Reprezentantii Frantei la Bucuresti propun zece solutii de relansare a sectorului energetic in Romania

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 13 aprilie 2011, 11:01 Economie | Energie


Energie alternativa
Foto: Hotnews
Franta propune, prin reprezentantii sai la Bucuresti, un parteneriat cu autoritatile romane pentru relansarea sectorului energetic. Ambasada  Frantei, Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER) si Sectia romana a Consilierilor pentru Comert exterior ai Frantei au venit cu 10  solutii pentru dezvoltarea sectorului energetic din Romania. Garantarea accesului transparent pentru operatori la gazele din productie interna si  actualizarea standardelor de performanta energetica pentru constructiile noi sunt doar doua din cele zece propuneri ale reprezentantilor Frantei.

Masurile sunt regrupate intr-o Carte Alba a Energiei. "Cartea alba a energiei nu este o judecata de valoare sau o lectie data autoritatilor romane.  Dimpotriva, este o propunere de parteneriat care se bazeaza pe ce avem noi mai bun de oferit : expertiza, tehnologie si solutii inovante si testate de catre  companiile franceze, ca o contributie la relansa sectorului energetic romanesc", a declarat ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, cu ocazia prezentarii Cartii Albe.

Reprezentantii CCIFER sustin ca expertii romani si francezi au lucrat timp de un an la elaborarea celor 10 solutii pentru Romania.

"Daca Romania vrea sa fie un jucator la nivel regional si european pe piata energiei, daca autoritatile vor sa reduca facturile la energie pentru  consumatorul privat si economic si sa protejeze mediul inconjurator, daca vor sa atraga investitii serioase si sa consolideze securitatea si independenta  energetica a tarii, atunci trebuie sa aplice aceste 10 solutii cuprinse in Cartea Alba a Energiei", a declarat Yvonnick David, administrator CCIFER.

Masurile propuse de francezi

Stabilirea unui contract tip de gestionare a energiei la nivelul cladirilor
 • Practica folosita in Uniunea Europeana, contractul tip de gestionare a energiei se incheie intre proprietarul si administratorul cladirii si stabileste nivelul de performanta energetica a cladirilor in timp; angajamentele reciproce pentru atingerea acestor obiective (modernizare  instalatii, confort termic, etc); bonusurile si sanctiunile daca economia de energie propusa a fost realizata sau nu. Potrivit Cartii Albe, prin aplicarea  acestei masuri, creste eficienta energetica a cladirilor, concomitent cu reducerea consumului de energie si implicit a facturilor platite de consumatorul  final. In Romania, consumul mediu de energie din locuinte este de 390 KWh/mᅡ/ an, comparativ cu media europeana de aproximativ 220 KWh/mᅡ/an). De asemenea, scade consumul de combustibil, se diminueaza emisiile de gaze cu efect de sera si creste nivelul de siguranta a instalatiilor.

Construirea unui program operational dedicat eficientei energetice a cladirilor
 • Romania a aderat la obiectivele UE privind reducerea consumului de energie cu 20% pana in 2020. Potrivit normelor europene, Romania poate sa creeze un program operational, prin care sa aloce 4% din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (359 milioane de euro pana in 2013) pentru proiecte privind cresterea eficientei energetice a cladirilor. Avantajele sunt finantarea pentru proiecte de modernizare a cladirilor noi si vechi, pentru a le creste eficienta energetica, dezvoltarea surselor alternative de energie, reducerea emisiilor si a consumului de gaz.

Dezvoltarea cogenerarii de inalta eficienta printr-un program national de modernizare a centralelor de productie de energie termica in cogenerare.
 • Cogenerarea este un sistem de producere a energiei electrice si termice cu randament global (electricitate si caldura) de peste 75%. Romania este a treia  piata din Europa in ce priveste sistemele centralizate de incalzire urbana, dar 96% din retelele de termoficare urbane sunt intr-o situatie economica si  tehnica deficitara. Romania are aproximativ 30 de instalatii majore de cogenerare in stare de functionare, amplasate in cele mai mari 30 orase din tara, si  aproximativ 100 de retele de termoficare. Cea mai mare parte a acestor instalatii sunt invechite. Solutiile sunt: un program national care sa se stabileasca strategic investitiile necesare modernizarii centralelor, pentru a asigura o distributie echilibrata a energiei; introducerea unui bonus de cogenerare; lansarea de catre autoritatile locale a licitatiilor publice pentru delegarea gestiunii integrate a acestor sisteme (productie - transport - distributie) prin contracte de rezultat bazate pe indicatori de performanta. Dezvoltarea cogenerarii ar duce la scaderea facturilor, diminuarea consumului de combustibil si a emisiilor de gaze.

