Locul secund este ocupat de Elveţia care, pentru o cantitate de 1,08 milioane MWh a plătit 42 de milioane de euro. De precizat, însă, că apariţia Elveţiei în topul ţărilor care cumpără curent de la noi se datorează faptului că există câţiva mari traderi de energie precum Alpiq ori Buzmann Industries care activează în România dar sunt înregistraţi în Ţara Cantoanelor. Ungaria ocupă locul trei după sumele plătite pentru energia românească, cu 28,9 milioane euro, contravaloarea a aproape 0,54 milioane Mwh livraţi.
Bulgarilor le-am vândut electricitate de 6,7 milioane de euro iar Luxemburg-ului de aproape două milioane de euro.
Pe de altă parte importurile noastre de electricitate sunt de peste patru ori mai mici decât exporturile, circa 30 de milioane de euro pentru 0,76 milioane Mwh ceea ce face din România un exportator net de energie electrică. Jumătate din cantitatea de energie importată provine din Republica Moldova, alte ţări care ne mai vând electricitate fiind Elveţia, Serbia ori Ungaria.Citeste continuarea pe e-nergia.ro
Din cate inteleg celor trei tari le vindem energie electrica, dar si importam de la ele.
....... e ceva abureala si asta. Probabil vindem cu "1 leu" si cumparam cu "2 lei".
E vorba de acelasi curent, nu? Esti de-acord cu mine ca curentul nu mai e de calitati diferite. ;)
Una este un curent la o ora de varf, de cerere, si alta la o ora "normala". Una este un curent tranzactionat la un moment prestabilit, alta este un curent tranzactionat pentru un moment exceptional.
Desigur, in functie de inca multe alte criterii, are si un pret diferit.
Asta din putinul pe care il stiu eu...
Diferenta de potential este tensiunea electrica, poti avea tensiune intr-un circuit fara sa ai curent, deci nu-ti curge nicio putere activa 0 MW.
Dupa algoritmul tau de vindut cu 1 leu si cumparat cu 2, rezulta ca am exporat de 15 mil si am cumparat inapoi de 30 mil, restul de 120 mil fiind export neimportat.
Dupa cum reactionezi pari telespectator infocat RTV&A3, unde orice stire pozitiva e transformata intr-una negativa, fara un minim trespect fata de aritmetica elementara.
Se pare ca unora dintre romani stirile pozitive le provoaca angoase....
Si daca tot ai asa de mare capacitate de sinteza, gandeste-te ca nu e obligatoriu sa cumparam din nou intreaga cantitate exportata, ci doar cat sa castige "baietii destepti", cat sa se finanteze campanii electorale si alte .... nimicuri din astea.
Inca ceva: la aritmetica, cel putin elementara, pricep, cat de cat dupa 8 ani de studiu prin liceu si facultate.
De exemplu in Elvetia am exportat de 42 mil eur, mai mult decit suma totala a importurilor.
Ma ingrozesc cind vad ce specimene de conationali creeaza televiziunile mogulesti. Nici macar aritmetica simpla nu va mai ajuta...
adica la exportam curent la pret mult mai mic decat cel la care ni se factureaza ??
.....ce cumpara "casnicu"l e la 220 volti, trecut prin o gramada de trafo si mii de km de linii de inalta-medie-joasa tensiune .....plus salarii la vreo 10 000 de angajati de pe la electrica ....pretul creste cu toate aceste cheltuieli in plus....
1 MWh ......................x
x = (139/3.04) E = 45.72 E (daca mai stiu aritmetica)
187/1000 = 0,187 lei/KWh
deci @mihai a calculat corect
De vazut insa care e valoarea reala la cumpararea din intern.
Si mai ales cine face exportul. Daca ar fi direct o firma producatoare ar fi ok. Daca de fapt e un intermediar care cumpara la 110 si vinde la 187-200 lei, atunci avem o problema.
Banii pe electricitate ii iau producatorii de energie care baga in linie la Transelectrica iar Transelectrica factureaza mai departe la punctul interfrontalier. Nu se poate spune ca cineva anume exporta. Banii de export se impart dupa algoritmi destul de complicati avand in vedere ca energia electrica nu poate sa "stea pe loc". Practic ce se intampla este ca in momentul in care exista cerere de energie la punctul de interconectare (cerere pe care o face o alta tara) de la noi din dispecerat se pornesc surse de generare.
In mod real dar fara sa am date precise parca tin minte ca o jumatate de perioada (deci o sutime de secunda) are distanta de propagare de 3000 km. Deci in principiu curentul produs de exemplu de un motor generator de la cernavoda a fost consumat in serbia inainte sa faca motorul respectiv o rotatie completa.
Ma rog, tineti minte: curentul electrice NU E CARTOFI!
E grele rau.
Deci in MWh (megavati ora) se masoara energia si nu puterea.Puterea se masoara in Wati sau multipli (MW).
Deci Romania a exportat de 139 mil si a importat de 30
Si pentru ala cu Elvetia: Romania a exportat de 42 mil in Elvetia, cu 25-30% peste totalul importurilor.
In conditiile astea nu inteleg cum puteti sa afirmati ca exportul si importul reprezinta aceeasi marfa vinduta ieftin si cumparata scump????
Cum se poate vinde de 139 mil eur cu 2 bani bucata si cumpara inapoi toata marfa cu 10 bani bucata si cost total de 30 mil eur????
Chiar atit de tare v-a indoctrinat RTV si A3, de nici macar aritmetica elementara nu va mai ajuta sa vedeti aberatia???
Se pare ca o parte importanta din populatie are angoase cind apare vro stire pozitiva.
Legat de pret, la fel ca in cazul cerealelor, vindem ieftin si importam scump din motive de recuperare de TVA.
Cel mai bine stam cu rusii carora le vindem energia cea mai ieftina si de la care cumparam gazul cel mai scump. Uite-asa le-o dam noi peste nas rusilor, sa se-nvete minte!!
Sa fim seriosi, majoritatea traderilor de energie sunt incorporati in Elvetia (mai precis in cantonul Zug), insa acolo e propriu-zis doar divizia de brokeraj a unui jucator mare din: SUA, China, India...
Ce naiba, fratilor, informatiile prezentate la modul brut, necizelat, conform tarii din care se semneaza contractul de energie sunt maximal distorsionate, zici ca s-a dat promotie la lobotomie...