Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, a declarat ca intentioneaza sa semneze pe 6 iunie un acord de sprijin cu Ungaria pentru proiectul Nabucco, potrivit Budapest Business Journal. Ministrul de Externe al Ungariei Janos Martonyi si omologul sau turc, Ahmet Davutoglu, au stabilit sa sprijine Nabucco in cadrul unei intalniri din luna aprilie.

Conducta NabuccoFoto: Nabucco

Nabucco Gas Pipeline International considera ca lucrarile la gazoduct vor demara in 2013, cu un an mai tarziu decat a estimat pana acum. Modificarea termenului este un rezultat direct al schimbarilor legate de calendarul aprovizionarilor cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, in conformitate cu anunturile facute de potentialii furnizori, se arata intr-un comunicat al Nabucco. Astfel, constructia va demara in 2013, in vederea alinierii calendarului Nabucco cu furnizorii de gaze naturale. De asemenea, primele livrari de gaze prin intermediul conductei vor fi facute in 2017. Actionarii Nabucco considera ca, in acest moment, negocierile cu furnizorii de gaze naturale sunt incurajatoare.

"Progresul proiectului Nabucco este pozitiv pana acum. Am avansat cu evaluarea impactului social si asupra mediului si am facut pasi concreti in ceea ce priveste achizitiile si alte activitati importante. Procesul de Open Season va demara imediat ce vor exista indicii ferme ca angajamentele de aprovizionare cu gaze naturale sunt gata. Decizia finala de investire va fi luata in concordanta cu aceste aspecte. In momentul de fata ne asteptam ca primele livrari de gaze prin intermediul conductei sa fie facute in 2017. Proiectul Nabucco continua sa fie determinat de nevoile clientilor sai", a declarat Reinhard Mitschek, Managing Director, Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Actionarii Nabucco considera, de asemenea, faptul ca negocierile cu furnizorii de gaze naturale sunt incurajatoare. Toate negocierile privind aprovizionarea cu gaze naturale sunt conduse de catre actionari si terti cumparatori de gaze din Turcia si Europa.

* Nabucco este noua punte de gaz intre Asia si Europa. Va conecta, in mod direct, regiunile cele mai bogate in gaze naturale- regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, cu pietele de consum din Europa. Gazoductul va face legatura intre granita estica a Turciei si Baumgarten in Austria- unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala- trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

* Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco. Actionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Actionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.