Acordarea unei vizibilitati pe termen lung investitorilor prin angajamente ferme si de durata din partea autoritatilor publice.
 • Investitiile in domeniul energetic sunt pe termen lung (20-40 de ani). Pentru a castiga increderea investitorilor, autoritatile trebuie sa dezvolte o viziune de durata si transparenta, care sa includa o strategie in domeniul energiei. Alte elemente care favorizeaza investitiile ar fi organizarea de licitatii la nivel local care sa impuna performanta in administrarea retelelor de energie, actualizarea preturilor la gaze si electricitate, plata datoriilor si dezvoltarea unei burse de energie la Bucuresti. In acest fel, s-ar putea atrage investitii de miliarde de euro.

Reunirea autoritatilor de reglementare a sistemelor de incalzire intr-o singura entitate.
 • In locul celor patru ministere si doua autoritati de reglementare cu atributii in domeniul energiei, ar fi nevoie de comasarea responsabilitatilor statului, pe de o parte, si a autoritatilor de reglementare, pe de alta parte, intr-o singura entitate tutelara si o singura entitate de reglementare. Masura este in conformitate cu normele europene.

Definirea, impreuna cu operatorii de retele electrice si cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a tendintelor sistemului energetic, esentiale pentru dezvoltarea energiei regenerabile.
 • Conform Directivei 2009/28/ CE, Romania are nevoie urgent de stabilirea, in mod transparent, a regulilor specifice referitoare la energiile regenerabile. Directiva prevede sa se specifice modul in care se repartizeaza intre investitori si operatorii retelelor costurile aferente adaptarii retelelor electrice  care preiau energia eoliana Pentru a garanta siguranta si echilibrarea retelei, este necesara definirea unui plan de dezvoltare a sistemului energetic. Avantajele ar fi dezvoltarea de investitii majore si de lunga durata in domeniul energiei regenerabile, cresterea sigurantei retelei electrice, consolidarea  independentei energetice si reducerea poluarii

Garantarea accesului transparent si echitabil pentru operatori la gazele din productia interna.
 • Aproape 75% din consumul anual de gaz al Romaniei este asigurat din resurse interne. Pretul gazului de productie interna este mai mic decat cel de pe plan european. In aceste conditii, este necesar ca mecanismele de alocare a cantitatilor de gaze si exceptiile avute in vedere la aplicarea acestora sa se inscrie intr-un cadru de nediscriminare si de transparenta, in concordanta cu legislatia europeana.
Actualizarea standardelor de performanta energetica pentru constructiile noi si pentru renovarea cladirilor pentru a reduce cu 30-35% decalajul Romaniei  fata de cerintele Directivei 2010/31/UE.
 • Romania are standardele de performanta energetica a cladirilor sub media europeana, in conditiile in care, la nivelul UE, tendinta este de a spori cerintele in acest sens. Romania are nevoie sa modifice normativul in constructii pentru a impune o eficienta energetica sporita pentru cladirile noi si pentru lucrarile de renovare. Avantajele ar fi reducerea consumului de gaze si de energie in general, reducerea poluarii, reducerea facturilor cu energia, alinierea la standardele europene, cresterea confortului si sigurantei cladirilor.
Elaborarea si implementarea normelor de aplicare referitoare la energia regenerabila in primul semestru al anului 2011.
 • Pentru a atrage investitii in domeniul energiilor regenerabile, este nevoie ca autoritatile romane sa completeze legislatia secundara referitoare la acest  sector. Romania va trebui sa prezinte Comisiei Europene primul raport pe aceasta tema pana pe data de 31 decembrie 2011. Investitiile in domeniul regenerabilelor se pot situa la 7-10 miliarde de euro in urmatorii zece ani.

