Hidroelectrica: Peste 10 investitori sunt interesati sa construiasca hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti, proiect de peste 1 miliard de euro
Societatea de proiect urmeaza sa fie inregistrata in februarie 2012, potrivit planului, iar contractul de executie va fi semnat in al doilea semestru din 2012. Realizarea centralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,164 miliarde euro (fara TVA) si este prevazuta a se face prin atragerea capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara.
SC Hidroelectrica a angajat prin procedura de licitatie restransa, un consultant general (Asocierea Deloitte Consultanta SRL, HydroChinaZhongNan Engineering Corporation, Banca Comerciala Romana SA) pentru servicii de consultanta juridice, financiare, comerciale si tehnice in vederea selectarii de investitori si a infiintarii societatii comerciale pentru realizarea obiectivului Tarnita-Lapustesti. Contractul de consultanta in valoare de aproximativ 5 milioane euro a fost semnat pe 25 august 2010.
Investitia necesara pentru racordarea la sistemul energetic national a CHEAP Tarnita-Lapustesti a fost evaluata la 135 milioane euro urmand a fi introdusa in planul de investitii al Transelectrica SA.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Doar anumiti indivizi sustin ca statul Roman trebuie sa privatizeze aceste sectoare .
Pai normal..interesele lor o cer ....
Ar trebui sa fie judecati. Pentru tradare .
De ce ar trebui sa primim investitori - in felul asta, in loc sa vindem ieftin energia catre populatie va trebuie sa o vindem scump ca sa acoperim cererea de profit si de recuperare a costului investitorului.
Si in paralele statul roman importa gaz mult mai scump din Rusia.
Va dati seama cat de mare e prostia guvernantilor nostri. Cat de batuti in cap sunt incat sa nu inteleaga ca trebuie sa lucreze in interesul romanilor.
Adica ei ne indeamna pe noi sa facem credite (vezi prima casa) iar statul nu face credite ci vrea practic sa vanda resursele iar apoi sa aseze povara recuperarii profitului si a costurilor pe umerii platitorilor.
fii atent te rog cati investitori sunt in realitate=
0 + 0 = 0
0 + 1 = 1
1 + 0 = 1
1 + 1 = 10 (cu "depășire")-noi suntem aici ,deci peste 10!!!
"Realizarea unei centrale hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj în zona Tarniţa – Lăpuşteşti (CHEAP Tarniţa – Lăpuşteşti), cu o putere instalată de 1000 MW "
Deci puterea instalata e aproape jumatate din Portile de Fier 1 (care are 2160MW).
"Tarniţa – Lăpuşteşti va contribui la acoperirea curbei de sarcină estimată pentru anul 2020 prin producerea anuală a cca 1650 GWh"
In primul rand, din cei 2160 MW ai PF1, jumatate sunt ai sarbilor; partea noastra e doar cu putin mai mare decat ar urma sa fie Tarnita.
Apoi, dupa cum arata productia estimata, Tarnita ar urma sa functioneze la putere nominala mai putin de 20% din timp, in vreme ce PF1 functioneaza cvasi-permanent, drept pentru care si productia celei din urma e cam de cinci ori mai mare, 7000-8000GWh.
In fine, PF1 e un producator net de energie electrica, pe cand Tarnita va fi probabil un consumator net, adica va consuma mai mult decat aia 1650GWh produsi, rolul ei e altul.
Macar de s-ar face, ideea/proiectul au binisor peste 30 de ani vechime...