Lukoil intentioneaza sa inceapa extractia de petrol din Irak in 2013, a anuntat sambata presedintele gigantului petrolier rus, Vagit Alekperov, citat de AFP.

Lukoil a semnat in ianuarie 2010, la Bagdad, un contract final de exploatare a campului petrolifer Qurna-Vest 2, in sudul Irakului, impreuna cu grupul norvegian StatoilHydro.

"Ne dezvoltam proiectul din Irak (...), cred ca primele extractii de petrol vor avea loc in 2013", a declarat presedintele celui mai mare grup petrolier privat din Rusia, in cadrul unei intalniri cu premierul Vladimir Putin, potrivit agentiei Itar-Tass.

Lukoil intentioneaza sa investeasca in Irak, intr-o prima etapa, 4,5 miliarde de dolari pentru a exploata campul Qurna-Vest 2, si peste 30 de miliarde, in total. Productia estimata este de 95 milioane tone pe an.

Extractia acestui volum va fi "stabila timp de peste 10 ani", potrivit expertilor din domeniu.

Qurna-Vest face parte din cele sapte campuri scoase la licitatie la finele lui 2009 pentru companiile straine. Irakul se situeaza pe locul trei la nivel mondial din punct de vedere al rezervelor de petrol, dupa Arabia Saudita si Iran.