Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti, investitie de peste un miliard de euro, va fi finalizata in 2019, potrivit unui plan al Ministerului Economiei. Pana in ianuarie 2012 vor fi cautati investitori dispusi sa realizeze un parteneriat public-privat cu statul roman. Hidroelectrica va fi actionar majoritar cu 51% din actiuni venind cu aport in natura prin activele existente si cu aport in numerar. Investitorul privat va contribui cu pana la 49% din capitalul social numai prin finantare directa. In acest moment exista peste 10 investitori interesati de acest proiect, sustine Răzvan Cojoc, reprezentant al Hidroelectrica.

Societatea de proiect urmeaza sa fie inregistrata in februarie 2012, potrivit planului, iar contractul de executie va fi semnat in al doilea semestru din 2012. Realizarea centralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,164 miliarde euro (fara TVA) si este prevazuta a se face prin atragerea capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara.

SC Hidroelectrica a angajat prin procedura de licitatie restransa, un consultant general (Asocierea Deloitte Consultanta SRL, HydroChinaZhongNan Engineering Corporation, Banca Comerciala Romana SA) pentru servicii de consultanta juridice, financiare, comerciale si tehnice in vederea selectarii de investitori si a infiintarii societatii comerciale pentru realizarea obiectivului Tarnita-Lapustesti. Contractul de consultanta in valoare de aproximativ 5 milioane euro a fost semnat pe 25 august 2010.

Investitia necesara pentru racordarea la sistemul energetic national a CHEAP Tarnita-Lapustesti a fost evaluata la 135 milioane euro urmand a fi introdusa in planul de investitii al Transelectrica SA.