Ministrul agriculturii, Valeriu Tabera, sustine ca Romania nu se confrunta cu o criza alimentara, insa cu siguranta este o criza a puterii de cumparare. Potrivit ministrului, o criza alimentara ar insemna lipsa produselor de pe piata, ceea ce nu este cazul Romaniei. "Este o criza de putere de cumparare, nu alimentara. Criza alimentara inseamna sa nu ai produse pe piata, sa fii ca inainte de 1989. Suntem chiar la un surplus. Daca va veti uita la anul trecut, si sper si la anii urmatori, ne apropiem de o balanta pozitiva, ori in cazul in care ar fi criza alimentara nu poti intra intr-un sistem pozitiv, sa exporti mai mult decat importi", a explicat Tabara la sfarsitul unui seminar pe teme agricole.

Romania, in criza puterii de cumparareFoto: AGERPRES

Ministrul a mai spus ca este exclus ca Europa sa intre intr-o criza alimentara, in conditiile in care in anii trecuti a avut supraproductie. De altfel, UE chiar a luat masuri pentru reducerea productiei.

Valeriu Tabara mai crede ca pentru cresterea puterii de cumparare in Romania este nevoie de relansarea tuturor sectoarelor economice.

Insa, in ciuda faptului ca se gasesc alimente pe piata, in ultima vreme au fost inregistrate majorari puternice de preturi. Acest lucru este explicat prin faptul ca au crescut mult preturile pe pietele internationale, iar Romania este o mare importatoare de produse agricole si alimentare.

De la inceputul anului, s-au inregistrat scumpiri de 19,2% la legume si conserve de legume, in special la cartofi (24,7%). Fructele proaspete s-au scumpit cu 12,56%, iar zaharul cu 11,98%.

Scumpirile nu se vor opri aici la cartofi. Mai in gluma, mai in serios, ministrul a spus ca preturile la cartofii noi vor fi si de 10 ori mai mari decat la cei care sunt acum pe piata. Apoi, se vor ieftini.