Tabara: Nu suntem in criza alimentara, insa suntem intr-o criza a puterii de cumparare
Ministrul a mai spus ca este exclus ca Europa sa intre intr-o criza alimentara, in conditiile in care in anii trecuti a avut supraproductie. De altfel, UE chiar a luat masuri pentru reducerea productiei.
Valeriu Tabara mai crede ca pentru cresterea puterii de cumparare in Romania este nevoie de relansarea tuturor sectoarelor economice.
Insa, in ciuda faptului ca se gasesc alimente pe piata, in ultima vreme au fost inregistrate majorari puternice de preturi. Acest lucru este explicat prin faptul ca au crescut mult preturile pe pietele internationale, iar Romania este o mare importatoare de produse agricole si alimentare.
De la inceputul anului, s-au inregistrat scumpiri de 19,2% la legume si conserve de legume, in special la cartofi (24,7%). Fructele proaspete s-au scumpit cu 12,56%, iar zaharul cu 11,98%.
Scumpirile nu se vor opri aici la cartofi. Mai in gluma, mai in serios, ministrul a spus ca preturile la cartofii noi vor fi si de 10 ori mai mari decat la cei care sunt acum pe piata. Apoi, se vor ieftini.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
si nu ma frecati cu criza ca si la altii a fost si nici macar la greci nu a scazut putearea de cumparare in asa hal!
Citit cu atentie articolele, mai copii.
Cat despre misto-ul ieftin, daca esti habarnist si nu intelegi care e mecanismul formarii preturilor in general si motivele din spatele imposibilitatii ieftinirii alimentelor la noi - ei bine, atunci ori du-te posteaza pe antena3, ori gura.
Ne-am cam saturat de toti "nemultumitii" si "saracii" din ultimul timp. Nu va convine, mereti unde vi-e mai bine. Nu e vina nimanui ca sunteti incompetenti, puturosi si incapabili.
argumente ai?
sa arunci cu injurii in stinga si dreapta e foarte simplu. mai ales daca asa ai crescut la tine acasa...
Eu, la faza asta, tzin cu tine - pai, sa PLECE, domne!!! Abia ASTEPT sa vad cine va mai plateste salariile samd., atunci cand TOTI romanii care muncesc or pleca din tzara!!!
Plecati, mãi! ascultati-l pe tovarashu'! Nu fiti fraieri! Nu mai munciti pentru astia! >:)
O sa ramai singura, Codruta, iti dai seama ?! :))
Stai linistita ca e plina Romania de retrasati mental care nu-s in stare de nimic si traiesc cu convingerea ca Statul trebuie sa aiba grija de ei.
Problema e ca banii aia ii dau altii, "statul" e doar o notiune cetoasa. Impozitele vin de la noi, cei care nu ne temem sa ne luam destinele in mana si sa incercam sa intram pe piata muncii ORIUNDE posibil.
Pentru ca nimeni nu e mai important decat propria persoana, ca munca cinstita imbinata cu studii si cunostiinte solide si pana cand nu vom intelege asta, o sa fim de rasul curcilor in lume.
Sensibilitatile sunt pentru toante ca tine, dar nu te astepta ca din banii mei sa ai tu ce pune pe masa altor tonti mai mici.
Ori dispari, ori taci, ori treci la munca.
Hai, repede, ca timpul costa bani.
Mecanismul cerere-oferta nu functioneaza cum ar trebui, in conditiile in care cererea, desi nerestructurata, nu indeplineste conditiile impuse de oferta (pretul).
Atunci cand preltul la producator creste cei care il vand fie accepta o marja de profit mai mica fie cresc pretul. Intrucat marja de profit e mai mica din cauza surplusului sunt obligati sa creasca preturile.
Poti vinde produsul ieftin si sa pierzi, poti sa il depozitezi si anul viitor sa nu mai produci daca nu se cumpara la pretul marit, sau daca se cumpara la pretul marit vei mai produce si anul viitor. Cum capete de locuitor sunt, slava Domnului, vreo 7 miliarde estimez ca productia se va cumpara scumpita. Cum romanii deja cheltuiau vreo 60% din venituri pe umplerea matelor inseamna ca pentru a manca la fel ca si pana acum romanii vor intra in faliment. Sau vom slabi.
Deci nu e criza alimentara, ci doar o putere de cumparare mai slaba. Daca sunt rafturile pline... Criza e cand rafturile sunt goale. Am inteles...
Multumim dl Tabara. Mester carmaciul.
Da-i minte romanului, ca e bun doar la dat din fleoanca aiurea.
Ipochimenu' vrea sa spuna ca atunci cand au existat "crize" nu exiatau alimente destule in lume? Uite la CE il duce mintea pe lobbistul OMG-urilor si al mizeriilor de la porcariile Smithfield!!!
"Criza" NU inseamna "lipsa fizica a alimentelor" (deoarece "fizic" ele nu au lipsit niciodata!!!) ci lipsa ACCESULUI la ele - printre altele, si din cauza preturilor prohibitive!!!
pe care... are grija cineva sa le mentina asa cum sunt - ghici CINE?!!
Compris? tovarashu' Tabara...