Aceasta este solutia prezentata delegatiei FMI, dupa ce s-a ajuns la concluzia ca cele doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, nu mai pot fi infiintate.
Noua varianta presupune mari restructurari in conditiile in care toate unitatile neviabile urmeaza sa intre in conservare si apoi inchise pana in 2018. La CNH, ar putea intra in conservare minele Uricani, Petrila si Paroseni. Celelalte patru mine vor fi incluse intr-o noua companie, alaturi de Paroseni si partea viabila de la Deva.
In ceea ce priveste societatile valoroase din sectorul energetic, vor demara in urmatoarele luni vanzarea unor pachete semnificative, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks. Este vorba de companii energetice de stat precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Trangaz.
Proiectul cu formarea celor doua companii s-a dovedit a fi un esec, chiar daca Ministerul Economiei a insistat si s-a chinuit doi ani sa-l concretizeze. Proiectul a picat, fiind respins irevocabil in salile Curtii de Apel Bucuresti. Ultima decizie de acest fel a fost luata pe 14 aprilie cand Curtea de Apel Bucuresti a respins infiintarea companiei Hidroenergetica. "Poate aici se afla si cheia dezlegarii misterului: Ministerul Economiei a anuntat privatizarea managementului ca sa abata atentia de la esecul proiectului de infiintare a celor doua companii", spun surse din sector.
Pe fondul incertitudinilor aparute in urma demararii procedurilor de infiintare a celor doua mari companii, Electra si Hidroenergetica, mai multe proiecte din domeniul energetic au fost amanate sau chiar abandonate. Investitorii au asteaptat sa vada ce se intampla, daca se infiinteaza sau nu pana la urma. Se temeau ca aparitia a doi giganti ar putea distruge competitivitatea pe piata de energie electrica.
Proiectul a fost privit cu scepticism de Banca Mondiala sau de Consiliul Concurentei. Acestea vedeau planul ca fiind riscant pentru o societate ca Hidroelectrica, deoarece ar fi trebuit sa suporte pierderile unor companii cu pierderi din sectorul termo. Pe de alta parte, existau temeri legate de posibile efecte negative asupra concurentei din sector.
Reprezentantii Ministerului Economiei au crezut foarte mult in acest proiect si, in ciuda numeroaselor contestatii, au sustinut ca este cea mai buna varianta de reorganizare a sectorului energetic.
Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea colosilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. Au existat vreo 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.
- Din Electra ar fi urmat sa faca parte Complexe energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
- Hidroenergetica ar fi trebuie sa cuprinda Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.
http://www.youtube.com/watch?v=ksoha6upha4&feature=related ((subtitrare în lb. română)
repet, dar nimeni nu este atent la detalii: complexele energetice rovinari, turceni si craiova nu au (de ani buni) datorii la nimeni, nici macar la statul roman si atunci de ce trebuie privatizate cu orice pret la cererea imperativa a fmi?
sa traiti bine !!! fmi lucreaza pentru tine!!!
Ati citit cite ceva despre Argentina sau doar cititi articole din jurnalele specializate in teoriile conspiratiei? In cazul Argentinei, vinovatul principal este insasi statul argentinian care a dus datoria publica la un nivel nesustenabil. Apoi, cind preturile produselor sale principale de export au cazut, Argentina nu a mai putut finanta datoria enorma iar bancile au cazut.
Poate remediul FMI nu a fost cel mai potrivit, dar stiti ce? Dupa razboi multi economisti viteji (de tipul Stirglitz) se arata.
Cit despre complexele energetice, cred ca ar trebui sa spuneti tot adevarul:
1. aceste complexe au facut profit in principal prin vinzarea surplusului de permise de CO2 primite gratuit prin planul national de alocare.
2. aceste firme au primit cu dedicatie contracte de export spre serbia prin intermediul Electrica si comandate de min economiei.
