Theodor Stolojan (PDL): Nu exista motive pentru a ingheta pretul carburantilor
Romania nu are argumente pentru inghetarea pretului la carburanti, a afirmat Theodor Stolojan. "Deocamdata nu avem motive pentru a lua o asemenea masura. Cu toata ingrijorarea care exista in Romania la nivelul fiecarui cetatean, care vede cum creste pretul la produsele petroliere, din pacate deocamdata Guvernul nu are motive pentru a lua o asemenea masura". Prim-vicepresedintele PDL a spus ca Romania "are o problema cu capul in privinta energiei".
"Eu as putea sa va spun ca Romania are o problema cu capul in privinta energiei, pentru ca sunt foarte multi economisti care gandesc ca daca ai titei din productie proprie si ai gaze naturale din productie proprie, poti sa le folosesti la orice pret doresti tu. O asemenea conceptie este profund daunatoare", a afirmat Stolojan.
Miercuri, premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurentei si Departamentului pentru Afaceri Europene sa analizeze daca legislatia actuala permite inghetarea preturilor la carburanti astfel incat sa fie respectate normele europene. "Daca raspunsul va fi pozitiv, vom gasi o solutie", a declarat premierul. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a afirmat ca exista o lege adoptata inaintea aderarii Romaniei la UE care permite inghetarea preturilor intr-o situatie exceptionala. Este vorba de Legea Concurentei care a fost adoptata in 1996.
Totodata, in Parlament va fi infiintata o comisie de ancheta care vizeaza Petrom, care va analiza modul de gestiune post-privatizare al firmei, dar si statutul Petrom privind modul de formare a preturilor la produsele petroliere, a declarat marti Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor. Potrivit acestuia, prin aceasta ancheta, care vine in sprijinul investigatiei Consiliului Concurentei pe piata comercializarii de combustibil, se urmareste identificarea unui set de masuri care sa fie luate de Guvern pentru o posibila inghetare a pretului la carburanti, dupa modelul Bulgariei.
Citeste restul interviului pe www.rfi.ro.
UPDATE Initiativa din Parlament pentru infiintarea unei comisii de ancheta a Petrom privind modul de formare a preturilor la carburanti, amanata din nou
Inghetarea pretului carburantilor - cea mai proasta masura posibila
Istoric vorbind, controlul preturilor se traduce 100% in esec, daca nu cumva in dezastru economic
Inghetarea pretului la combustibili- adoptata in unele state, respinsa in altele. Vezi cum au reactionat statele europene la scumpirea carburantilor
Mariana Gheorghe, Petrom: Inghetarea preturilor la carburanti este permisa de legislatie, dar e temporara si cu consecinte

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
detaliaza te rog.
e vorba de majoritatea petrolistilor?
sau e vorba de majoritatea populatiei?
Trebuie inteles ca tranportul in comun poate decongestiona traficul in orice oras, reduce poluarea si nervii si inseamna o economie foarte mare pentru cei ce il folosesc. Ar trebui ca romani sa ceara dezvoltarea transportului in comun.
Iar daca aveti o urgenta chemati salvarea, nu va deplasati cu masina.
Nu zic ca nu e adevarat, dar mai sunt si alte consecinte ale scumpirii petrolului, care se reflecta in final in pretul platit de consumator. Iar producatorii tind sa umfle preturile proportional cu umflarea preturilor de catre petrolisti, desi in costul final nu au aceeasi proportie.
Mai departe, stolojan asta nu are ce face, in afara de lobby probabil. Oare cat e diferenta dintre pretul de la bursa al unui baril de petrol si costul extragerii acestuia?..
In conditiile in care companiile petroliere din RO scumpesc cel mai rapid carburantul la pompa, cum isi permite stolojan sa ne jigneasca? problema e in capul lui ramolit!
Cu toate opiniile, parerile economistilor mai mici sau mai mari tot nu s-a rezolvat mare lucru. Greseala noastra e ca lasam economistii sa aplice teoria studiata sau nestudiata dar nu dispunem de un bun "gospodar". aici e buba. cu sau fara previziunile analistilor trebuie sa avem si unul cu sange. Ce vor defapt economistii: bani la buget atat, in rest .... Cert este ca acum trebui inghetat pretul la multe produse.
bunicul meu primea redeventele de la astra romana, nu statul astra platea impozite la stat, asa si bunicul, pentru venitul din redevente. dar, el era proprietarul.
la fel e si'n america, unde fiul meu primeste redevente pentru un zacamant de gaze exploatat, in zona gasindu'se si casa lui.
in ro, comunistii lui ilici au incercat din rasputeri sa pastreze socilaizmul, subsolul fiind vandut de stat, iar noi platim benzina. adica si ...si cu banil luati.
asa a fost si cu agricultura. in loc sa fie incurajat tzaranul sa'si cultive pamantul, ilici, cel care trambita de mosierii regelui, i'a format pe ai lui.
strigau din bojoci, noi nu ne vindem tzara, iar, pe din dos, bomboneii isi incarcau cosurile cu oua...
acum e prea tarziu. noi mai traim,inca, ramasitele socilismului multilateral...
stolojan are dreptate. ce vrea boc, e masura populista. da bine la popr.
atat.
