​INFOGRAFIC Harta sectorului energetic din Romania. Vezi principalii jucatori din piata petrolului, gazelor si energiei electrice

de Constantin Barbu, Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 13 aprilie 2011, 21:35 Economie | Energie


​Sub presiunea unei noi legislatii europeane, a angajamentelor Romaniei in fata FMI, dar si a nevoii de reorganizare, sectorul energetic din Romania va suferi mari transformari in perioada urmatoare, poate chiar pana la sfarsitul acestui an. Am putea vedea demararea unei liberalizari totale a pietei energiei electrice si a gazelor naturale, am putea vedea schimbari in actionariatul principalelor companii energetice de stat sau am putea vedea interes crescut din partea companiilor straine de a investi in Romania. Pana la aceste schimbari, HotNews.ro va prezinta un infografic care descrie sectorul energetic asa cum se prezinta el in acest moment. Pe masura ce vor aparea modificari, datele vor fi actualizate.Problemele, prezentate pe scurt

Guvernul Romaniei este obligat sa transpuna, in cel mai scurt timp posibil, o noua legislatie europeana privind organizarea pietei energetice. Este vorba de directivele 72 si 73/2009 referitoare la piata energiei electrice, respectiv piata gazelor. Potrivit acestei noi legislatii care trebuia transpusa inca din martie, autoritatile romane sunt obligate sa liberalizeze in totalitate piata energetica. Deocamdata, autoritatile nu stiu foarte clar in cat timp se va produce eliminarea preturilor reglementate. Insa, aceasta intarzierea poate determina Comisia Europeana sa actioneze Romania la Curtea de Justitie Europeana.

Aceeasi legislatie europeana se refera si la interconectarile între statele membre UE in vederea facilitarii  fluxurilor de gaze naturale pe întreg teritoriul Comunitatii Europene. Practic, CE doreste eliminarea restrictiilor privind comertul cu gaze naturale între statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv dezvoltarea unor conducte de interconectare  corespunzatoare pentru a satisface cererea si a îmbunatati integrarea pietelor nationale.

In ceea ce priveste reorganizarea sectorului energetic, nimeni nu stie cum se va avea loc aceasta. Infiintarea gigantilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a devenit incerta si de aceea Ministerul Economiei a inceput sa caute noi variante de  reorganizare a pietei energetice. Exista in acest moment inca 2-3 variante de lucru. O solutie este crearea a doua complexuri energetice, unul pe lignit si unul pe huila, in Valea Jiului si in Oltenia. Primul ar fi complexul energetic Oltenia, in zona de lignit, care sa grupeze partea viabila din SNLO si actualele complexe Craiova, Turceni si Rovinari. Celalalt complex energetic este inca in discutie si ar viza zona de Huila, parti din CNH, Deva si Paroseni.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica nu vor fi incluse in aceste complexuri, insa vor fi scoase pe bursa pachete minoritare de actiuni de la aceste societati. In paralel, se  lucreaza si la o strategie de vanzare a unor pachete minoritare si majoritare la societatile energetice care ar trebui sa faca parte din colosii Electra si  Hidroenergetica, asa cum se prevede in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI.

Guvernul ia in calcul vanzarea unor pachete minoritare de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica si a unor pachete majoritare la complexurile energetice  Turceni, Craiova si Rovinari. Dar aceasta numai in situatia in care infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica esueaza.

In forma actuala, s-a prevazut divizarea Hidroelectrica fapt care a adus multe contestatii in justitie. Curtea de Apel Bucuresti a respins, recent, in mod  irevocabil recursul companiei Nuclearelectrica formulat asupra sentintei Tribunalului Bucuresti care s-a pronuntat impotriva infiintarii celor doua mari  companii energetice, Electra si Hidroenergetica.

De asemenea, Ministerul Economiei intentioneaza sa vanda pe bursa cate 15% din actiunile Transelectrica, Transgaz si Romgaz. In curand, Ministerul Economiei va oferi investitorilor de la BVB 9,84% din capitalul producatorului de petrol si gaze OMV Petrom.