3. aceste firme sunt subventionate de catre ANRE prin intermediul pietei de electricitate reglementate care le acopera cit de cit costurile.
4. incepind cu 2013 cind aceste firme vor trebui sa inceapa sa cumpere permise de CO2, nema profit, nema posibilitati de investitie si vor trebui inchise pt neconformitate cu normele de mediu. Nu spune nimeni ca ele trebuie privatizate neaparat, dar dc statul nu a facut nimic pt asta din 2003 incoace si a asteptat cu mina in san, logica imi spune ca nu va fi in stare sa faca nici pina in 2013. Si atunci decit sa le inchizi, mai bine le vinzi unora care pot face ceva cu firmele alea, sa produca eficient, retehnologizare etc.
E absolut jenant ca trebuie sa vina FMI iar sa ca ar trebui facut ceva ce si un orb ar putea pipai, dc nu vedea. Iar cel mai mult au "lucrat" pt noi de 20 de ani partidele politice romanesti si guvernele mizerabile care au preferat sa tina firmele la stat ca sa le mulga, cum se intimpla si azi la complexurile energetice.
iti "demontez" prostiile spuse cu nonsalanta in continuare:
-toate cele complexe au facut profit din vanzarea de energie si nu din surplusul de permise de co2 pe care le vinde doar guvernul romaniei, sumele rezultate fiind varsate la fondul pentru mediu, iar 10 % se face venit la bugetul de stat;
-cum adica sunt subventionate prin intermediul pietei? poate vrei sa spui ca vanzarile de energie sunt reglementate de anre prin intermediul pietei, ceea ce este cu totul altceva si n-are legatura cu subventionarea acestora, care nu exista; daca ar fi existat ar fi sarit de mult in sus ue, iar base si fmi ar fi folosit in primul rand acest pseudoargument pentru privatizarea rapida;
-ponderea exportului in veniturile complexelor este minima, cea majoritara avand-o nuclearelectrica si hidroelectrica; iar exportul s-a negociat/facut de electrica;
-cum nu spune nimeni ca trebuie privatizate neaparat, cand tocmai despre acestea este vorba in principal, in toate declaratiile, de la delegatia fmi la basescu ???
in cele trei complexe s-au investit masiv in retehnologizari, de peste 10 ani , sume uriase de la bugetul de stat al romaniei si acum trebuie scoase la la vanzare pe nimic si, in plus, cu argumente schioape si mincinoase, cum ca ar functiona cu pierderi, gauri negre si alte alea.
de altfel, ultima parte ai tradus-o stimate domn chianti in limba romana cu google translator si nu ti-a iesit deloc (i-a mai vezi o data!).
te-am suparat cu argentina bagata in faliment de fmi, dar situatia de acolo o cunosc nu din reviste ci de la fata locului, iar complexele energetice nu se vor vinde la comanda fmi si a lacheilor lor !
Imi dau seama ca vb cu o pers rau intentionata cind va intrebati fariseic cum subventioneaza ANRE complexurile prin luarea cantitatilor lor pe piata reglementata. La fel cum subventioneaza si Mintia, dle Ioan, care are un cost marginal spre 100-120 de euro/MWh, pt ca platesc fraierii de consumatori casnici ineficienta d-voastra (sunt sigur ca lucrati "in sistem").
Cit despre saritul in sus a CE (Comisiei dle Ioan, nu UE!), ar trebui sa stiti ca pe Romania o paste procedura de infringement pt ca aproape jumatate din consumul intern este pe piata reglementata. Dar iar faceti ca politicienii romani, nici usturoi n-ati mincat...Lasati ca e bine sa mulga Mantog Turceniul, ce nevoie avem noi de FMI si privatizare.
Sunteti niste golani ordinari care sub masca "tarisoarei" ati furat cit ati putut din firmele de stat. De aia are Turceniul probleme cu desulfurarea la 2 unitati, pt ca a investit statul sume uriase. Nu v-ar fi rusine...