Documentul FMI postat pe blogul lui Adrian Nastase prezinta cateva informatii care nu au fost facute publice pana acum in ceea ce priveste sectorul energetic. In aceasta scrisoare se vorbeste de privatizarea integrala a societatilor de distributie a energiei electrice ramase in portofoliul statului: Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord, dar si a Electrica Serv, filiala de reparatii si mentenanta a Electrica. In document se mai arata ca de la Nuclearelectrica si Hidroelectrica vor fi vandute pe bursa pachete de 10%. Aceste procente nu erau precizate in scrisoarea de intentie oficiala. De asemenea, vor fi privatizate complet unitatile viabile de la CNH si Termoelectrica.

Documentul facut public de Nastase mai arata pentru fiecare societate la care vor fi vandute cote de actiuni pe bursa, vor fi numiti consilieri juridici pentru privatizare pana la sfarsitul lunii iunie, urmand sa fie desemnate banci de investitii pana la sfarsitul lui septembrie, iar ofertele vor fi incheiate pana la sfarsitul anului 2011.

In conditiile in care planul de infiintare a "campionilor nationali" Electra si Hidroenergetica a esuat, va fi adoptata o noua strategie de reorganizare a sectorului energetic. Aceasta presupune vanzarea unor pachete minoritare sau strategice la complexurile energetice precum Craiova, Turceni si Rovinari, si privatizarea integrala de companiilor de distributie Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord si Electrica Serv.

Pana acum, statul a privatizat mai multe distributii: Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia si Electrica Muntenia Sud. In vara lui 2007, procesul de privatizare a distributiilor a fost blocat, fiind invocata, la acea vreme, de catre Ministerul Economie, importanta strategica a acestor companii.

In plus, ANAF va utiliza proceduri neintrerupte de colectare a arieratelor de la Compania Nationala a Huilei, fapt ce in cele din urma va conduce la vanzarea activelor viabile (fapt prevazut si in scrisoarea de intentie oficiala). Ceea ce nu se stia si se arata in documentul "secret" este ca pana la sfarsitul lui septembrie trebuie aplicate procedurile de insolventa pentru activele neviabile. Activele care nu sunt viabile si nu pot fi vandute vor fi inchise conform procedurilor europene. La Termoelectrica, activele viabile vor fi privatizate, iar celelalte vor fi inchise pana la sfarsitul lunii septembrie. Activele viabile va fi pregatite pentru privatizare completa pana in martie 2012. Pentru problemele companiile din sectorul termo va fi pregatita o solutie pana la sfarsitul lunii iulie.