O varianta ar fi infiintarea companiilor energetice fara includerea societatilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Practic, complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari sa fuzioneze cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni.
- O alta idee ar fi infiintarea celor doi colosi, dar intr-o forma modificata, si anume fara divizarea Hidroelectrica, spun alte surse din domeniu. "Hidroelectrica sa ramana nedivizata intr-o companie, iar Nuclearelectrica in cealalta companie", au precizat pentru HotNews.ro surse din domeniu. Insa aceste doua variante presupun multe modificari. Ar insemna alt act normativ, alte convocari ale AGA, alte demersuri de inregistrare la Registrul Comertului. De aceea, se lucreaza in paralel si la solutia prevazuta in scrisoarea de intentie cu FMI.
"Daca strategia infiintarii celor doi campioni nationali nu va avea succes pana la sfarsitul anului 2011, vom cauta o solutie alternativa, care sa includa vanzarea pachetelor majoritare de actiuni la cateva companii energetice. Intre timp, pentru a aduce investitii in sector, vom merge inainte cu pregatirea vanzarii pachetelor minoritare sau strategice in companiile care ar trebui sa faca parte din cei doi campioni nationali", se arata in scrisoarea de intentie.
Guvernul ia in calcul vanzarea unor pachete minoritare de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica si a unor pachete majoritare la complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari. Dar aceasta numai in situatia in care infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica esueaza.
In forma actuala, s-a prevazut divizarea Hidroelectrica fapt care a adus multe contestatii in justitie. Curtea de Apel Bucuresti a respins, recent, in mod irevocabil recursul companiei Nuclearelectrica formulat asupra sentintei Tribunalului Bucuresti care s-a pronuntat impotriva infiintarii celor doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica. In luna noiembrie 2010, la solicitarea sindicatelor, Tribunalul Bucuresti a declarat nelegal Proiectul de fuziune in vederea constituirii CN Electra, apreciind ca fuziunea societatilor din energie, concomitent cu divizarea SC Hidroelectrica SA, nu poate avea loc. Astfel, Compania Electra nu mai poate lua fiinta, proiectul de restructurare a sistemului energetic, promovat de Guvernul Romaniei, fiind irevocabil desfiintat. Si daca Electra nu se poate infiinta, nici Hidroenergetica nu poate fi pusa pe picioare.
Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea colosilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. In acest moment, exista vreo 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.
* Din Electra ar fi urmat sa faca parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
* Hidroenergetica ar fi trebuie sa cuprinda Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.
spitale model avem, scoli numa de premianti, un sistem fiscal impecabil, ordine publica si constiinta sociala cat cuprinde, infrastructura mai ceva ca-n Japonia, justitia ne face sa ne simtim mandri de noi, presa echidistanta si obiectiva... ce ne lipseste? parca mai e ceva de facut pe la energie pe-acolo ... parca se vad niste oarece disfunctii. Hai sa rezolvam repede si sa implementam eficient una din zecile de planuri de restructurare pe care specialistii nostri le-au conceput, testat si imbunatatit in ultimii 5 ani.
HeHeHe... io cre ca doar vor sa scape de niste incomozi si sa-si asigure niste contracte pe urmatoarea perioada :))
Boc-ul de obicei bocuieste bine si corect dar la faza asta a dat-o in bara, si ma bucur ca i-a tras-o in freza justitia romana ca sa nu ne mai taraiem pe la diverse curti europene...
La Energetica se arata cat de eficienta este aceasta producere, dar nu ti spun ca nu poti recupera banii de la populatie in sistemul actual de distributie cu un contor pe bloc. Deci decat sa facem eficienta mai bine am reface distributia pe orizontala in blocuri fiecare cu contorul si contractul lui.
Daca ai tu centrala ta pe gaz vei plati atat cat consumi pentru ca ai un contract cu cei de la gaz.
Nu platesti nu primesti, lucur care acum nu se intampla.
Cer judecarea si PEDEPSIREA celor vinovati de vinzarea tuturor bunurilor statului !
rog publicare
Ce am castigat noi muritorii de rand din aceate privatizari, inafara de preturi nesimtite si servicii proaste? Cum este posibil ca o firma ca Romtelecom, care aducea bani grei la stat acuma sa fie deabia pe linia de plutire. Inainte cand sunam la informatii in locatia de domiciliu eram multumit de raspunsul primit fata de acuma cand este un centru sau doua centre pe toata tara.
Benzina si motorina la pompa in Romania este mai scumpa ca in Austria ( tara care nu are zacaminte de petrol).