De felul in care va arata sistemul energetic, depinde si volumul de investitii. De exemplu, la centralele de la Brăila, Galaţi, Borzeşti si Doicesti, investitorii asteapta sa vada daca se vor infiinta sau nu companiile Electra si Hidroenergetica. Proiectele sunt in stand-by din cauza incertitudinilor aparute in urma demararii procedurilor de infiintare a celor doua mari companii, Electra si  Hidroenergetica. Autoritatile se chinuie de doi ani sa le infiinteze, fapt care blocheaza orice noua investitie pe piata energetica, sustin surse din  domeniul energetic. Practic, investitorii asteapta sa vada ce se intampla, daca se infiinteaza sau nu pana la urma. Se tem ca aparitia a doi giganti ar putea  distruge competitivitatea pe piata de energie electrica. Din acest motiv, deciziile privind aceste investitii sunt amanate pe o perioada nedeterminata.

Noi investitii vor aparea si in domeniul energiei produsa in cogenerare de inalta eficienta. Tocmai a fost pusa in aplicare o schema care prevede acordarea unui sprijin financiar producatorilor de energie care  detin sau exploateaza comercial centrale de cogenerare de inalta eficienta si instituie un mecanism de sprijin prin care se urmareste acoperirea diferentei  dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia.

Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma  unei sume de bani denumita "bonus", pentru fiecare unitate de energie electrica (MWh) produsa in cogenerare de inalta eficienta livrata in retelele electrice  ale Sistemul Electroenergetic National si vanduta pe piata concurentiala si prin contracte reglementate. Schema a fost autorizata de Comisia Europeana la  sfarsitul lunii septembrie. Bugetul schemei este de 17,23 miliarde de lei (4,1 miliarde de euro) pentru perioada 2011-2023, numarul maxim de beneficiari fiind estimat la 500 agenti  economici.

Ministerul Economiei cauta sa atraga noi parteneri in proiectul de 4 miliarde de euro al unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, in conditiile in care investitorii GDF Suez, Iberdrola si RWE au hotarat in luna ianuarie sa se retraga. Compania de stat Nuclearelectrica s-a vazut pusa in situatia de a cumpara toate actiunile la care au renuntat acesti investitori, ramanand in proiect alaturi doar de ENEL si ArcelorMittal, cu 84,65% din participatii. Insa, este o povara mult prea mare pentru statul roman si de aceea vrea sa vanda jumatate din actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear, reducand cota de participare a Nuclearelectrica pana la 40%.

Pe partea de regenerabile, se vor putea putea vedea miscari in randul investitorilor mai ales dupa ce va putea fi pusa in aplicare Legea 220/2008 privind stimularea  investitiilor in sectorul energiei regenerabile. Este o lege care nu are nicio valoare acum pentru investitori din cauza lipsei normelor de aplicare. Autoritatile romane s-au tot plans ca nu pot adopta normele din cauza ca nu  exista "ok-ul" din partea Comisiei Europene. Ca sa obtina acest aviz, ar fi trebuit sa trimisa la Bruxelles o notificare oficiala. Nu a fost trimisa din  cauza preocuparii intense a Comisiei Europene de a nu exista masuri excesive de sprijin. Autoritatile romane spun ca pana in iulie toate problemele legate de aceasta lege vor fi rezolvate.

NOTA REDACTIEI: Toate datele folosite provin din surse oficiale (ANRE, ANRM, institutii ale statului, ministere si companii). Rugam cititorii care sesizeaza eventuale inadvertente sau omisiuni sa ni le semnaleze.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25254 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  problema este lipsa unei strategii (Miercuri, 13 aprilie 2011, 22:14)

  Bucse [anonim]

  precum si anchilozarea in proiecte incepute in anii 80-pe vremea lui ceaska si niciodata terminate -vezi cazul dramatic al proiectelor hidro pentru care s-au consumat 5 miliarde euro in echivalent lei din 1988 pana in 2011 si inca nu sunt terminate dupa 23 de ani!anual Hidroelectrica ,dupa spusele lui David la money chanel TV,cheltuieste 300 milioane euro in aceste gauri negre ,bani pe care pensionarii Romaniei ii valorificau mai bine ! hidroelectrica nu va termina NICIODATA aceste proiecte in termo situatia este la fel de dramatica ,termoenergetica romanes fiind in coma profunda..
  la nucleraelectrica -stat in stat- miliardele se duc pe apa sambetii-niciodata nu vom avea grupurile 3 si 4 ,sunt prea umflate investitiile,4 miliarde nu sunt nicaieri pe lume aruncate pe 2 grupuri de 700MW!
  mai cred ca daca nu este desfiintat fondul Proprietatea, in 5 ani vom importa curent ...si adio energetica rromanes
  • +10 (10 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 13 aprilie 2011, 23:15)

   florinelul [anonim] i-a raspuns lui Bucse

   • +1 (5 voturi)    
    atat timp cat ambasadorul SUA Nne face program si (Joi, 14 aprilie 2011, 6:22)

