Romania nu a reusit nici pana in prezent sa vanda surplusul de 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon. Daca ar fi fost valorificate in urma cu doi ani, ar fi putut intra in conturile Romaniei circa 3 miliarde de euro. Dar nu au fost vandute atunci pentru ca nu exista legislatia necesara. Intre timp a fost adoptata legislatia, insa startul era deja pierdut, fiind mult mai greu de gasit state dispuse sa cumpere certificate romanesti. Nici valoarea lor nu mai este aceeasi, reducandu-se la jumatate fata de perioada 2009-2010. Daca vor fi vandute acum, Romania nu ar mai putea obtine decat 1,5 miliarde de euro, a declarat Florentina Manea, director in Ministerul Mediului, cu ocazia unei conferinte Focus Energetic. Mai exista si posibilitatea sa nu obtina niciun ban in cazul in care valorificarea certificatelor nu va fi facuta pana in 2012.

PoluareFoto: Reuters

Termenul limita pentru vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon este 2012. Romania poarta inca din vara anului trecut negocieri cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada. Insa, nu s-a concretizat niciuna din aceste negocieri. Manea a precizat ca "acum, pretul este de 5-6 euro pe certificat, fata de 10 euro cat era in 2009-2010" si ca "ar fi bine ca aceste certificate sa fie vandute pana in 2012, pentru ca nu se stie daca se vor reporta". Florentina Manea a mai spus ca spera ca Romania sa se alature Cehiei si Poloniei, care au reusit sa vanda surplusul de certificate.

Romania are un surplus de certificate alocate pentru perioada 2008-2012, prin protocolul de la Kyoto, deoarece a poluat mai putin. Cu cat o tara este mai puternic industrializata, cu atat polueaza mai mult.

Autoritatile romane ar fi putut sa vanda aceste certificate inca de acum cativa ani, inainte de a aparea alte state dispuse sa le valorifice. Insa, din cauza unor neintelegeri intre Ministerul Mediului si Ministerul Economiei legate demodul in care vor fi utilizati banii obtinuti, Guvernul a aprobat cu foarte mare intarziere legislatia care sa permita valorificarea ceritificatelor. Desi erau constiente de faptul ca se afla in intarziere, autoritatile au adoptat legislatia abia in urma cu un an.

  • "Oportunitatea adoptarii lui (n.red. actului normativ) deriva din necesitatea atragerii cit mai urgente de fonduri pentru rezolvarea unor probleme acute de mediu, in conditiile actualei crize economico-financiare, dar si in conditiile in care este posibil ca acest surplus de Unitati ale Cantitatii Atribuite sa nu mai poata fi reportat (si, implicit, nici comercializat), dupa anul 2012. In plus, deoarece comercializarea de AAU se face dupa regulile cererii si ofertei, apropierea posibilului termen limita (2012) si existenta altor jucatori pe piata cu un potential foarte mare de comercializare a propriului surplus de AAU (cazul Rusiei si al Ucrainei), conduce catre probabilitatea ca pretul de comercializare al acestor Unitati sa se diminueze semnificativ, in orizontul tot mai apropiat al anului 2012", se arata intr-un raspuns al Ministerului Mediului transmis HotNews.ro in urma cu un an.

Situatia emisiilor de gaze cu efect de sera in Romania

* Romania este Parte atat la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), cat si la Protocolul, la aceasta Conventie, semnat la Kyoto. Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) asumat de catre Romania este de 8% fata de anul de baza 1989.

* Fiecare stat inclus in Anexa B a Protocolului de la Kyoto are dreptul sa emita o anumita cantitate de emisii de GHG in conformitate cu cantitatea atribuita prin Protocol. Unitatile cantitatii atribuite (AAU) sunt efectiv inregistrate, tranzactionate si urmarite prin Registrului National al emisiilor de GHG (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent). Cantitatea atribuita este proprietatea privata a statului roman.

* Conform ultimului inventar national al emisiilor de GHG transmis Comisiei Europene, nivelul emisiilor de GHG din anul 2008 (145 milioane tone CO2 echivalent) este cu circa 38% mai scazut decat valoarea tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto in perioada 2008-2012.

* Astfel, in concordanta cu proiectiile emisiilor de GHG pentru perioada 2008-2012, Romania isi va indeplini angajamentul de reducere cu 8% a emisiilor, fara masuri suplimentare de reducere.

Romania are un disponibil minim pentru comercializarea AAU-urilor de 60.000.000 t CO2 echivalent, anual, in perioada 2008-2012. Pentru perioada 2008-2012, surplusul de AAU-uri care se comercializeaza este de maxim 300.000.000 de unitati (AAU-uri). AAU-urile sunt unitati ale cantitatii atribuite de emisii de gaze cu efect de sera (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent).

Sumele obtinute din comercializarea surplusului de AAU-uri constituie sursa de finantare pentru proiectele care genereaza reduceri de emisii de gaze cu efect de sera, cu precadere in sectorul energetic, pentru pregatirea in vederea aplicarii pachetului legislativ schimbari climatice ¬ energii regenerabile. Banii obtinuti se vor utiliza in proportie de 98% pentru investitii verzi si 2% pentru campanii de informare. Beneficiarii pot fi atat operatorii economici, cat si autoritatile statului.

Tipurile de proiecte care pot fi finantate din vanzarea surplusului de AAU-uri:

* tehnologii curate, incluzand, fara a se limita la, gazeificarea carbunelui, cogenerare de inalta eficienta;

* modernizarea si reabilitatea grupurilor energetice;

* cresterea productiei de energie din surse regenerabile;

* imbunatatirea utilizarii eficiente a energiei in cladiri;

* reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in agricultura;

* reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin stimularea utilizarii autovehiculelor hibrid si a celor electrice;

* impadurirea unor suprafete de terenuri, inclusiv a terenurilor agricole degradate;

* managementul deseurilor cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.