Rezultatele anchetei initiate de Consiliul Concurentei pe piata carburantilor si eventualele masuri care s-ar impune pentru companiile petroliere vor fi stabilite cel mai probabil abia in semestrul II, pana atunci Guvernul urmand sa aiba mai multe discutii cu Comisia Europeana, afirma surse oficiale citate de Mediafax.

Potrivit acestora, autoritatile romane si oficialii Comisiei Europene (CE) vor avea mai multe runde de consultari in urmatoarele saptamani, inainte de finalizarea raportului privind piata carburantilor.

"In functie de feed-back-ul primit din partea Comisiei, rezultatele anchetei si eventualele masuri care se impun vor fi publice abia in a doua parte a acestui an", au declarat pentru Mediafax sursele citate.

Investigatia pe piata comercializarii carburantilor a inceput in 2005, dar a fost reluata in 2009, cand a fost schimbata echipa care lucra la acest caz.

In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

Premierul Emil Boc a declarat atunci ca majorarea pretului carburantilor nu poate fi justificata cu povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere si a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Pe de alta parte, premierul a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze, impreuna cu Departamentul pentru Afaceri Europene, daca preturile la carburanti pot fi inghetate in Romania in baza unei legi care prevede o astfel de masura in cazuri exceptionale, dar care este adoptata inaintea aderarii la UE.

Ulterior, directorul general executiv al OMV Petrom (SNP), Mariana Gheorghe, a declarat ca legislatia romaneasca permite inghetarea preturilor, desi nu exista niciun precedent de acest gen intr-o piata libera, iar o astfel de masura are caracter temporar si consecinte ulterioare.

Joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca inghetarea preturilor la carburanti nu este o masura benefica, intrucat dupa expirarea perioadei de restrictionare efectele sunt mult mai ample, ca o astfel de masura ar duce la cresterea traficului de frontiera.

Potrivit Institutului National de Statistica, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%. De la inceputul acestui an companiile petroliere au scumpit carburantii de mai multe ori, unele sortimente depasind pragul de sase lei/litru.

Oficialul BNR sustine ca pretul combustibililor nu va mai creste semnificativ in acest an, dar va contribui cu aproape un punct procentual la inflatia de la sfarsitul lui 2011, estimata in prezent la 5,1%.

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL.