori a emigrat ori au specializari serioase si muncesc in multinationale (din greu!).
      • 0 (0 voturi)    
       dar (Joi, 7 aprilie 2011, 19:52)

       dar [anonim] i-a raspuns lui Observer

       dar tu cum te organizezi? e usor, tu nu ai nicio vina.
       sau, altfel spus, iar vezi paiul din ochiul altuia...
 • +2 (6 voturi)    
  e nu inteleg (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:03)

  Bogdan [anonim]

  cum poti sa impui asa ceva cand stii ca salariile din RO difera destul de mult cu cele din UE..?
  sa reglementeze si salariile....astept asta.

  ma intreb cat de nesimtit sa fii sa ajungi la asemnea decizii; mai fura omu dar mai si face ceva.
  • -1 (3 voturi)    
   de (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:45)

   de [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   de parca, daca se liberalizeaza piata, cererea (adica unul din partenerii "cerere" si "oferta" al caror dans decide pretul) are sa fie din... luxemburg, si nu din Romania.
   e la fel ca la bula imobiliara: cata vreme oamenii au acceptat sa plateasca preturi mari, locuintele au fost scumpe. cand aceeasi oameni nu au mai acceptat sa plateasca preturi mari, locuintele s-au ieftinit.
   asa este cu toate. iar filozofia cu "imi trebuie neparat gaz si electricitate" este la fel ca si cu "imi trebuie neaparat o casa *in proprietate*". da, sunt necesare, dar cu... un anumit efort.
   • -1 (3 voturi)    
    cererea (Joi, 7 aprilie 2011, 9:37)

    man [anonim] i-a raspuns lui de

    Cererea poate sa fie din luxembourg.
    Curentul se poate transporta pana acolo, la fel si gazul.
    Deci vom plati gaz si curent la pret EU, cu salarii romanesti.
    Asa cum se intampla acum cu benzina.
    • -1 (3 voturi)    
     atunci (Joi, 7 aprilie 2011, 10:31)

     atunci [anonim] i-a raspuns lui man

     atunci s-ar forma ditamai concurenta pe piata din luxemburg, de ar ajunge ca acolo electricitatea sa fie mai ieftina decat in... romania.
     de unde, firmele vor prefera sa vanda in... romania.
     pe logica ta: polonia, cehia etc. ar ramane fara curent electric, pentru ca toata lumea s-ar inghesui sa vanda in luxemburg. atata doar ca intr-un pom laudat nu incap prea multi saci de mere sau, daca se inghesuie in pomul respectiv, atunci valoarea lor scade ("pana la un nivel la care incepe un atac acid asupra dintilor" :D).
  • +1 (3 voturi)    
   epoca comunista (Miercuri, 6 aprilie 2011, 21:19)

   Rares [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Cat poti sa fii de ignorant sa spui, dupa 21 de ani de la caderea comunismului, ca vrei salarii reglementate de stat intr-o economie de piata? Ai vazut tu asa ceva in vreo tara din lume, ...undeva? Da-mi si mie un exemplu te rog!
 • +2 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:11)

  zet [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   Totusi (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:37)

   galaxyranger [utilizator] i-a raspuns lui zet

   Scuza-ma dar tu nu cumperi direct energia de la Rovinari si Turceni - tie ti-o aduc furnizorii. Cum a mai spus si altcineva la noi nu exista mai multi furnizori in aceleasi zone pentru a avea asa-zisa concureta (cate companii distribuie curent populatiei din Bucuresti de exemplu ?) asa ca nu vad absolut niciun motiv pentru care acestea ar scade pretul de distributie, ba din contra se aud tot timpul motive de scumpire cu care este presata ANRE de genul - trebuie facute investitii (care pana la urma nu se fac cum ar trebui), s-au marit cheltuielile de intretinere a retelelor, etc... E adevarat nici statul nu face tot timpul ceea ce trebuie, dar macar exista presiunea populatiei cu gandul la momentele electorale.
  • +2 (4 voturi)    
   Te cred (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:22)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui zet

   Si ma bucur. N-am timp sa citesc si sa verific realitatea dar pari informat. Distorsonarea pietei, care te deranjeaza atit de tare, este benefica nu numai pentru coruptie. Pe de o parte pretul energiei trebuie sa ramina mare, ca sa acordam atentie mare reducerilor. Consumatorii casnici pot fi protejati, macar inainte de alegeri. Iar tehnologiile noi rasar chiar din atractia irezistibila a coruptiei catre bonusurile ecologice. Din invalmaseala asta trebuie sa lipseasca piata libera cu dezavantajul ei major: pretul scazut al hidrocarburilor.
 • -1 (1 vot)    
  asta suna (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:29)

  ady [anonim]

  bine mai baieti,si de ce nu ieftiniti si voi energia?
 • 0 (4 voturi)    
  Cine va lua malaiul? (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:40)

  dezorientatu" [anonim]

  Ma scuzati, daca spun aberatii cumva. Aliniere inseamna, oare impunerea unor preturi finale comparabile cu cele din restul Europei? In acest caz, chiar daca pretul de productie la gaz, energie ar fi mai mici in Romania (fie si numai din cauza unor salarii mai mici, pretul mai mic al unor servicii - situatie care ar trebui sa fie normala ) pretul se va ajusta f. simplu prin intermediul unor intermediari iubiti de cineva.
  Mi-e greu sa inteleg cum as putea eu sa fac contract de furnizare cu o firma spaniola sau daca un furnizor din Romania da mai ieftin, imi sufla contractul un irlandez.
  Firmele producatoare sau macar de distributie trebuie privatizate, astfel incat profitul sa il ia proprietarul austriac, sau ce o fi, iar noi sa nu murim de inima rea ca se fac intermedieri oneroase.
  Mi se pare o situatie fara iesire.
 • 0 (4 voturi)    
  multumim UE... (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:43)

  me [anonim]

  normal ca se cere reglementarea... apanova e a frantujilor, petrolu si gazele al austriecilor si electricitatea a italienilor...
  dar salariile??????????????
  pan una alta ue romanilor de rand nu a facut decat rau!
  electricitatea e mai ieftina ca la noi....
  pe langa asta, toate firmele de energie au un monopol mare cat casa... pe ala cine il reglementeaza? ei vor profita de pozitia dominanta pentru a stabili exact ce pret vrea muschiu lor...
  • -1 (3 voturi)    
   si (Miercuri, 6 aprilie 2011, 20:48)

   si [anonim] i-a raspuns lui me

   si de ce nu mer companiile romanesti sa cumpere... "apanova, petrolu, gazele si electricitatea" frantujilor, austriecilor si italienilor? ca si pietele acelea sunt dereglementate.
   pai nu sunt companii romanesti care sa poata face asta.
 • +1 (5 voturi)    
  scump (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:02)

  gigi [anonim]

  se scumpeste si pentru baietii destepti sau doar pentru baietii prosti?
 • +2 (4 voturi)    
  De-reglementari pentru catei (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:06)

  tt [anonim]

  In Franta bunaoara statul a decis inghetarea pretului la gaze pana pe la anul, desi algoritmul de calcul cica le-ar fi impus sa faca o crestere de 7% - in ideea ca tre sa revada procedura de calcul.

  Si bine mersi au preturi reglementate si la curent si la gaze, lor nu li se potriveste infringement ?
 • +2 (4 voturi)    
  da (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:18)

  panaite [utilizator]

  globalizarea inseamna generalizarea capitalismului imperialist . daca nu pricepem asta, ciocu'mic !
  • -2 (4 voturi)    
   si (Miercuri, 6 aprilie 2011, 20:49)

   si [anonim] i-a raspuns lui panaite

   si de ce-ar fi rau asta? hai mai bine sa devenim si noi capitalisti. asta daca avem... capital.
   • -1 (5 voturi)    
    da (Miercuri, 6 aprilie 2011, 21:16)

    panaite [utilizator] i-a raspuns lui si

    aveam resurse, insa s-au dus...proetene, sti ce inseamna imperialismul ? este forma moderna de colonialism, si ghici ce suntem noi, ....colonie suntem !
    • -1 (3 voturi)    
     pai (Joi, 7 aprilie 2011, 10:33)

     pai [anonim] i-a raspuns lui panaite

     pai nu ne-am cumparat plasme, case si masini din resursele respective? problema nu este daca le vindem, problema este sa stim sa obtinem un pret cat mai mare iar cu banii respectivi sa facem investitii si sa ne dezvoltam.
     ce spui tu este ceva de genul: "mama, ce prost am fost". atata ca bocitul nu foloseste la nimic. munca, da...
 • +2 (6 voturi)    
  unde este concurenta (Miercuri, 6 aprilie 2011, 20:00)

  mm [anonim]

  Cred ca ue are motive sa impuna astfel de reguli. Totusi, mai inainte in romania trebuie sa avem REAL concurenta. Daca vreau azi sa ma deconectez de la actualul furnizor de gaz si electricitate si sa optez pentru un alt furnizor mai serios sau cu un tarif mai acceptabil in functie de veniturile personale este PRACTIC IMPOSIBIL. Cine este un al doilea furnizor de gaz sau energie electrica in Bucuresti acum ? Exista ? Si daca da, care este procedura si costurile de a te deconecta de la Eon si a te conecta la celalalt furnizor? Se poate realiza asta in 2 luni ? Cum ? Daca la usa apartamentului am 3 (trei) cabluri TV de la 3 furnizori diferiti, fiecare cu grila lui de programe si tarife diferentiate (cu avantaje si dezavantaje), din pacate este un singur cablu electric acre conecteaza blocul (ce zic eu, tot cartierul, tot orasul...) si o singura teava de gaz. Poate cineva ma lamureste cum se va realiza concurenta
  Multumesc !
  • 0 (4 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 6 aprilie 2011, 20:47)

   zet [anonim] i-a raspuns lui mm

   • -2 (2 voturi)    
    Un exemplu te rog (Joi, 7 aprilie 2011, 9:46)

    mua [anonim] i-a raspuns lui zet

    Da-ne si nou un exemplu de furnizor de enregie /gaz altul decat Electrica/Eon.