    Bucse [anonim] i-a raspuns lui florinelul

    ambasada Frantei strategia ,e firesc sa ma gandesc doar la pensionarii si sa o mai dau draqu de energetica!lasa moshule florinelule ,sa puna altii banii,competenta , ideile ,noi oricum nu mai avem ingineri !tinem de pomana atatea muraturi la ministerul economiei inexistente.....
    • +5 (5 voturi)    
     Asa se vede ce "profesori buni" au politicienii RO (Joi, 14 aprilie 2011, 10:11)

     I [anonim] i-a raspuns lui Bucse

     Fac si ei ce invata de la altii "mai buni" ca ei
     Iar cand nu vor sa faca ce li se spune, li se arata dosarul - sau Realitatea Tv - iar noua ni se spune ca suntem tampiti (in integrum, ca popor) si ca de-aia nu meritam alti politicieni "mai buni"
 • -4 (4 voturi)    
  Energie electrica si termica (Joi, 14 aprilie 2011, 3:11)

  Dan [anonim]

  Cred ca siguranta energetica a noastra poate fi in pericol in cazul ca se confirma cele spuse de specialisti ca va fi un secol secetos (lipsa apei pentru hidrocentrale si pentru sistemul de racire de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda).
  • +1 (1 vot)    
   @Dan (Vineri, 15 aprilie 2011, 7:16)

   bamse [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Daca Cernavoda va ramane fara apa de racire cand este situata pe cel mai mare fluviu din Europa celelalte centrale nucleare europene cum se vor descurca ?
 • +8 (8 voturi)    
  Shuturi in dosul micului onsumator (Joi, 14 aprilie 2011, 8:26)

  Timi [anonim]

  Pe de o parte, liberalizarea completa a pietei de energie electrica va penaliza micii consumatori (mai ales casnici/pensionari, adica tocmai cei care au fost sacrificati pt. construirea hidrocentralelor, unitatilor nucleare si centralelor pe lignit, de care beneficiaza baietii destepti).
  Pe de alta parte, eliminarea restrictiilor privind comertul cu gaze naturale va trimite gazul indigen in afara tarii, catre cei care-si permit sa plateasca un pret mai mare.
  In plus, regenerabilele – in actualul stadiu tehnologic/economic - nu pot constitui un inlocuitor la nivel industrial pentru sursele conventionale ci doar o sursa de completare.
  Vor fi, deci, subventionate (prin certificatele verzi) tot de consumatorul final, care va plati o energie „verde” dar mult mai scumpa.
  Era previzibil ca infiintarea celor doua companii deranjeaza, atat la nivelul baietilor destepti cat si la nivelul marilor companii europene (CEZ, EON, ENEL, RWE etc.) care se simteau amnintate de niste concurenti puternici.
  Asa ca tarile UE fac presiuni in avantajul lor dar in dezavantajul nostru.
  • -1 (1 vot)    
   si Romania e tara UE (Joi, 14 aprilie 2011, 19:08)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Timi

   Capitolul efecte pe termen scurt, intr-adevar cresterea preturilor ii va afecta mai mult pe casnici / pensionari etc. Pe termen lung vom avea insa si noi de castigat de pe urma liberalizarii pietei si a preturilor stabilite conform raportului cerere-oferta.
   in plus, legislatia europeana, inclusiv cea privind piata energetica, prevede si masuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, trebuei doar implementate.