Transpunerea celui de-al treilea pachet de masuri legislative cu privire la pietele interne de energie electrica si gaze naturale ale Uniunii Europene in  legislatia romana, cu sprijinul operatorilor, in primul semestru al anului 2011.
 • Cel de-al treilea pachet de masuri legislative europene cu privire la pietele interne de energie electrica si gaze naturale trebuie sa fie transpus in legislatia fiecarei tari membre a Uniunii Europene, in primul semestru al anului 2011. Pentru directiva in domeniul gazului, a fost elaborat un text, in urma discutiilor cu operatorii, acesta urmand sa fie trimis Guvernului pentru adoptare. Pentru directiva privind electricitatea, discutiile cu operatorii nu s-au finalizat inca.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6931 vizualizari

 • +14 (22 voturi)    
  Usor, usor se clarifica situatia... (Miercuri, 13 aprilie 2011, 11:48)

  energetic-schengen [anonim]

  aaaa, pai e clar de ce au blocat dosarul pe aderarea la Schengen: mai aveau un pic pana sa termine Cartea Albe. Acum, ca e gata, sa inceapa ''negocierile'' ... sa vedeti ce re-evaluare (in bine) se va face acum pe Schengen daca ''coopereaza'' autoritatile :))) sau cum vor continua ''nedumeririle'' daca nu sunt acceptati investitorii care trebuie :))) nimic nou sub soare.. carrot and stick
 • -2 (6 voturi)    
  Care e afacerea? (Miercuri, 13 aprilie 2011, 11:55)

  Chiar Eu [utilizator]

  Nu prea inteleg ce isi doresc de fapt... unde bat.
 • +10 (16 voturi)    
  BAIETII stiu de ce (Miercuri, 13 aprilie 2011, 12:10)

  Eu [anonim]

  Ideea e ca mai e de facut profit din companiile energetice romanesti si de ce nu ar fi si ei parte la profit? Vezi GDF, ApaNova pe care le-au luat pe nimici, nu au investit mai nimic dar vor profituri baieti. Cine va plati? Noi, cu siguranta, pretul din ce in ce mai mare pt. traiului lor ridicat din Franta.
 • +3 (11 voturi)    
  asa o fi? (Miercuri, 13 aprilie 2011, 12:27)

  costa [anonim]

  Eu ii credeam mai inteligenti pe acesti tipi din franta. oare chiar nu au inteles? Trebuie sa li se spuna mai in clar ca e bine sa bata la alta poarta?
  In mod normal Romania nu are ce sa mai discute cu Franta pina ce in mod oficial isi cer scuze pentru toate grosolaniile facute.Se supara si mai tare? S-si ia cartoful(logan) si sa se care. Ei sa cinte mai la rasarit, unde se pare ca le place.
  • +1 (1 vot)    
   ce vorbesti moncher,te calca Licorne in picioare! (Miercuri, 13 aprilie 2011, 20:02)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui costa

   vrei sa aiba Base soarta lui Gbagbo?odata trimite Sarko flotila de Rafale peste gadafi al nostru, pentru violarea repetata si indelungata a drepturilor omului !nu daduse Mitterand (sau Bitterand,sau Bittner,ma rog,tot acolo) Transilvania catre Ungaria ,mai ceva ca Alsacia si Lorena? Francezii ne arata unde vor ei sa faca afaceri cu Romania ...trebuie sa trecem la tratative cu partea dorsala franceza urgent sau sa uitam de Schengen pentru 3-4 ani ,pana il izoleaza pe undeva pe Sarko!
 • -2 (4 voturi)    
  Asa. (Miercuri, 13 aprilie 2011, 12:31)

  AnonimTM [anonim]

  Pot sa tot propuna. Ca sa se faca ceva trebuie sa ataseze si un studiu despre cat de usor e sa furi/sa iti iasa ceva in fiecare din situatii ca altfel nu se face nimic.
 • +10 (12 voturi)    
  10 prioritati romanesti = 10 interese franceze (Miercuri, 13 aprilie 2011, 13:17)

  Madalina Apostol [anonim]

  Interesante prioritatile astea pe care ar trebui sa le adopte Romania. Fiecare insa ascunde un interes economic francez. Multumim pentru sugestii. Problema este insa ca noi singuri nu suntem in stare sa avem nici o prioritate. :))))....decat poate prioritate de a fura mult si repede din companiile stat.
 • +2 (4 voturi)    
  on s'en fout ... (Miercuri, 13 aprilie 2011, 14:28)

  adonis84 [utilizator]

  dati'ne petrol si gaze (pardon, petrolul l-am luat deja)...
  Ne doare in 14 de strategia energetica, daca ne puneti ceva gaze la dispozitie sa le putem returna la pret inzecit sau sa vindem unde stim noi si cand ...
 • +4 (6 voturi)    
  HUooooo (Miercuri, 13 aprilie 2011, 15:49)

  nucu [anonim]

