Premierul Emil Boc a cerut Ministerului Finantelor, Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Muncii sa prezinte in urmatoarele saptamani variante de lucru in vederea limitarii subventiilor la energia termica acordate la nivel central, a declarat Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului. Potrivit acesteia, subventiile la incalzire trebuie acordate doar persoanelor cu venituri reduse, nu si celor care au venituri mari sau agentilor economici, asa cum se intampla in prezent. Guvernul nu a stabilit inca ce inseamna "persoane cu venituri ridicate", acest lucru urmand sa fie facut in urma analizei variantelor pe care le vor propune cele trei ministere.

Guvernul doreste ca banii din taxe si impozite sa fie utilizati eficient si ajutoarele de incalzire sa ajunga la cei care au cu adevarat nevoie, nu la persoanele cu venituri consistente sau la agentii economici care desfasoara activitati in blocuri de locuinte", a spus Ioana Muntean.

Guvernul s-a angajat in ultimele discutii cu FMI sa elimine subventia la energia termica in perioada imediata, astfel ca factura populatiei pentru incalzire si apa calda ar putea creste cu pana la 60% pana la finele anului, in functie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenta din surse proprii, anunta Mediafax. Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat pentru Mediafax ca Guvernul va elimina subventia acordata de la nivel central pana la finele anului, dar va mentine la acelasi nivel sau chiar va creste ajutoarele pentru incalzire acordate persoanelor defavorizate.

"Exista diferite subventii pentru incalzire. Ajutorul de incalzire pentru cei mai vulnerabili ar putea ramane la acelasi nivel sau ar putea chiar creste. Exista, insa, o subventie acordata de la nivel central, pe care Guvernul vrea sa o elimine in cursul acestui an. Exista, de asemenea, subventii pentru incalzire de la autoritatile locale, dar acestea nu au fost luate inca in considerare", a spus Franks.

Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subventiilor in acest an pentru caldura va avea efect si asupra inflatiei, care ar putea urca si pana la 6%, peste cea mai recenta prognoza a Bancii Nationale a Romaniei.

"Ne asteptam ca inflatia (dupa eliminarea subventiilor - n.r.) sa fie undeva intre 5% si 6%. Vom face calculele cand vom sti cu exactitate care sunt schimbarile in ceea ce priveste si modificarile la pretul gazelor", a mai spus Franks.