   In ceea ce priveste faptul ca pe unii i-ar deranja infiintarea celor doua companii si ca din nou altii ne impun regulile lor, nu trebuie pierdut din vedere ca legislatia europeana in cauza a fost propusa in 2007 (inaintea ideii cu cele doua companii), ca Romania era stat membru si deci a negociat impreuna cu celelalte state membre termenii acestei legislatii si ca de la momentul adoptarii ei in 2009 au trecut doi ani in care autoritatile responsabile puteau sa pregateasca implementarea.
   • +2 (2 voturi)    
    Romania n-a negociat nimic (Joi, 14 aprilie 2011, 22:17)

    Timi [anonim] i-a raspuns lui anonim

    E trist sa constatam ca se impune doar alinierea preturilor (inclusiv la combustibil), salariile fiind de zece ori mai mici.
    In plus, Romania n-a fost in stare sa negocieze absolut nimic, nici macar la semnarea tratatului de aderare, cand a inghitit pe nemestecate articole (la "mediu" si 'energie") care implica costuri/investitii ulterioare colosale.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu suntem mai niciodata in stare- vina altora? (Vineri, 15 aprilie 2011, 17:10)

     anonim [anonim] i-a raspuns lui Timi

     Asigurarea unor salarii mai bune e de competenta guvernului, nu vine de la UE. Comisia ne-a dat bani atat pentru a sprijini iesirea din criza cat si pentru a acoperi o parte din costurile investiilor uriase la mediu si energie. Mai trebuie si noi sa facem cate ceva.

     Ca Romania nu a fost in stare sa negocieze absolut nimic....probabil, dar asta nu din vina altora, desi e cel mai simplu sa arunci vina pe altii si sa faci pe victima. Pacat ca la noi doar asta se mai face.
 • +2 (2 voturi)    
  energie (Joi, 14 aprilie 2011, 8:26)

  Calin [anonim]

  Romania ca si toate tarile mebre trebuie sa aiba o piata functionala de energie cel tarziu pana in 2015. Eficientizarea sectorului de generare (adica pe romanaeste scaderea costurilor de productie) se poate face prin infiintarea celor doua Companii, urmate de restructurare si privatizarea lor. Statul este un prost gospodar dar iata ca toti cei care au participat la "privatizarile" din energie sunt companii cu capital majoritar de stat din alte tari. Adica se aplica proverbul "daca vrei poti". Nu prea se vrea foarte tare deoarece nu le mai iese nimic unora si altora. Cand Balcanii vor fi cu adevarat in UE atunci se va putea! Totul depinde de noi daca stim sa respingem coruptia !!
  • -2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 14 aprilie 2011, 11:12)

   florinelul [anonim] i-a raspuns lui Calin

 • +3 (3 voturi)    
  Energia eoliana (Joi, 14 aprilie 2011, 9:07)

  Agamemnon [anonim]

  Despre energia eoliana nu se spune nimic?
  Nu cu mult timp in urma se spunea ca rezervele sunt atat de mari incat
  nu avem capacitate de transport.
  A fost numai o campanie de presa?
  • +2 (2 voturi)    
   energia eoliana (Joi, 14 aprilie 2011, 10:20)

   iani [anonim] i-a raspuns lui Agamemnon

   Energia eoliana este buna, dar nu foarte buna!!!! Exact ca sarea in bucate!!! Deloc nu e bine....prea mult nu ai ce face cu ea....
   Energia eoliana este buna ca si "condimentele" in mancare : pana la 10-12% din consum !!!
   In Romania cota ideala este undeva pe la 5.5-6.5Twh anual ( produsi de 1800-2400MW instalati). Atat!!!!
   Mai mult e nociva sistemului de transport-distributie-furnizare ( incarca costurile finale)......
 • +2 (2 voturi)    
  Interesant articol (Joi, 14 aprilie 2011, 10:56)

  perpessicius [anonim]

  Da, este destul de interesant articolul si bine srtructurat,
  insa tabloul nu este complet (mai lipsesc multe rotite, ...).
  Cred ca mai trebuie completat cu "cogenerarea de inalta eficienta",
  si respectiv cu partea de productie eoliana.
  Cu respect,
  perpessicius
 • +3 (3 voturi)    
  Interesele UE (Joi, 14 aprilie 2011, 18:52)

  Daniels22026 [utilizator]