Adica de ce statul trebuie sa subventioneze diferenta de pret? N-are altceva mai bun de facut cu banii?
Nu scrie nicaieri in constitutie ca tot mirlanu' trebuie sa-si permita sa mearga cu masina toata ziua...
Cine considera pretul benzinei prea mare, n-are decit sa redescopere transportul in comun, bicicleta, sau chiar mersul pe jos....
Si asha strazile marilor orase au devenit ne-incapatoare... Asha ca cresterea pretului beniznei are si ceva efecte benefice. Doar ca in Romania tot amarasteanul s-a boierit in asemenea hal ca nu poate concepe viata fara masina...
inghetarea pretului la carburanti nu ar fi o masura populista ci de minima siguranta, mai ales in conditiile in care marea majoritate a oamenilor au un venit foarte aproape de limita existentei decente (nu lux, cum se exprima unul mai sus), indiferent ca omul respectiv isi castiga leafa de la buget sau din privat.
Hai sa vedem niste preturi astazi 15.04.2011
galonul de benzina premium este in medie cam 3,70 dolari in USA iar un galon este cam 3.78541178 litri... hai sa zicem 1 dolar pe litru
In British Columbia este in medie 131,043 pe baril deci cam tot acolo ajungem.
De ce vrei mataluta un pret de 15 Ron? De ce 15 si nu 16 sau 21,432?
Eu nu te urasc. Si chiar actionez. Cand vad postaci care ponteaza zilnic la un moment dat trebuie sa spun enough is enough.
Ale cui interese le servesti domnule AlinN? Cine te plateste pentru munca asidua? Vad ca esti omniprezent si iti dai cu parerea despre toate cele.
In ceea ce priveste de ce-mi exprim opinia, sau mai macabru, ale cui interese le servesc de-mi exprim opinia, doar tipul acesta de intrebare este jignitor fata chiar de dumneata, di de intreaga societate romana. Prin extrapolare pot intelege ca in Romania nu-si exprima opinia decat cine "serveste" niste interese, cine este "platit", pentru ca nu exista o societate civila, iar daca este asa, lucrurile asa trebuie sa ramana. Toarsu Dudex, daca asa gandesti, este ultima oara cand imi irosesc tastatura pe dumneata.
Avem noroc ca esti tu mai destept decat toate tarile dezvoltate.
Nene, ia vezi ce spune INS despre ce a produs inflatia de 8%!
"Creşterea anuală a preţurilor de consum s-a accelerat la 8,01%, pe fondul scumpirilor la alimente, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică.
n cele 12 luni încheiate în luna martie, alimentele s-au scumpit cu 9,92%, serviciile cu 5,7%, iar mărfurile nealimentare cu 7,41%, conform datelor INS."
Puteti comenta salariile mici din tara noastra dar cresterea preturilor este simtita in toata europa nu doar la noi. Toti europeni se plang de asta.
e un articol tot pe hotnews.
cei mai multi politicieni au probleme cu capu'
iar treaba lor ar trebui sa fie f simpla sa TAXEZE f clar agentii economici acolo unde apar abuzuri sau practici comerciale inselatoare sau incorecte (vezi pret petrol daca e cazul...., vezi bancile cu claze abuzive si practici incorecte......si tot asa)
dar cine sa le vada daca ultimul acord s-a semnat la Viena?
Daca ar fi hotarati, chiar ar putea sa dispuna masura cu pricina.
Mai mult decat atat, benzinarii n-ar avea decat sa se planga in contencios impotriva hotararii de guvern insa, in conditiile in care exista baza legala, benzinarii vor fluiera a paguba.
Se aude domnu' bok???? mai mult ca sigur n-o sa auda nimeni...
Ca de altfel in capul a 99% din politicienii romani - nu exista absolut nici un motiv de a proteja cetatenii.
In Romania se pune o intrebare destul de realista de altfel dpdv filosofic: ce rost are sa tii un Parlament daca votul poate fi facut in mod electronic pe Internet de catre toti cetatenii ?
Si asa suntem o tara paradoxala - nu vad de ce nu am excela in acest paradox :)
Doar o idee ... sper ca interesanta :)
Cat despre Stolo - poate ii transmite si lui cineva ca suntem in in sec XXI si ca ar fi fain sa schimbe si el ora.