Comisia Europeană a adoptat o decizie privind modul în care vor fi acordate, din 2013, certificatele gratuite de emisii de gaze cu efect de seră pentru unitatile din sectorul energetic, in special termocentrale. Initial, aceste termocentrale puteau primi certificate gratuite doar pana la finalul lui 2012. In acest caz, multe unitati din Romania erau puse in situatia de a cumpara tot necesarul de certificate, fapt care ar fi putut duce la inchiderea lor din cauza cresterii costurilor. Conform noii decizii, termocentralele care nu indeplinesc standardele UE vor putea primi si din 2013 astfel de certificate, insa intr-un numar mai redus. Vezi in ce conditii vor putea fi acordate certificate cu titlu gratuit.

Unitatile aflate in aceasta situatie vor fi nevoite fie să-şi reducă emisiile, fie să achiziţioneze certificate pentru a-şi acoperi excesul de emisii de gaze cu efect de seră.

  • "Pentru instalaţiile EU ETS din industrie şi cele care deservesc sistemele de încălzire (n.red. unitati energetice), certificatele vor fi alocate gratuit pe baza unor indicatori de referinţă ambiţioşi. Instalaţiile industriale care îşi desfăşoară activitatea în limitele acestor indicatori de referinţă, fiind astfel cele mai eficiente, vor primi, în principiu, numărul de certificate de care au nevoie. În schimb, instalaţiile care nu îndeplinesc standardele UE vor avea la dispoziţie un anumit număr de certificate care vor fi mai puţine faţă de nevoile reale, fiind nevoite fie să-şi reducă emisiile, fie să achiziţioneze certificate pentru a-şi acoperi excesul de emisii de gaze cu efect de seră", informeaza Departamentul pentru Afaceri Europene.

Comisia Europeană a adoptat miercuri, 27 aprilie, decizia privind acordarea, începând cu anul 2013, a certificatelor gratuite de emisii de gaze cu efect de seră pentru instalaţiile industriale care intră sub incidenţa schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU ETS).

Potrivit Comisiei, din 2013, EU ETS se va schimba semnificativ în ceea ce priveşte alocarea certificatelor comparativ cu celelalte două etape ale schemei (2005-2007 şi 2008-2012).

Astfel, Comisia Europeană (COM) anunţă că certificatele de emisii vor fi alocate cu titlu gratuit prin aplicarea aceloraşi reguli pentru toate statele membre, dar şi că începând cu 2013, majoritatea certificatelor alocate pentru instalaţiile EU ETS din sectorul energetic nu vor mai fi alocate cu titlu gratuit, ci urmând metoda licitaţiei.

Comisia arată că stabilirea unor indicatori de referinţă demonstrează că UE insistă în continuare în privinţa implementării agendei sale climatice şi că doreste tranziţia către o economie cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră. Comisia menţionează faptul că aceşti indicatori de referinţă nu reprezintă limite de emisii sau obiective de reducere a emisiilor, ci doar un prag pentru nivelul de alocare a certificatelor acordate cu titlu gratuit necesar pentru o instalaţie staţionară. Indicatorii de referinţă urmează să fie stabiliţi pentru fiecare produs, în măsura posibilului.

În vederea stabilirii valorilor de referinţă ale celor mai performante tehnologii regulile de alocare se concentrează pe două elemente principale: valorile preliminare ale indicatorilor de referinţă pentru cele mai performante tehnologii; reguli privind alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru sectoarele expuse unui risc semnificativ de relocare.

Decizia a fost adoptată de colegiul comisarilor în urma rezultatelor unei consultări publice extinse cu industria (consultare demarată în 2009), propunerea de decizie lansată anul trecut de Comisie fiind examinată atât de Parlamentul European, cât şi de Consiliu conform procedurii de reglementare cu control.

De asemenea, pentru a asigura implementarea pachetului „Energie-Schimbări Climatice”, respectiv modul de implementare a derogărilor pentru producţia de electricitate Comisia a adoptat, în data de 28 martie, Decizia nr. 1983/2011 privind orientările referitoare la metodologia de alocare în mod tranzitoriu de certificate gratuite de emisii pentru instalaţiile de producere a electricităţii, în temeiul articolului 10c din Directiva 2009/ 29/CE. Astfel statele membre care îndeplinesc anumite condiţii pot opta pentru alocarea tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră operatorilor care produc energie electrică, obiectivul derogărilor fiind încurajarea modernizării instalaţiilor de producere a energiei electrice.

  • Pe de altă parte, Comisia a anunţat că, în urma deciziei, statele membre vor colecta datele de activitate necesare pentru fiecare instalaţie relevantă (EU ETS) de pe teritoriul lor. Pe baza prelucrării acestor date, vor fi calculate şi alocările preliminare de certificate alocate cu titlu gratuit pentru fiecare instalaţie EU ETS, pentru fiecare an până în 2020. Statele membre vor trebui să transmită listele cu alocările aferente instalaţiilor până la data de 30 septembrie 2011. Datele transmise de statele membre vor fi verificate de Comisie înainte ca acestea să calculeze alocările finale de certificate gratuite pentru fiecare instalaţie, iar acest proces urmează să fie finalizat în cursul anului 2012.