  Sursele energetice si productia de energie din Europa vor fi cu siguranta atrase de catre consumatorii cu eficienta energetica mai ridicata, aflati evident in tarile mai dezvoltate si mai bogate. Daca s-ar instaura o piata energetica libera, tarile mai slab dezvoltate, ca Romania, vor avea acces limitat la energie, chiar daca este produsa in tara lor. Banii pe aceasta energie vor ajunge la producatori (care vor fi in majoritate companii straine) sau la stat. Statul este corupt, si nu vad ce sanse ar avea sa gestioneze bani, din orice sursa, in interesul economiei si al populatiei. Iar producatorii straini nu-si vor cheltui in Romania banii obtinuti din vinzarea energiei obtinute (produse) pe teritoriul Romaniei. Sintem impinsi sa ne orientam spre producerea de energie in interes european si sa ne supunem unui concept special de piata libera a energiei, care nu ne poate aduce vreun viitor stralucit.
  UE a devenit mai putin interesanta pentru Romania: n-avem acces la spatiul shengen, ni se interzice accesul pe unele piete ale muncii din europa, in schimb sintem obligati sa aderam la piata libera de energie si sa vindem energie, chiar daca n-avem de vinzare ce vor ei. E timpul ca guvernul sa reprezinte cu tarie interesul national, asa cum fac multe alte guverne in Europa.
 • 0 (2 voturi)    
  cuvinte noi (Vineri, 15 aprilie 2011, 12:27)

  Sorin [anonim]

  Nu am mai auzit de centrala electrotermica. Am auzit de termocentrala, de centrala electrica si termoficare, de centrala pe combustibili fosili, de cogenerare, de ciclu combinat, etc.
  De unde a mai iesit si noua centrala ELECTROTERMICA
 • -1 (3 voturi)    
  INCOMPLET tipic Romanesc (Vineri, 15 aprilie 2011, 15:55)

  gigi [anonim]

  Din listele pe gaze lipsesc distribuitorii de gaze:

  Gaz Est
  E.ON Gaz Distributie
  GDF
  Salgaz
  etc

  TIPIC ROMANESC:

  Carente in informare
  • 0 (0 voturi)    
   sunt (Vineri, 15 aprilie 2011, 16:29)

   Valeriu S. [utilizator] i-a raspuns lui gigi

   Daca te-ai uita mai atent ai vedea ca sunt e.on si gdf. Salgaz si Gaz est pot intra f bine la "si altii"...
   • 0 (0 voturi)    
    Lipsesc distribuitorii (Vineri, 15 aprilie 2011, 22:46)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui Valeriu S.

    verifica www.anre.ro
    ...
    E.ON si GDF au mai multe firme in Romania... documenteaza-te pls!
 • 0 (0 voturi)    
  nu inteleg cum (Vineri, 15 aprilie 2011, 17:55)

  rex [anonim]

  in aproape toate tarile democratice piata libera naste cuncurenta care are printre rezultate cresterea calitatii,diversificarea productiei etc. si ce este relevant scaderea preturilor produselor. in romania in sectoarele care s-au privatizat, termen demonetizat, grosolan si depasit, nu s-a constatat o crestere a calitatii produselor/serviciilor in schimb in toate cazurile fara exceptie au crescut si cresc preturile nejustificat si fara posibilitate de control pentru ca vezi doamne piata e libera. nu s-au construit de la bun inceput strategii pentru ca toti cei ce s-au perindat pe la conducere, in primul rand au dat dovada de totala lipsa de interes, de cunoastere, de pricepere a fenomenelor economice, nu au gandit in perspectiva s-au daca au facut-o a fost doar in campanii si pe la televiziuni, iar cei mai grav majoritatea cu unele foarte mici exceptii au manifestat o acuta sete de innavutire rapida. ce exemple mai doriti dupa ce in 2010 un membru in parlamentul romaniei a aratat cu documente la tv cum am fost furati efectiv de sute de milioane prin facturile de energie electrica, de gaze, si nimeni din cei in drept sa faca cercetari n-au miscat un deget. bogatiile alea care mai sunt cate sunt reprezentate de petrolul si gazele naturale ale romaniei dupa ce au fost vandute pe 3 lei de banda iliescu+nastase+dan ioan popescu, am ajuns sa le cumparam la preturi la care nici in cele mai negre visuri nu gandeam. ce alte exemple mai doriti benzina am ajnuns sa o cumparam mai scump decat in tari ca Polonia=61,3 eurocenti/litrul Austria(OMV)=60,9 eurocenti/litrul Marea Britanie=59,8 eurocenti/litrul Bulgaria=60 eurocenti/litrul. cu exceptia Bulgariei unde nivelul de trai este inca mai scazut decat al nostru, ce putem spune despre celelalte tari enumerate mai sus. gazele pe care le platim noi casnicii la un pret nejustificat de mare cu doar cca.30% gaz de import, baietii destepti il iau la preturi preferentiale ca si in cazul energiei electrice.asta e piata libera???


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by