  Inapoi la Paris jigodiilor!
 • +5 (5 voturi)    
  din pacate (Miercuri, 13 aprilie 2011, 16:24)

  marty [anonim]

  conducatorii nostri, indiferent de culoarea politica, au vandut tara pe nimic, iar acum o vor face la fel, ca doar ei sa aiba case si masini luate pe spagi grase, iar de restul sa se aleaga praful
 • +4 (6 voturi)    
  Fra si USA au idei in privinta dezv eng a Ro (Miercuri, 13 aprilie 2011, 17:26)

  vlahul [utilizator]

  Ce coincidenta! Foarte interesant ce fac ambasadorii Fra si USA in Romania. Primii vor sa ne invete cum sa facem energie (adica ne explica cum e cu roata). Iar USA prin lobbystul Mark Gitenstein ne spune ca este inutila o mare companie energetica nationala ("ca si cum s-ar rearanja scaunele de pe Titanic". Nu contest ca avem nevoie de MANAGERI si nu papa lapte cum sunt la co. noastre de stat (exceptie C-tin Roibu- Oltchim). In plus, Renault, companie de stat, a demonstrat ca se poate prin vizionarul Carlos Ghosn. Noi de ce sa nu putem?! De ce tr sa ne urmareasca un handicap de inferioritate? Personal cred ca unii romani sunt cel putin la acelas nivel cu pers de top din usa, fra, israel ori uk.
  • +5 (5 voturi)    
   ai dreptate! (Joi, 14 aprilie 2011, 0:52)

   Lexus [anonim] i-a raspuns lui vlahul

   ...se poate face treaba buna si cu manageri romani...dar nu atunci cand sunt numiti politic, iar consiliul de administratie idem...iar singurul lor scop este acela de a lua cat mai multi bani...indiferenat daca au sau nu performanta!
   ...in alta ordine de idei...chiar suntem ORBI...in toate tarile dezvoltate statul este un jucator foarte activ mai ales in punctele strategice ale economiei...nu vad de ce Romania n-ar face la fel. Da, este corect ca statul sa concureze cu firmele private...dc nu? ...in alte tari se practica iar rezultatele sunt mai mult decat pozitive!
  • +2 (2 voturi)    
   de acord cu dumneata, (Joi, 14 aprilie 2011, 11:29)

   john [anonim] i-a raspuns lui vlahul

   ideea e ca trag toti de-o baba si aia moarta de slaba. frantuzii,elitisti pe de-o parte si americanii pe de alta.tragedia e ca indiferent ce vrem noi, ceva se va intampla.tare mi-e teama ca sam isi baga coada in hidroelectrica. dealtfel, in actiuni il doare, ca daca te uiti pe burse, la el incepe cracul trei la dublulveul ala al crizei.noi..."jeomanfisisti" eterni. niciun cap iluminat din tara asta nu a putut sa ridice neuronul in perspectiva. au acumulat pentru tot neamul lor, recunosc, dar nu iau in calcul w-ul familgliilor.a treia spita, cu siguranta va claca.vae victis!
 • +2 (2 voturi)    
  Si . . . (Miercuri, 13 aprilie 2011, 18:07)

  gheorghe [anonim]

  . . . daca aplicam astea 10 porunci, intram in Shengen?
 • +2 (2 voturi)    
  La vorbit (Joi, 14 aprilie 2011, 9:12)

  gigel [anonim]

  francezu' e cel mai puternic. Când îl pui la munca e mai greu, da' la generat idei e fabulos.
 • +2 (2 voturi)    
  Francezii si indicatiile (Joi, 14 aprilie 2011, 10:58)

  calator [anonim]

  Asa au zis si despre razboiul din Libia ca se termina in 5 zile :). Nu vad decat interesele EDF si GDF. Ce treaba au francezii cu gazele din Romania? Vor mai multi bani si atat. Asta o fi "foaia de parcurs" pentru admiterea in Schengen. Daca romanii vor un exemplu,cel mai bine ar fi sa se orienteze la Finlanda. O tara mica, dar in care lucrurile sunt bine puse la punct in toate domeniile. Sigur financiar nu ne putem compara cu ei, dar la nivel de reforme, organizare putem sa-i luam ca exemplu. Putem sa aruncam o privire si in Suedia, de exemplu. La naiba cu Franta si Germania. Modelele ranco-germane aduc numai scumpiri si o crestere din ce in ce mai mare a birocratiei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by