    Da-ne un site sau o referinta a altui furnizor care vinde curent a Consumatori casnici.

    Multumim
    • +3 (3 voturi)    
     Comment sters de user (Joi, 7 aprilie 2011, 12:38)

     zet [anonim] i-a raspuns lui mua

     • +1 (1 vot)    
      :) (Joi, 7 aprilie 2011, 13:26)

      Jagged Fel [utilizator] i-a raspuns lui zet

      bine spus :)
     • +1 (1 vot)    
      romaqnash prost (Joi, 7 aprilie 2011, 14:33)

      dezorientatu" [anonim] i-a raspuns lui zet

      Stimate Z, dereglementarea se va aplica fara indoiala. Cam cand credeti dv. ca vor scadea preturile la energie?
      Chiar ati putea sustine un pariu in acest sens?
      Noi postacii "romanashi prosti" iti apreciem optimismul, dar nu te putem crede, am trait prea multe reduceri de felul asta.
      Te asteptam pe forum cu ocazia scaderii preturilor, sa iti dam satisfactie.
     • +2 (2 voturi)    
      Pret mare la energie (Joi, 7 aprilie 2011, 20:31)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui zet

      Pretul mare al energiei, coruptia pe care o intelegi foarte bine se potrivesc cu noi. Tu nu ne intelegi pe noi. Identifici prostia noastra, te enerveaza, si totusi doresti sincer preturi la energie mai mici. Gindeste-te ce-am putea face azi cu mai multa energie. Daca intuiesti raspunsuri reale ar trebui sa-ti para rau de ieftinirea energiei. Avantajul asta economic temporar e o capcana in calea progresului tehnologic si economic de durata.
 • -2 (2 voturi)    
  Ce oameni ! (Joi, 7 aprilie 2011, 7:11)

  Liviu [anonim]

  Comisia Europeana nu vede diferenta intre salariile din Uniunea Europeana ? Cum sa platim noi acelasi pret ca nemtii ? Asta e clar discriminare !
  • 0 (0 voturi)    
   citeste (Joi, 7 aprilie 2011, 10:18)

   me [anonim] i-a raspuns lui Liviu

   ...

   http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/8-28052010-AP/EN/8-28052010-AP-EN.PDF

   Sunt destule tari cu preturi cu doar 15-20% mai mari decat la noi...

   Nu zice nimeni ca o sa platim ca danezii sau nemtii dar sa nu ne impacientam inainte sa vedem lucrurile mai bine...
 • -3 (3 voturi)    
  da? (Joi, 7 aprilie 2011, 7:22)

  CMihai [utilizator]

  Si uniunea europeana nu vrea sa cere sau sa ne impuna macar marirea salariilor la un mediu european. Cand traiesti intr-un oras unde majoritatea salariatilor, statistic, este tinut ca minim brut pe economie, asta este stire horror ...
 • -3 (3 voturi)    
  eu (Joi, 7 aprilie 2011, 9:52)

  mda [anonim]

  mie imi place ca europenii compara preturile la energie si gaz cu ale lor si observa ca sunt mai mici ale noastre...

  dar salariile ? venitul ? e acelasi ? sau asta e un aspect neimportant pentru comisia europeana ??????

  sa faca salariu minim 800 euro si cel mediu sa fie 1000 euro, ca platesc voios factura la gaz si energie dupa cum zice piata asta libera de care vorbesc ei...

  eu as propune un referendum sa intrebe populatia cati mai vrem in UE ? pentru ca sincer nu avem niciun avantaj ca membru, libertatea de a te plimba si lucra in UE atata avantaj avem si noi, in rest legislatie europeana aplicata la saracia romana nu face buna casa.

  adica se fac zeci de sondaje in care se vede clar cum salariile si veniturile sunt cele mai mici din uniune, si ei tot insista in prostia lor, si insista..

  voi vota primul presedinte care ne scoate din UE si prin ordine prezidentiale va lua inapoi la stat toate companiile cheie, petrom, rompetrol, energia, gazele, mancarea chiar.

  dictatura frate, eu unul as fi multumit si cu o economie controlata strict de stat, macar stiu ca traiesc, acum imi fac griji de pe o zi pe alta, daca ma da afara de la servici, daca de maine nu mai am bani de intretinere si de facturi ???
 • -3 (3 voturi)    
  salut (Joi, 7 aprilie 2011, 12:00)

  un cetatean roman [anonim]

  o alta prostie a ue si a guvernantiilor,pai ei nu vad ca romanii mor pe capete din lipsa de hrana ,medicamente,etc,sanatatea ,educatia sunt la pamint si mai ies pe posturi de tv.si o tin pe a lor ca am iesit din recesiune cine ei,care de fapt nici nu au fost,ce salari au ei si ce salari avem noi cu mediu de 1000 lei pe luna poti sa te descurci,si mai vor scumpiri,si legi prin care te OBLIGA la ceva ,asigurari,anvelope,etc,Sa ne aliniem si la venituri ca in UE nu numai la preturi.Rusine,suntem si vom fi muritori.Asta este adevarat genocid,


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by