Asociatia Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) considera ca Romania trebuie sa revina de urgenta la bunele practici din domeniul reglementarii pietei de energie. "Desi reglementarile actuale si preturile la energie par sa fie in beneficiul consumatorilor casnici acestea sunt mentinute artificial la un nivel scazut si nu reflecta realitatea economica. Preturile ar trebui sa fie stabilite dupa principiul cererii si ofertei, iar Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) ar trebui sa poata lua in mod independent masurile necesare pentru a asigura protejarea consumatorilor casnici cu adevarat vulnerabili", se arata intr-un comunicat al ACUE.

Guvernul tine pretul energiei sub controlFoto: AGERPRES

Potrivit asociatiei, ANRE nu aplica nici macar actuala metodologie in vigoare, generand astfel operatorilor de pe piata costuri neacoperite de sute de milioane de euro.

  • Printre membrii ACUE se afla E.ON Romania, ENEL Romania, CEZ Romania, GDF Suez Energy Romania, RWE si Electrica.

Membrii asociatiei sustin ca sunt dispusi sa colaboreze cu institutiile statului pentru a transpune in legislatia nationala directivele europene privind schemele de reglementare a preturilor la energie pentru consumatorii finali.

Comisia Europeana a avertizat recent Romania ca, daca nu aplica in termen de doua luni obligatiile care ii revin privind reglementarea preturilor la energie, poate deferi cauza Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

ACUE considera ca interventia statului in stabilirea preturilor a ridicat obstacole in calea competitiei din piata de energie, iar consumatorii si companiile sunt privati de dreptul de a alege cel mai bun serviciu de pe piata. "Romania trebuie sa aplice angajamentele luate fata de Uniunea Europeana pentru ca orice intarziere de la crearea unei piete libere a energie este in detrimentul atat al clientilor, cat si al operatorilor. Astfel, este necesara modificarea reglementarilor prin definirea cat mai urgent a clientilor casnici vulnerabili si trebuie asigurata independenta deciziilor ANRE", se mai arata in comunicat.

Comisia Europeana a solicitat in mod oficial pe 6 aprilie Italiei, Poloniei si Romaniei sa isi alinieze la normele UE legislatiile nationale privind preturile reglementate la energie pentru consumatorii final. Comisia a hotarat sa transmita avize motivate celor trei state membre. Daca statele membre nu respecta in termen de doua luni obligatiile care le revin conform legii, Comisia poate deferi cauzele Curtii de Justitie.

Eliminarea preturilor reglementate ar putea determina scumpirea energiei la consumatorul casnici. Practic, preturile vor fi formate de piata. Pe de alta parte, legislatia europeana permite protejarea consumatorilor vulnerabili prin preturi reglementate. Autoritatile romane lucreaza inca la definirea consumatorului vulnerabil.

Guvernul Romaniei este obligat sa transpuna, in cel mai scurt timp posibil, o noua legislatie europeana privind organizarea pietei energetice. Este vorba de directivele 72 si 73/2009 referitoare la piata energiei electrice, respectiv piata gazelor. Noile directive europene ar fi trebuit transpuse pana pe 3 martie 2011, lucru care nu s-a intamplat chiar daca Executivul a avut la dispozitie 18 luni sa adopte noile prevederi. Chiar daca aceasta situatie ar putea fi rezolvata, ramane problema calitatii transpunerii.

  • In cadrul proiectelor, nu exista nicio mentiune legata de "un calendar credibil privind liberalizarea preturilor". De asemenea, potrivit noilor  directive, apare notiunea de client vulnerabil. In Romania, aceasta categorie de consumator nu este definita foarte clar.