Guvernul nu se teme de atentionarile Comisiei Europene care a cerut in mod oficial eliminarea preturilor reglementate la energie electrica si gaze naturale. Cel putin asa reiese din declaratiile premierului. "Există un grafic negociat şi cu Fondul Monetar Internaţional, şi cu Comisia Europeană, până în 2015. Conform graficului, aceasta problema se va rezolva", a spus Boc. Comisia Europeana a solicitat Romaniei alinierea la normele UE a legislaţiei naţionale privind preţurile reglementate la energie, iar daca nu respecta in termen de doua luni obligatiile care ii revin conform legii, se ajunge la Curtea de Justitie.

Eliminarea preturilor reglementate ar putea determina scumpirea energiei la consumatorul casnici. Practic, preturile vor fi formate de piata. Pe de alta parte, legislatia europeana permite protejarea consumatorilor vulnerabili prin preturi reglementate. Autoritatile romane lucreaza inca la definirea consumatorului vulnerabil.

Guvernul Romaniei este obligat sa transpuna, in cel mai scurt timp posibil, o noua legislatie europeana privind organizarea pietei energetice. Este vorba de directivele 72 si 73/2009 referitoare la piata energiei electrice, respectiv piata gazelor. Noile directive europene ar fi trebuit transpuse pana pe 3 martie 2011, lucru care nu s-a intamplat chiar daca Executivul a avut la dispozitie 18 luni sa adopte noile prevederi. Chiar daca aceasta situatie ar putea fi rezolvata, ramane problema calitatii transpunerii.

* In cadrul proiectelor, nu exista nicio mentiune legata de "un calendar credibil privind liberalizarea preturilor". De asemenea, potrivit noilor directive, apare notiunea de client vulnerabil. In Romania, aceasta categorie de consumator nu este definita foarte clar. ​